Hlavní obsah

Poslanci napínají maturanty. Ti stále nevědí, zda bude matematika povinná

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože už na jaře budou muset studenti mít jasno, z čeho budou za rok maturovat, diskuse poslanců o změnách jim berou klid. O tom, zda bude poprvé povinná zkouška z matematiky, či zda bude na poslední chvíli zrušena, není ještě zdaleka rozhodnuto. Sněmovna je kvůli tomu rozhádaná, návrh povinnou matematiku zrušit ještě neprošel v dolní komoře ani prvním kolem a lhůty ve Sněmovně a v Senátu jsou dlouhé.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle současné legislativy mají z matematiky, z češtiny a cizího jazyka v příštím roce maturovat gymnazisté, o rok později většina ostatních maturitních oborů kromě uměleckých, zdravotních a sociálních.

Nebudu předjímat délku projednávání ani konečné rozhodnutí zákonodárce
Robert Plaga

Zpátečku zařadil ministr školství Robert Plaga (ANO) z obavy, aby při třech povinných zkouškách výrazně nepřibylo propadů. Test z matematiky loni na jaře nezvládla víc než pětina maturantů. Poslanci místo zásadního rozhodnutí řešili na konci loňského roku to, jestli by sami maturity zvládli a jaký je vlastně jejich smysl.

Přehnaný optimismus?

Studenti i školy jsou přitom jak na jehlách. Jak už Právo popsalo, školy si musí nejpozději do dubna připravit semináře, případně úvazky pro učitele, zejména matematiky. Jenže tou dobou ještě podle všeho nebude legislativní proces u konce.

A studenti si nebudou jisti, zda se zapisovat do seminářů z povinných maturitních předmětů, anebo se třeba zaměřit na předměty, jimž se chtějí věnovat na vysoké škole, a posílit tak své šance na přijetí.

Sněmovna o zrušení povinné maturity z matematiky opět nerozhodla

Domácí

O jejich nervozitě svědčí i iniciativa poslance Dominika Feriho (TOP 09), který na žádost studentů ještě zkraje prosince písemně interpeloval Plagu s otázkou, jestli povinná maturita z matematiky bude, nebo ne.

Včera na sociálních sítích oznámil: „Povinná maturita z matematiky nebude, studenti si tak jako dnes budou moci vybrat.“ A sklidil velkou chválu. „Budu rád, když tuhle informaci budete sdílet a pošlete dál,“ dodal také Feri.

Jenže poslanec je nejspíš přehnaně optimistický, neboť Plaga nic takového ve své reakci na interpelaci nenapsal. Pouze připomněl, že v prosinci Sněmovna mohla na základě souhlasného stanoviska vlády hlasovat o zrychleném schválení už v prvém čtení, ale KSČM a SPD postup vetovaly.

Jeho další slova jsou pochmurnější. „V této souvislosti nebudu předjímat délku projednávání ani konečné rozhodnutí zákonodárce v této věci. Mohu ujistit, že se projednávanému návrhu intenzivně věnuji,“ napsal ministr.

„Cílem je, aby žáci připravující se na maturitní zkoušku v roce 2021 měli potřebné informace v dostatečném předstihu, tj. nejpozději před zahájením školního roku 2020/21,“ dodal.

Nejlepší maturantkou na světě je Češka

Věda a školy

Podle Feriho to znamená, že když si ministr návrh „osvojil“, vše je na dobré cestě. I on však nakonec připustil, že proces je nepředvídatelný. „Přijde ale dostatek hlasů z opozice, čili je to snad na 99 procent,“ napsal Právu. Očekává, že novela bude schválena do července.

Poslanci se špičkovali

Jenže poslední debata ve Sněmovně hladký průběh rozhodně nenaznačila. Mnozí ještě pamatují složité diskuse nad zavedením povinné matematiky a jen tak narychlo ji zase rušit nechtějí.

Při prosincovém jednání se poslanci ani nestihli dohodnout, jak bude projednávání zákona pokračovat. Zato šéf klubu pirátů Jakub Michálek vyrukoval s nápadem, aby si poslanci sami na sobě maturitu vyzkoušeli. „Já mám matematiku rád. Věřím, že i další poslanecké kluby se k tomu směle přihlásí,“ řekl ironicky.

Podle Iva Pojezného (KSČM) nebyla výzva fér. „Měli jsme zákon o podpoře sportu, a kdybychom se měli porovnávat například s kickboxery, taky by to nebylo férové,“ řekl s tím, že matematiku na zkoušku před časem zvládl s „odřenýma ušima“.

Reklama

Výběr článků

Načítám