Hlavní obsah

Úklid po tornádu se blíží ke konci, hasiči bourají poslední domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva týdny po úderu ničivého tornáda se úklid v zasažených obcích na jižní Moravě blíží ke konci. Ve středu to oznámil krajský krizový štáb s tím, že už jdou do finiše i demoliční práce na domech, které běsnění živlů nenávratně poškodilo. K zemi nakonec půjde 185 domů, hasičům zbývá zbořit ještě čtyři desítky objektů. Ne všechny domy ale strhli hasiči, mnohé demolice si vedli sami majitelé nemovitostí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Dalším dnem pokračuje v tornádem zasažených oblastech demolice domů.

Článek

„Evidujeme ještě 41 požadavků na demolice, vyčlenili jsme na to čtyři oddíly. Bourací práce bychom měli ukončit v průběhu příštího týdne. Celkový počet domů, které mají jít k zemi, se ustálil na čísle 185,“ potvrdil velitel zásahu na zasažených územích Michal Hlavička.

Zatím 24 rodin projevilo zájem o náhradní bydlení. „Máme pro ně nachystané různé nabídky, včetně mobilního ubytování. S hledáním jim pomůžou neziskové organizace, k tomu budeme mít ještě další jednání,“ upřesnil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

V nejbližších hodinách by měly zasažené obce dodat i detailní popisy škod, které budou nutné pro další jednání s pojišťovnami i organizací státní pomoci.

Solidarita po tornádu poráží neštěstí na celé čáře

Domácí

Všechny obce, s výjimkou Moravské Nové Vsi, jsou od středy znovu otevřené, dobrovolníci tak mají nově umožněn vjezd.

„Nadále kontrolujeme vyjíždějící auta, abychom předešli krádežím materiálu. Dopravu budeme filtrovat už jen v Moravské Nové Vsi, kde by větší provoz působil problémy. Přesto apelujeme na všechny řidiče, kteří míří do ostatních obcí, aby raději parkovali mimo ně a neblokovali na silnicích dopravu,“ zdůraznil ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil.

Samotný nával dobrovolníků, očekávaný během uplynulého prodlouženého víkendu, se nakonec nekonal. Hejtman Grolich ale zdůraznil, že zájem o lidi ochotné přiložit ruku k dílu stále trvá.

„Pokud někdo chce pomoct, ať už v pracovní dny, nebo o víkendu, budeme rádi,“ dodal hejtman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám