Hlavní obsah

Dobrá zpráva o omikronu: Už se nám tu nikdo nedusí, říká izraelský lékař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

V jeruzalémské nemocnici Hadassa přibývá nemocných s covidem-19, pro které musejí najít místo. Ve srovnání s minulými vlnami epidemie tu je ale tentokrát jeden významný pozitivní posun. Nakažení už nelapají po dechu jako u nákaz předchozími variantami, a to ani ti ve vážném stavu. V úterý to uvedl server Times of Israel, jehož redaktor Nathan Jeffay nemocnici navštívil.

Foto: Profimedia.cz

Pacientka Rina Mizrachiová na covidovém oddělení nemocnice Hadassa v Jeruzalémě

Článek

„U delty jsem pořád dokola řešil, jak se tomuhle pacientovi zhoršuje dýchání, jak tamten potřebuje kyslík a další bude potřebovat brzo ventilaci,“ řekl profesor Cvi Fridlender z nemocnice Hadassa. „U omikronu nemáme takový rozsah zhoršení stavu, jaký jsme měli před očima dříve. Jeho dopad je méně dramatický. A je tomu tak dokonce i u vážně nemocných,“ dodal profesor.

Ventilátory už nejsou třeba v takové míře jako u předchozích vln. „Prostě už nejsme v neustálé honičce, abychom pomohli lidem dýchat. Abychom jim pomohli těsně předtím, než budou mít vážné obtíže s dýcháním. Není tu takový tlak, což znamená obrovský rozdíl,“ řekl Fridlender.

Optimistické výhledy se potvrzují

Situace na odděleních v Hadasse i v dalších nemocnicích je tak v souladu s výzkumy naznačujícími, že omikron na rozdíl od delty nenapadá tak moc buňky v plicích, ale spíše v horních cestách dýchacích.

V jedné z nejvýznamnějších studií z poslední doby virolog z Washingtonovy univerzity v St. Louis Michael Diamond infikoval laboratorní zvířata různými variantami SARS-CoV-2 a zjistil, že koncentrace viru u varianty omikron je u nich desetkrát nižší než v případě nákazy jinými variantami.

Možná rizika omikronu: vyšší nakažlivost, nižší odhalitelnost a účinnost vakcín

Zahraniční

„Předpokládám, že pokud se virus nezmění, pak podíl vážně nemocných nakažených tímto kmenem zůstane nízký. To neznamená, že je z toho Izrael venku,“ řekl Fridlender, který má obavy ze současné vlny vzhledem k absolutnímu počtu nakažených.

Nakažených rychle přibývá

Během dvou týdnů museli v jeruzalémské nemocnici zřídit už třetí covidové oddělení. První bylo otevřeno 27. prosince, do té doby bylo nakažených tak málo, že mohli ležet v izolovaných pokojích na interně. Ze sedmi nakažených ale počet stoupl na aktuálních 52, z nichž čtyři jsou v kritickém stavu a jeden ve vážném.

„Stoupá to tu velmi rychle. Nedávno jsme otevírali první covidové oddělení, před třemi dny jsme otevírali druhé a nyní otevíráme třetí,“ sdělil reportérovi Fridlender.

Omikron se rychle replikuje, ale má méně vážný průběh, potvrzuje studie

Svět

Počet nakažených stoupá v celé zemi. Zatímco 27. prosince bylo v Izraeli aktuálně nakaženo 13 053 lidí, přičemž 143 leželo v nemocnici a 87 z nich bylo ve vážném stavu, nyní je nakaženo 115 010, 523 z nich leží v nemocnici a 205 je ve vážném stavu. Důvodem je vysoká nakažlivost omikronu.

Podle dat z Velké Británie a Francie, které mají vrchol omikronové vlny zřejmě již za sebou, je snižování počtu nově nakažených podobně strmé jako jeho předchozí nárůst.

V Izraeli se situace nicméně lepší také proto, že přibývají léky. K dispozici jsou už antivirotika v tabletkách od Pfizeru a Mercku, která částečně brání zhoršení stavu. Hospitalizovaným se podává též antivirotikum remdesivir a kortikosteriod dexamethason.

Profesor dodal, že podobně jako v předchozích vlnách očkovaní reagují na léčbu lépe.

Reklama

Výběr článků

Načítám