Hlavní obsah

Poslanci se hádali o Sputnik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci se ve středu večer ve Sněmovně přeli o používání vakcín neschválených v EU, mezi které patří i ruský Sputnik V. Kvůli němu usiluje prezident Miloš Zeman o odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a šéfky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové, kteří chtějí, aby se očkovalo jen schválenými vakcínami. Nejhlasitějšími zastánci očkování Sputnikem byli komunisté.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Nabírání vakcíny Sputnik V

Článek

„Část populace říká, že má důvěru v jiné vakcíny. Tak udělejte všechno proto, abychom si poradili sami. Lidé stále umírají, ale vy budete pořád říkat: Nedovolíme, nedovolíme, radši umřete,” rozohnil se poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Zeman chce hlavu Blatného, Petříčka i šéfky SÚKL

Domácí

S podobných stanoviskem vystoupila také jeho kolegyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM). „Proč v České republice pan ministr zdravotnictví nechce umožnit i jinde využívané vakcíny? To je nezodpovědnost, ministr Blatný by z toho měl vyvodit důsledky,” prohlásila.

Její slova zvedla z židle několik poslanců. „Vy ponese zodpovědnost vůči lidem, kterým to přinese případně komplikace,” opáčil šéf lidovců Marian Jurečka.

Česko očkuje vakcínami od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Ty všechny schválila k používání Evropská léková agentura (EMA). Třeba Maďarsko ale už Sputnikem očkuje a používá i čínskou vakcínu Sinopharm.

Před snahou používání necertifikované vakcíny Evropskou unií v Česku varoval ve Sněmovně také Pirát Jan Lipavský. „Chtěl bych důrazně varovat před látkou, o které někdo prohlásí, že funguje, ale není schopen to doložit,” sdělil na plénu.

Výrok choromyslného starce. Devadesátky už skončily, zní z opozice k Zemanovi

Domácí

Používání neschválené ruské i čínské vakcíny v Česku prosazuje mimo jiné prezident Zeman, který se kvůli tomu vyslovil pro odvolání ministra zdravotnictví Blatného a šéfky Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové, kteří chtěji standardní postup.

Blatný několikrát uvedl, že nesouhlasí s tím, aby se v Česku očkovalo látkou, která nebude schválená EMA. A zopakoval to i ve středu ve Sněmovně. „Trvám na tom, že musí být v jejím případě stejný postup jako u dalších vakcín a budu to tvrdit, dokud budu ministr zdravotnictví. Není to zlomyslnost, výjimku neudělím,“ prohlásil na plénu.

Storová ve středu uvedla, že posláním SÚKL je hájit veřejné zdraví. „To děláme každý den a zůstane to tak. Naším úkolem je zajistit, aby se k lidem dostávaly jen bezpečné, kvalitní a účinné léčivé přípravky a těmi jsou i vakcíny proti covidu-19," vzkázala.

Tvůrce Sputniku V žádá omluvu za slova o „ruské ruletě”

Koronavirus

Zeman mluvil i o nabídce, aby se Česko ve spojení s Ruskem a Německem podílelo na produkci Sputniku. Konkrétní spolkovou zemi ale neupřesnil.

Ulrich Gartner, mluvčí německé biofarmaceutické firma IDT Biologika, která s Ruskem jedná o možné spolupráci ve výrobě vakcíny Sputnik V, ve středu pro ČTK uvedl, že o případném zapojení České republiky do tohoto projektu neví.

Reklama

Výběr článků

Načítám