Hlavní obsah

Pomoc postiženým tornádem nabízejí i architekti

Skupina architektů spustila tento týden ve spolupráci s Českou komorou architektů iniciativu Pro Bono. Jejím cílem je poskytnout bezplatné či zlevněné architektonické poradenství a služby obětem nedávného řádění tornáda na Hodonínsku a Břeclavsku.

Foto: Milan Malíček, Právo

V postižených obcích se každý den usilovně pracuje.

Článek

Do budoucna chtějí podobně pomáhat i dalším lidem zasaženým přírodními katastrofami, ale i jinak znevýhodněným osobám, komunitám a organizacím.

„Lidé mohou v našem adresáři architektů zvolit a kontaktovat přímo naše členy, ať už telefonicky, nebo přes jejich vlastní webové stránky. Sdělí jim podrobnosti své situace a požadovanou pomoc,“ popsal Právu organizátor iniciativy Jiří Lev.

„Po posouzení konkrétní situace naši členové vysvětlí klientovi jeho možnosti. V závislosti na okolnostech se rozsah dostupné pomoci zdarma může lišit – od jednoduché rady zdarma až po kompletní architektonické služby,” uvedl Lev.

Zájemci mohou požádat o pomoc přes internetové stránky https://architektiprobono.cz, zároveň tam mohou architekti nabízet své služby.

Úklid po tornádu se blíží ke konci, hasiči bourají poslední domy

Domácí

„Zatím máme v našem adresáři devět architektonických studií a předpokládám, že se postupně přidá mnoho dalších – podle mých informací je dobrá vůle a solidarita všudypřítomná,“ dodal Lev.

Česká komora architektů už minulý týden oznámila, že v koordinaci s Českou komorou inženýrů a techniků činných ve výstavbě soustřeďuje nabídky pomoci svých členů s cílem zprostředkovat pomoc na konkrétní místa.

Iniciativa architektů Pro Bono je založena na modelu Architects Assist, tedy iniciativy, kterou založil Jiří Lev v Austrálii, kde žije a pracuje, na pomoc při velkých požárech na začátku minulého roku.

„Máme zde nyní přes 600 členských firem a byla odvedena spousta dobré práce, nejen na opravě škod po požárech, ale i na dalších projektech. Jde v podstatě o online adresář, kde se mohou architekti sami registrovat a spravovat své profily. Je to kompletně decentralizováno a model je to extrémně jednoduchý, nicméně efektivní,“ řekl Lev.

V Česku je nyní podle něj pomoc zaměřená na lidi zasažené tornádem, nicméně doufá, že se iniciativa ujme a služby pro bono se stanou běžnou součástí profesionální aktivity architektů.

Pojišťovny mají nahlášeny z červnových bouřek škody za 3,8 miliardy

Ekonomika

„Spousta architektů již společnosti tímto způsobem přispívá, nicméně doposud chyběl centralizovaný registr architektů ochotných pomoci dobré věci. Nyní tento registr máme a doufám, že bude využíván do budoucna všemi, kteří potřebují pomoc,“ věří Lev.

Doplnil, že přitom nemusí jít jen o oběti přírodních katastrof, ale i občany a skupiny jinak postižené či znevýhodněné.

„Například místní dobročinná sdružení mohou požádat architekta o vytvoření hrubého konceptu pro bono, na jehož základě pak sdružení může lépe požádat o dotaci k financování projektu. V takovém případě by šlo o částečné pro bono služby,“ dodal.

Zkratka latinského sousloví pro bono publico (pro veřejné dobro) je výraz používaný pro odbornou práci, kterou někdo vykoná dobrovolně a bezplatně.

Reklama

Výběr článků

Načítám