Hlavní obsah

Poslanci schválili rozšíření pravomocí NKÚ

Praha

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) by měl získat větší pravomoci. Kontrolovat by tak nově mohl hospodaření s dalšími veřejnými penězi. Podle poslanců by se měl zabývat i hospodařením firem, v nichž má stát nebo samosprávy většinový podíl. Novelu Ústavy ve středu schválila Sněmovna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v pražských Holešovicích.

Článek

Nyní NKÚ kontroluje hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Kontrolu hospodaření jiných subjektů než státu, tedy například obcí a krajů, může podniknout jen v případě, kdy subjekty hospodaří se státním majetkem.

Koho přesně bude smět nově NKÚ kontrolovat, stanoví až související novela. Podle ní by mohli kontroloři sledovat například hospodaření České televize a Českého rozhlasu. Související novelu o NKÚ ale projedná Poslanecká sněmovna až poté, co se k ústavní novele vyjádří Senát.

NKÚ: Digitalizace státní správy stála desítky miliard, stále však chybí legislativa

Domácí

Ústavní novelu podpořilo 138 ze 185 přítomných poslanců. Pro rozšíření pravomocí se vyjádřili zástupci ANO, Pirátů, SPD, ČSSD, KDU-ČSL, Starostů a KSČM. Návrh naopak nepodpořila opoziční ODS.

Jelikož se jedná o změnu Ústavy, musí schválit novelu ještě tři pětiny senátorů. V Senátu však podobné návrhy na rozšíření pravomocí NKÚ v minulosti neuspěly.

Reklama

Výběr článků

Načítám