Hlavní obsah

Pozitivní i bez testu a čipování lidí. Jaké jsou nejrozšířenější dezinformace o covidu?

Novinky, Jan Menšík

Sociálními sítěmi se v souvislosti s epidemií onemocnění covid-19 šíří nespočet hoaxů, tedy nepravdivých informací. Dezinformace mají nejčastěji za cíl zlehčovat data a průběh pandemie koronaviru či znevěrohodnit oficiální informace zveřejňované vládou. Novinky přinášejí přehled těch nejrozšířenějších.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Dezinformacím o koronaviru nahrává kromě svobody vyjadřování, kterou internet a sociální sítě ještě více rozšiřují, i chaotická vládní komunikace směrem k občanům. Ne všechna opatření – ta skutečná – dávají lidem smysl.

Lidé se pak v zaváděných protiepidemických opatřeních ztrácejí a nevědí, čemu mají věřit. Právě tato zmatenost je živnou půdou pro dezinformační sdělení, která mají primárně za úkol podkopat vládní autority a znevěrohodnit jimi sdělované informace o průběhu pandemie onemocnění covid-19.

EK vyzvala internetové firmy k účinnějšímu boji s dezinformacemi

Internet a PC

Novinky proto sepsaly nejčastěji na internetu šířené hoaxy.

Pozitivní i bez testu

„Po 3 hodinách čekání ve frontě na testy to moji známí vzdali a odešli. Později jim přišla SMS, že jsou covid pozitivní,“ zveřejňovala v uplynulých dnech a týdnech řada uživatelů Facebooku zkušenost svých známých s tím, že nejde o ojedinělý případ. Jde však o stálici a jeden z nejrozšířenějších hoaxů na českém internetu v souvislosti s koronavirem. Legenda o tom, kdo z fronty odešel, se často liší, vyznění zprávy však vždy zůstává stejné.

Cílem je zpochybnit denní počty nově nakažených, kterých podle oficiálních dat ministerstva zdravotnictví přibývá v posledních dnech rekordní množství. Největší denní přírůstek zatím Česko zažilo v pátek, kdy přibylo 8618 nově nakažených.

Do statistik i bez covidu

Další velmi rozšířenou dezinformací je ta, kdy lékaři a nemocnice u pacientů, kteří zemřeli například na mrtvici, uvádějí jako příčinu úmrtí covid. „Jedné paní zemřela maminka, 92 let. Měla mrtvici a lékaři do zprávy napsali, že umřela s covidem. Když se dcera ohradila, že to tam nechce, že to není pravda, že ho maminka neměla, tak jí řekli, ať si to nechá pro sebe, ale že nemocnice díky tomu dostane víc peněz od pojišťovny, tak to tak prý dělají všichni... ???“ hlásá například jedna z verzí zprávy.

Jiné zase hovoří o tom, že pozůstalým po dědečkovi, který zemřel na infarkt, volala hygiena s dotazem, zda jej mohou zapsat do koronavirových statistik, i když nakažený nebyl.

Opět jde o snahu zlehčovat situaci a vyvolat v lidech pocit, že data a statistiky jsou zfalšované a nepravdivé.

Covid a sítě 5G

Někteří tvůrci fake news využili covid k boji proti zavádění očekávaných mobilních sítí 5G a zároveň ve společnosti zvýšili odpor proti této nové generaci sítí. Testování na covid pomocí metody PCR, tedy výtěru z nosohltanu, podle dezinformátorů slouží k tomu, aby vláda lidi očipovala či následně pomocí sítě 5G, s níž by měl údajně zavedený čip spolupracovat, sledovala a řídila.

Tvůrci kolikrát přitom ani neuvádějí správné označení viru či si ho jednoduše sami vymyslí. Příkladem může být následující hoax, který rozkrývá „skutečný“ význam zkratky „C. V. D. 1. 9.“, která odkazuje na název onemocnění covid-19 a v tomto formátu neexistuje.

Dezinformace o koronaviru zaplavují internet. Nevěřte hoaxům, burcují Slováci

Internet a PC

„C.V.D. je zkratka Certificate of Vaccination Identity a 19 značí první a deváté místo angl. abecedy, tedy 1=A, 9=I. Tedy AI, umělá inteligence. Česky C. V. D. 1. 9. znamená certifikát vakcinační identity s použitím umělé inteligence, kde 5G jsou sítě, které vše propojují a spouštějí,“ stojí v nepravdivém příspěvku hojně sdíleném na sociálních sítích.

Právě 5G sítě jsou často terčem dezinformátorů, kteří jim přisuzují například poškozování lidského zdraví či například úhyn včelstev a ptáků.

Profesionální videa

Internetem ale kromě nejrůznějších řetězových statusů kolují i poměrně dobře propracovaná videa. Jedním z nich je celosvětově úspěšné a kvalitně zprodukované video s názvem „Plandemic”, které viděly miliony lidí a další zhlédnutí přibývají, přestože se šíření snaží zastavit platformy, jako jsou YouTube či Facebook.

V něm se tvrdí například to, že nošení roušek a jiných ochranných prostředků aktivuje virus. Koronavirus má prý také působit pouze jako zástěrka pro očkovací lobby, aby se nechalo očkovat více lidí. Nic z toho není vědecky potvrzeno.

Na českém internetu existuje obdoba tohoto videa, kterou začátkem října zveřejnil portál TV Chebsko. Video zlehčující současnou epidemii viděly na sociálních sítích statisíce lidí. Na video před časem upozornil Deník N, podle něhož je tříminutové video plné klamných a zavádějících informací.

Šíření videa, které například zpochybňuje údaje ke koronaviru uváděné ministerstvem zdravotnictví, napomáhá opět vysoká kvalita zpracování či školený hlas moderátora reportáže.

Škodlivé roušky a oxid uhličitý

Některé dezinformační servery zase přinesly zprávy o školácích v Číně či Německu, kteří zemřeli kvůli nasazeným rouškám. Úmrtí se skutečně stala, ale nikoli v souvislosti s rouškami. U citovaných případů se nepotvrdilo, že by příčinou úmrtí byla rouška, nebo se vůbec příčinu nepodařilo zjistit.

Ministerstvo varuje před nepravdivou zprávou o nošení roušek

Domácí

Další takový příspěvek na sociálních sítích upozorňuje na řidiče autobusu MHD s nasazenou rouškou. „Jak dlouho budeme čekat, než řidič díky vdechování CO2 zkolabuje? Ten je toxický pro lidský organismus a hromadí se v těle kvůli používání roušek a kolaps je nevyhnutelný,” stojí ve zprávě.

Ve všech výše uvedených případech jde o dezinformace. Takových zpráv se ale po internetu šíří mnohem větší množství a netýkají se pouze covidu, ale například ještě stále také uprchlíků. Řešením, aby lidé nenaletěli těmto nepravdivým tvrzením, je vybírat informace z ověřených zdrojů či kriticky nad sdělením přemýšlet.

Jak již bylo uvedeno výše, autoři dezinformací totiž často ve zprávách nechávají chyby či jejich sdělení logicky nedává mnohdy smysl.

„Nejuspěšnější” dezinformátory vám v žebříčku odhalí Seznam zprávy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám