Hlavní obsah

Ženám hrozí za poplašnou zprávu osm let vězení

Právo, Radim Vaculík

Takřka po půlroce od pořízení a následném šíření audionahrávky, v níž žena v druhé polovině března sdělovala nepravdivou zprávu, že bude kvůli pandemii koronaviru zákaz vycházení v celém Česku a v ulicích bude hlídkovat armáda, padla dvě obvinění.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Mohu potvrdit, že policie rozeslala usnesení o zahájení trestního stíhání dvěma osobám pro trestný čin šíření poplašné zprávy. Vzhledem k tomu, že se měl odehrát v době nouzového stavu, je zde přísnější sazba odnětí svobody, a to až osm let,“ řekl včera Právu šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 10 Richard Houdek, který případ dozoruje.

Obdrželi jsme usnesení o zahájení trestního stíhání
Eliška Vraná, obhájkyně

Podle zjištění redakce se obvinění týká dvou mladých žen, z nichž jedna audionahrávku pořídila a zveřejnila na Facebooku, druhá ji pak upravila a šířila dál po sociálních sítích.

Měla zdroj z ministerstva

Za zmíněný trestný čin je původní sazba jeden rok až maximálně pět let za mřížemi, ale protože se vše odehrálo v době, kdy byl v České republice nouzový stav, je hrozící trest o tři roky vyšší. V takovém případě pak ani nelze věc vyřešit například podmíněným zastavením trestního stíhání.

Žena, která v nahrávce předpovídala zákaz vycházení, se sama udala policii

Koronavirus

Ve zvukové nahrávce mladá žena tvrdila, že má být v noci z 22. na 23. března nebo po dosažení tisícovky nakažených koronavirem zaveden zákaz vycházení po celém Česku a v ulicích měst hlídkovat armáda. Odkazovala se přitom na informace od kamarádčiny matky, která pracuje na ministerstvu.

Krátce poté, co autorka audionahrávku zveřejnila, se tato začala okamžitě šířit po sociálních sítích a internetu a vyvolala u lidí paniku, protože zněla autenticky i kvůli odkazu na „zdroj z ministerstva“. Dementovat ji pak museli i nejvyšší vládní činitelé v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD), kteří informace z nahrávky označili za lživé.

Reagovala také policie, která oznámila, že po autorce začala pátrat. Ta se ale ještě v sobotu 21. března přihlásila sama na policii a prostřednictvím své advokátky Elišky Vrané ve svém prohlášení zdůraznila, že zmíněná audiozpráva byla určena pro úzký okruh spolupracovníků, nikoliv pro další šíření ve společnosti. Podle Vrané byla zpráva určena jen 18 kolegům, s nimiž se žena domlouvala během práce z domova. Byla vytržena z kontextu, tvrdila tehdy právnička.

Pozor na fake news! Nahrávkou o zákazu vycházení v ČR se už zabývá policie

Koronavirus

„Tu informaci dostala od známé, která se ji jen snažila varovat a byla vyděšená stejně jako většina národa,“ zdůvodnila ženinu motivaci Vraná v dopise, který v březnu poslala policii i médiím. Obvinění se ale žena nevyhnula.

„Mohu sdělit, že jsme obdrželi usnesení o zahájení trestního stíhání mé klientky, které ale dosud není pravomocné, protože proti němu budeme podávat stížnost,“ uvedla včera na dotaz Práva obhájkyně nyní již obviněné ženy Vraná. O stížnosti nyní rozhodne dozorující žalobce Houdek.

Reklama

Výběr článků

Načítám