Hlavní obsah

Nejlepší maturantkou na světě je Češka

Novinky,

Mezi nejlepší maturanty na světě se letos dostala studentka gymnázia Nový PORG v pražské Krči Sára Davidová. Plného počtu bodů u mezinárodní takzvané IB maturity dosáhla spolu s 212 z celkem 166 278 účastníků z celého světa. Dívka letos v říjnu nastoupila na Stanfordovu univerzitu v USA, kde už rok studuje i její sestra.

Foto: Nový PORG Praha

Studentka Sára Davidová

Článek

Podmínkou k přijetí na zahraniční univerzitu je mezinárodně uznávaný doklad o ukončení střední školy. Tím je například právě maturita IB DB (International Baccalaureate Diploma), kterou nabízí přes pět tisíc škol ze 150 zemí světa.

V Česku je jich 15 a letos mezinárodní maturitu skládalo 369 tuzemských žáků.

Devět středoškoláků získalo ocenění České hlavičky

Věda a školy

Úspěch si nepřipsala jen Sára. Díky průměrnému výsledku letošních maturantů 39 ze 45 možných bodů se soukromá škola Nový PORG stala v rámci tohoto hodnocení tou nejlepší v pevninské Evropě a 14. nejlepší na světě.

Z ČR se v evropském vydání žebříčku umístili i studenti International School of Prague (13. místo) a žáci pražské školy Riverside International (24. místo).

„Nový PORG je nováčkem v našem žebříčku, ale hned ze startovní čáry vyskočil na čtrnácté místo. Trvá až deset let, než se škola dostane na tuto úroveň. Nový PORG již nyní dosahuje výsledků srovnatelných se slavnými britskými školami jako Sevenoaks School či Cheltenham Ladies College,“ poznamenal Les Webb ze společnosti Education Advisers Ltd, která seznam vydává.

I pro žáky jiných škol

V průběhu sexty se studenti rozhodují, zda zakončí gymnázium IB diplomem, českou maturitou, nebo obojím. Volí si pak sadu profilových předmětů pro závěrečné dva roky.

„Kromě potřebných znalostí se studenti učí také samostatnému kreativnímu a hlavně kritickému myšlení," doplnil ředitel krčského gymnázia Karel Lemfeld.

Foto: Nový PORG Praha

Budova pražského gymnázia

Možnost IB maturit na této škole mají nově i studenti jiných škol. „Možnost absolvovat dvouletý studijní program v angličtině, na jehož konci se mohou rozhodnout složit IB maturitu, nabízíme studentům sexty či druhého ročníku čtyřletého gymnázia po úspěšném složení přestupových zkoušek na Nový PORG v Praze a Ostravě,“ vysvětlil ředitel.

Zájem o studium v zahraničí roste

Věda a školy

Program představuje pro studenty bránu při cestě na prestižní zahraniční univerzity, což potvrdila i Vendula Fialková, která nyní díky němu studuje matematiku na univerzitě v Oxfordu ve Velké Británii.

Výhodou IB programu má být zejména příprava na odlišný styl studia, typický pro zahraniční univerzity. Z 56 letošních maturantů Nového PORGu jich ke studiu v zahraničí podle Lemfelda nastoupilo třicet.

Reklama

Související články

V Ostravě mají žáci zmodernizovanou kovárnu

Po rozsáhlé rekonstrukci se minulý týden v Ostravě otevřela unikátní studentská kovárna. Budoucí umělečtí kováři Soukromé střední a základní umělecké školy AVE...

Výběr článků

Načítám