Hlavní obsah

Výrok choromyslného starce. Devadesátky už skončily, zní z opozice k Zemanovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle opozičních poslanců je jednání prezidenta Miloše Zemana nepřijatelné a nebezpečné. Jedná se podle nich o lobbing za ruskou vakcínu. Zeman ve středu uvedl, že chce odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) i šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD). Nelíbí se mu ale ani Irena Storová v čele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Zeman je označil za největší překážky pro dovoz ruské vakcíny Sputnik V do České republiky.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda STAN Vít Rakušan

Článek

„Ministr Blatný sice už dávno neměl být ve funkci, ale ne kvůli Sputniku. Nezvládá pandemii, čísla jsou katastrofální,” napsal na Twitter šéf ODS a lídr volební koalice SPOLU Petr Fiala.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš ve vyjádření pro Novinky napsal, že prezident nemá pravomoc k tomu odvolávat či neodvolávat ministry.

„Tato role mu nepřísluší a voliči mu ji neudělili. O otázkách vakcín musí rozhodovat odborníci, nikoliv politici. Nejdůležitější musí být ochrana zdraví občanů,” uvedl v SMS.

Zeman chce hlavu Blatného, Petříčka i šéfky SÚKL

Domácí

Podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana jsou Zemanovy výroky nebezpečné. „Mám spoustu výhrad k výkonu ministra Blatného, ale rozhodnutí, zda bude či nebude nadále ministrem, má být na premiérovi. Prezident očividně rozjíždí lobbing za ruskou vakcínu v takovém rozsahu, že ohrožuje dokonce i ústavnost České republiky,” sdělil Novinkám.

U ministra Petříčka se pak podle něj jedná o vyřizování dlouho nevypořádaných účtů. „Prezident má dlouhodobě odlišnou představu o směřování české zahraniční politiky než pan ministr Petříček a toto je velmi falešná záminka k útoku,” dodal Rakušan.

„Výrok starce s demencí” 

Devadesátky už skončily, vzkázal prezidentovi předseda lidovců Marian Jurečka. „Nepřijatelné, aby prezident požadoval odvolání Blatného, který nejde na ruku zájmům Ruska a Číny a odmítá nestandardní postup v případě výjimky pro vakcíny,” napsal na sociální síť.

Zemanovo jednání zkritizovala i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Premiér Andrej Babiš (ANO) by podle ní byl slaboch, pokud by mu vyhověl.

Bývalý ministr a exposlanec Miroslav Kalousek (TOP 09) vzkázal občanům, aby u příští prezidentské volby lépe přemýšleli. „Není to velezrada, nebojte se a neberte to vážně. Je to jenom výrok choromyslného starce v pokročilém stadiu demence,” napsal na Twitter.

Blatný končit nehodlá

Domácí

Rozdílný názor než zbytek opozice má šéf SPD Tomio Okamura, ten navíc požaduje i odchod šéfa ČSSD Jana Hamáčka.

„SPD chce už několik týdnů odvolání odpovědných, kteří nesou odpovědnost za současný stav, kdy Česká republika po roce plošných vládních opatření je mezi nejhoršími zeměmi na světě,” napsal Novinkám.

Před týdnem mluvil Okamura o tom, že by měla Sněmovna vyslovit kabinetu nedůvěru a že by měla po dohodě se Zemanem rychle vzniknout nadstranická vláda odborníků.

KSČM chce potrápit Babišovu vládu, nevidí důvod pro další prodlužování nouzového stavu

Domácí

Prezidenta podporuje také šéf komunistů Vojtěch Filip. „Petříček už měl být odvolán dávno. O paní Storove jsem už před měsícem řekl, že pokud nechce nést odpovědnost jako ředitelka SÚKL, tak nemusí. Jistě se najde odborník který bude schopen zajistit certifikaci i dalších vakcín, když ty certifikované v EU nestačí. A ministr Blatný jí to trpí. To je hazard s lidskými životy našich občanů,” napsal Novinkám.

Výběr článků

Načítám