Hlavní obsah

Poničené obce chtějí víc peněz

Právo, Adam Kahánek

Na opravy škod na veřejném majetku po tornádu na jihu Moravy bude potřeba z vládních peněz řádově kolem 1,5 miliardy korun, prohlásil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Ve čtvrtek proto jednal s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a s několika ministry o navýšení pomoci.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Celkový pohled na Hrušky

Článek

Babiš a ministři přislíbili navýšení vládního příspěvku, jakmile obce a kraje vyčíslí škody přesněji.

„Zatím máme jen hrubé odhady,“ připustil Grolich s tím, že konkrétní seznam s odhadem škod bude mít do konce měsíce.

Pomoc postiženým tornádem nabízejí i architekti

Domácí

Ministerstvo pro místní rozvoj pomůže obcím a kraji programem Obnova obecního a krajského majetku, ve kterém je zatím 420 milionů korun. Grolich si je ale jistý, že tato částka stačit nebude.

Sáhne se do rezerv

Kabinet je eventuálnímu navýšení pomoci nakloněn.

„V případě převisu počítáme s tím, že program bude posílen o další finanční prostředky, protože o tom, že těch 420 milionů nebude i po zapojení peněz z pojistného plnění stačit, není pochyb,“ potvrdila ve čtvrtek ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Dostálová: Na pračku peníze z fondu na likvidaci škod po tornádu určené nejsou

Domácí

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) však odmítla spekulovat, zda by se pomoc navyšovala až do řádu miliard, kdyby byly škody tak vysoké. „Nejdříve je třeba odhadnout reálnou škodu. Od toho se pak odrazíme,“ řekla Právu Dostálová.

Dodala, že obce musí nejprve začít čerpat ze schválených 420 milionů, přičemž program ještě nevypsala. Podle Dostálové je na to ještě čas.

„Zatím by mi nikdo nepředložil žádost, protože není dostatek odhadců a likvidátorů na škody. Takže to stačí vypsat až v průběhu srpna,“ vysvětlila.

Pojišťovny mají nahlášeny z červnových bouřek škody za 3,8 miliardy

Ekonomika

Dostálová rovněž připomněla, že obce a kraj mají v rámci programu odlišné kofinancování. Kraj má nárok na uhrazení poloviny nákladů, obce dostanou 90 procent. Pokud ale celková výše nákladů přesáhne čtvrtinu rozpočtu obce, může dosáhnout až na 100 procent.

Pomoct by mohla i EU 

Podle Schillerové poznamená finanční pomoc obcím a lidem státní rozpočet. „O tom není pochyb. Ale jiné cesty než pomoci těm lidem a firmám není,“ řekla. Počítá s tím, že peníze na pomoc vezme mj. z vládní rozpočtové rezervy.

Úklid po tornádu se blíží ke konci, hasiči bourají poslední domy

Domácí

Část peněz na obnovu majetku by mohla přijít z EU. Resort financí stále plánuje, že podá žádost o dotaci z evropského Fondu solidarity. Podle Schillerové by Česko mohlo dostat 300 až 400 milionů korun.

Grolich na jednání požadoval také navýšení peněz na likvidaci odpadů. Ministerstvo životního prostředí dalo k dispozici 200 milionů Kč. Podle hejtmana ale budou náklady o sto milionů vyšší. Resort je podle něj připraven částku navýšit.

Reklama

Výběr článků

Načítám