Hlavní obsah

Pomoc pro nemocnice. Český červený kříž je na omikron připraven, vyškolí další dobrovolníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od druhé vlny epidemie koronaviru, která na podzim roku 2020 citelně zasáhla české nemocnice, vycvičil Český červený kříž skrze ošetřovatelské kurzy přes 4000 dobrovolníků. Nejméně polovina z nich našla následně uplatnění v nemocnicích a sociálních zařízeních, kde pomáhali přetíženému zdravotnickému personálu.

Pomoc pro nemocnice. Český červený kříž je na omikron připraven. Vyškolí další dobrovolníkyVideo: Novinky

 
Článek

Podle prezidenta Českého červeného kříže Marka Jukla hodlají v kurzech pokračovat nadále. I kvůli nejisté situaci s novou variantou omikron.

S jednodenním kurzem zaměřeným na základy ošetřovatelství, který je pro zájemce zdarma, začal Český červený kříž na podzim roku 2020, kdy na české nemocnice a sociální zařízení tvrdě dopadala druhá vlna pandemie.

„Obsah kurzu jsme přizpůsobovali požadavkům nemocnic v době, kdy začal opět narůstat počet hospitalizovaných a docházelo k výpadku ve zdravotnickém personálu,” vysvětlil prezident Českého červeného kříže Marek Jukl.

Do práce i s pozitivním testem. Uherskohradišťská nemocnice se chystá na omikron

Koronavirus

„Kurz trvá osm hodin, což se může zdát málo, ale my jsme vycházeli z toho, že bylo potřeba v krátkém čase vyškolit poměrně velký počet dobrovolníků,” dodal Jukl.

Podle něj jsou dobrovolníci po absolvování kurzu schopni pomáhat v nemocnicích a sociálních zařízeních. Také mohou získané zkušenosti využívat pro péči o člena rodiny.

„Kurz je zaměřen na věci, které musí být především prakticky nacvičeny,“ doplnil Jukl.

Foto: Novinky

Obsah jednodenního kurzu připravil Český červený kříž na základě požadavků nemocnic.

V rámci něj si tak lidé například vyzkouší jak manipulovat s nemocným, jak jej polohovat na lůžku, aby nedocházelo k proleženinám, jak upravovat lůžko či stravu, jak nemocnému pomoci s osobní hygienou nebo jak jej například přemístit na vozík nebo toaletní židli.

Doposud jejich jednodenním školením podle Jukla prošlo přes 4000 lidí. „Můžeme říci, že minimálně polovina z nich skutečně do nemocnic nastoupila, protože od nich získáváme zpětnou vazbu a také pro ně organizujeme přímo uplatnění,“ uvedl Jukl.

Zájemci se mohou do kurzu, který vedle Prahy probíhá například i v Olomouci, Ostravě, Plzni či Písku, hlásit přes speciální webové stránky Českého červeného kříže.

Nachází se zde také aktuální nabídky nemocnic a sociálních zařízení, které dobrovolníky poptávají.

Tablety proti covidu pro Česko nakoupí FN Brno

Koronavirus

Podle Jukla naštěstí již s poklesem hospitalizovaných poklesla i potřeba dobrovolníků, počet nabízených kurzů jsou ale schopni kdykoliv znovu rozšířit.

„Samozřejmě nevíme, jaký bude další vývoj s ohledem na novou variantu koronaviru. Nicméně kurzy aktuálně ve větším rozsahu nepořádáme, ale jsme připraveni je znovu rozšířit,“ zmínil.

Do budoucna plánuje Český červený kříž rozběhnout i delší kurz, podle Jukla ale čekají na opadnutí současné epidemie.

„Máme připraven také delší kurz, ale ten chystáme realizovat, až se situace uklidní a až budou mít lidé více času do kurzu chodit, aby to existovalo jako určitá záloha pro případ, že by se opět objevily pandemie či jiné mimořádné okolnosti,“ přiblížil.

Dobrá zpráva o omikronu: Už se nám tu nikdo nedusí, říká izraelský lékař

Blízký a Střední východ

„Dobrovolníkem může být v podstatě kdokoliv. Český červený kříž má tu výhodu, že spektrum činností je velice široké. Zasahuje od první pomoci, přes sociální činnosti, práci s dětmi, až třeba po šíření humanitárního práva,” přiznal šéf Českého červeného kříže.

„Myslím si, že u nás se najde v podstatě každý, a pokud nemá nějaké dovednosti a znalosti, tak my jsme schopni mu je předat,“ dodal Jukl.

Reklama

Výběr článků

Načítám