Hlavní obsah

Češi utíkají k moři a domů nespěchají

Stáňa Seďová, Právo, Stáňa Seďová

Školy i školky jsou zavřené, rodiče často na home office, nikdo už třetí týden neopouští svůj okres. Pro mnohé ideální příležitost odjet na dovolenou a uniknout opatřením uzávěry.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Některé cestovní kanceláře hlásily vyprodáno už během prvních termínů jarních prázdnin. Velkou změnou od léta je to, že povinné testy už nikomu nevadí. Cestovatele neodradí ani pětidenní karanténa po návratu. Nejvíce míří do Egypta, do Spojených arabských emirátů a na Kanárské ostrovy.

„Na Velikonoce jsme vyprodaní. O jarních prázdninách to bylo totéž. Létáme do Egypta, na Maledivy a do Spojených arabských emirátů. Přitom je vždy nutné mít tři PCR testy, do Dubaje dokonce čtyři,“ řekla Právu obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue style Lenka Pátek.

Zájemci si mohou na Maledivách pronajmout celý ostrov za milion dolarů

Cestování

„Je evidentní, že lidé už nepovažují testování za překážku. V létě přitom nechtěli pochopit, že potřebují test do Řecka. Velmi se to řešilo, teď je situace úplně jiná. Testy se staly standardní záležitostí našeho života,“ dodala.

Podle mluvčího CK Fischer Jana Bezděka si lidé nejen zvykli na testy, ale jakmile zmizí ze středoevropské zimy a restrikcí, nechce se jim vracet.

„Loni si mnoho lidí dovolené odepřelo, nyní začali cestovat. První nárůst jsme zaznamenali už v polovině prosince, kdy se u nás částečně rozvolňovalo a Češi začali počítat s tím, že v lednu se čísla zhorší a restrikce přibudou. A stejně tak je to nyní v souvislosti s lockdownem. Například u Spojených arabských emirátů, které jsou nejžádanější, nám vzrostly prodeje o 25 procent, nyní v březnu to dokonce vypadá na dvojnásobek. Jsme na stejných číslech, která jsme měli loni za celý březen, už v polovině měsíce,“ řekl Právu Bezděk.

Nechtějí se vracet, pobyt na dálku prodlužují

„Klienti se hodně ptají na kvalitní wi-fi, ta je pro ně nyní velmi důležitá, kvůli školní výuce a práci na dálku. Novinkou je, že se nechtějí po týdnu vrátit a dovolené si z místa prodlužují. To naši pracovníci nyní hodně řeší, což dříve opravdu běžné nebylo,“ dodal.

Kromě Dubaje a Egypta míří v tomto období stovky Čechů i na Kanárské ostrovy. „Dokonce jsme přidávali další lety na ostrovy Gran Canaria a Tenerife. Proti loňskému únoru jsme měli nárůst o zhruba dvacet procent. Velké procento klientů preferuje kvůli home office a dětem na distanční výuce bezpečné prostředí, kde je míra nákazy nízká a veškeré služby fungují, včetně všech obchodů,“ sdělila Právu Lenka Viková, ředitelka CK Canaria Travel.

Konec platnosti voucherů? O peníze za dovolenou lidé nepřijdou, ubezpečují cestovky

Cestování

České ministerstvo zahraničních věcí (MZV) cesty do zahraničí nedoporučuje, až na země, které se na covidové mapě zbarvily do černa, ani nezakazuje. Přehled o tom, kolik našinců zmizelo alespoň na chvíli ze země, ovšem nemá.

„Jediný náš nástroj je dobrovolná registrace v systému DROZD. V tuto chvíli máme v DROZD 3166 cestovatelů, nejvíce ve Velké Británii, na Novém Zélandu a v Německu. Ale nepředpokládáme, že by šlo o cestovatele na dovolených. Vzhledem k opatřením ministerstva zdravotnictví, která se týkají povinnosti testování a karantén po návratu, je možné, že se lidé z těchto důvodů registrovat nechtějí,“ sdělila redakci Zuzana Štíchová, mluvčí MZV.

Slovenská vláda zakázala lidem dovolenou v zahraničí

Koronavirus

Počet povinných testů a případná karanténa jsou uvaleny na cestovatele podle covidové mapy světa, kterou resort zveřejňuje. Cestovní kanceláře si však stěžují, že často barva přidělená některé zemi neodpovídá reálnému nebezpečí šíření nemoci.

Od zelené po černou

„Mapu cestovatele upravujeme podle cestovatelského semaforu ministerstva zdravotnictví. Zelené jsou země, které dostatečně testují a za poslední dva týdny v nich přibude na 100 tisíc obyvatel méně než 25 nových případů covidu-19 a pozitivních bylo méně než čtyři procenta testů. Střední míra rizika nákazy je definována méně než 250 případy koronaviru na 100 000 obyvatel za poslední dva týdny. Červené pak logicky jsou ty nad 250 případů,“ vysvětlila Štíchová.

Covidový pas má obnovit v EU cestování. Neschválený Sputnik nejspíš stačit nebude

Koronavirus

„Plus k tomu přibyla v prosinci podle doporučení EU tmavě červená. Země s velmi vysokým rizikem jsou ty, kde je počet případů na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dní vyšší než 500. A černá, kde bylo prokázané šíření jihoafrické mutace,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám