Hlavní obsah

Messenger omezuje přeposílání zpráv. Chce tak bojovat proti dezinformacím

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do boje proti šíření nepravd a dezinformací vyrazila komunikační služba Messenger, za kterou stojí společnost Facebook. Nově tak bude omezena možnost přeposílání zpráv, což se pochopitelně dotkne úplně všech uživatelů.

Foto: archív tvůrců

Facebook Messenger (ilustrační foto)

Článek

„S okamžitou účinností budou moci všichni uživatelé Messengeru přeposílat zprávy a multimédia pouze do pěti chatů,“ uvedli provozovatelé služby.

Zavedení nového omezení nenačasovali takto náhodou. V souvislosti s blížícími se americkými volbami totiž množství dezinformací a nepravd na sociálních sítích opravdu sílí. Velká část z nich se přitom šíří právě prostřednictvím soukromých zpráv.

Dezinformace o zdraví mají na Facebooku miliardy zhlédnutí

Internet a PC

Dříve bylo možné jakoukoliv zprávu přeposlat na dvě desítky uživatelů nebo skupin, po aktualizaci na nejnovější verzi Messengeru, která by měla vyjít 24. září, to však již možné nebude. Pokud tedy byli například uživatelé zvyklí přeposílat fotografie více rodinným příslušníkům najednou, nově to bude možné maximálně pěti lidem.

Ke stejnému kroku již v polovině loňského roku přistoupila také aplikace WhatsApp, která také patří do impéria Faceboku. Přeposílání falešných zpráv tímto krokem údajně spadlo až o 70 procent.

Facebook patří k největším internetovým firmám na světě. Celkový počet unikátních uživatelů na jeho sociální síti, Messengeru, WhatsAppu a Instagramu přesáhl v letošním roce cifru 3,14 miliardy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám