Hlavní obsah

Proočkovanost stoupá. Rozjel se prodej dovolených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S rychle rostoucím počtem Čechů očkovaných proti covidu-19 se zvyšuje i zájem o letní dovolenou v cizině. Odborníci na cestovní ruch odhadují, že zatímco zhruba polovina lidí zůstane o prázdninách v Česku, druhá polovina vyrazí k moři.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí si chtějí užít luxusnější dovolenou, protože loni si ji nedopřáli. Ilustrační foto

Článek

„Zájem o nákup je v tuto chvíli značný. Nejvíce se rozjel poté, co přišli na řadu v očkování další věkové a profesní skupiny. S očkováním si lidé uvě­domili, že jsou do určité míry chráněni,“ sdělila Právu Eva Němečková, mluvčí CK Čedok. Cestovní kanceláře se shodují, že v prodejích vedou dražší hotely s plnými programy all inclusive.

„Lidé se chtějí odměnit i za minulý rok, takže za dovolenou utrácejí víc, než bylo obvyklé, a vybírají čtyř- a pětihvězdičkové hotely,“ uvedla mluvčí Čedoku. A tak se českým cestovkám blýská na lepší časy. „Loni spousta lidí vynechala, a tak jsou letos doslova hladoví po tom vyjet na dovolenou,“ řekl Právu Petr Kostka, mluvčí CK Exim Tours.

Podle aktuálního srovnání tvoří padesát procent klientů této cestovní kanceláře ti, kteří mají vouchery z loňska, a druhou polovinu noví zákazníci.

Češi utíkají k moři a domů nespěchají

Domácí

„Pro naše klienty jsme nastavili nově jiné podmínky. Každý zakoupený zájezd může klient sám do třiceti dnů před odjezdem bez udání důvodu stornovat a dostane zpět celou částku. V hotovosti, ne ve voucherech. Věříme, že si to lidé po roce nejistot, storn a voucherů zaslouží, a je vidět, že jsme si tím získali jejich důvěru,“ dodává Kostka.

Objevy a návraty

Největší zájem je trvale o Egypt, Turecko, Řecko a jeho ostrovy, ale i o destinace, které fungovaly bez problémů i loni. „Lidé je řekněme objevili a vracejí se tam, jde hlavně o Madeiru nebo Bulharsko,“ doplnila Němečková.

Ředitel cestovního portálu Skrz.cz Matěj Dvorský Právu řekl, že prodej zájezdů narostl nejen oproti utlumenému minulému roku, ale dokonce oproti předchozím, zcela normálním.

Malta opětovně přivítá turisty začátkem června. Čechům postačí test

Cestování

„V roce 2019 prodeje z března na duben klesly o 25 procent, letos je tam naopak desetiprocentní nárůst. Z dat je tedy patrné, že prodeje zájezdů k moři přibývají a v květnu lze očekávat další nárůst. Češi už nechtějí zůstávat doma nebo na chalupě,“ dodal.

Levnější Praha i Vary

„Můj osobní názor je, že padesát procent Čechů zůstane v tuzemsku. Pod tíhou zájmu jsme u našich českých hotelů už zdvojnásobili kapacity. Jedinou nevýhodou je, že naši hoteliéři stále neznají podmínky, za kterých budou moci otevřít,“ upozornila mluvčí Čedoku Němečková.

Podle Ladislava Veselého, ředitele Slevomatu, se lidé oproti loňsku ani nebojí činit konkrétní rezervace na dlouho dopředu. „Češi jsou optimisté a zřejmě se přestali bát. I přestože zatím nejsou známa data, kdy se otevře, vidíme v průběhu celého dubna značné oživení. Prodeje cestování vzrostly o více než dvojnásobek proti březnu. Zájem je dokonce vyšší než loni touto dobou, kdy už byl znám plán rozvolňování,“ řekl redakci Veselý.

Konec platnosti voucherů? O peníze za dovolenou lidé nepřijdou, ubezpečují cestovky

Cestování

Stejně jako loni lidé míří jak na hory, tak do nížin. Změna se však chystá, pokud jde o města, která loni v letní sezoně zela prázdnotou.

„Stejně jako loni i letos budou zejména v Praze, Karlových Varech či Krumlově ve velkém chybět zahraniční turisté. To opět přinese tlak na cenu, hoteliéři se totiž budou snažit nalákat našince, a proto budou muset reflektovat cenovou politiku,“ dodal.

Anketa

Chystáte se v létě na dovolenou do zahraničí?
Určitě
31,8 %
Ještě uvidím
15,4 %
Ne
52,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20394 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám