Hlavní obsah

Policejní psycholožka: Šok ze zkázy se teprve dostaví

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, které připravilo ničivé tornádo o domovy, si teprve za tři až čtyři dny uvědomí, co se vlastně stalo. Šok z řádění živlů, které přežili, je teprve čeká. Právu to řekla policejní psycholožka Soňa Malíková, podle níž rozhodně nelze hovořit o tom, že lidé z postižených oblastí mají nejhorší stres již za sebou. Na druhé straně upozornila, že vše lze řešit.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Šok z řádění živlů, které lidé přežili, je teprve čeká, říká psycholožka.

Článek

„Všichni teď pilně pracují a snaží se zachránit, co se dá. Úžasná je fantastická podpora a pomoc, která se jim dostává. Notné je ale otevřeně říct, že současný stav překotné práce skončí, tito lidé se pomyslně zastaví a teprve si uvědomí, že je čekají léta práce na obnově jejich domovů,“ uvedl psycholožka.

Podle ní nelze příznaky stresu či šoku podceňovat.

FOTO: Mikulčice a Lužice den poté. Lidé začali uklízet

Domácí

Odborníci zdůrazňují, že stejně důležitá jako fyzická a humanitární pomoc v místě neštěstí, je i pomoc psychologická. V každé obci mají psychologové své minicentrum.

Obvykle vypadá jako letní posezení s křesílky, je na něm vyvěšená vesta s nápisem psycholog a na kus řeči se v takovémto centru může zastavit doslova každý, od místních občanů po dobrovolníky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé na jižní Moravě likvidovali 25. června 2021 škody, které způsobilo ničivé tornádo. Na snímku obec Lužice.

V terénu jsou navíc tříčlenné hlídky odborníků vyškolených k poskytování psychologické pomoci. Pokud je to potřeba poradí, kam se obrátit o pomoc. Celkem se do psychologické podpory v celé oblasti zapojuje okolo 60 lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé na jižní Moravě likvidovali 25. června 2021 škody, které způsobilo ničivé tornádo. Na snímku obec Mikulčice.

„Samozřejmě, že se i u velkých chlapů může dostavit stav smutku nebo slzy. To je přece přirozené. Od toho jsme tady a budeme tady i nadále. Pokud má kdokoli jakýkoli problém, stačí jen, aby si zašel na obecní úřad a řekl si o ni. Ihned nás propojí, Všichni by měli vědět, že to není žádná ostuda,“ dodala Malíková, která pracuje v psychologickém minicentru v Hruškách u Břeclavi, které značně poničilo tornádo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé na jižní Moravě likvidovali 25. června 2021 škody, které způsobilo ničivé tornádo. Na snímku obec Mikulčice.

Zdůraznila, že lidé v postižené oblasti se po psychické stránce vyrovnávají s následky tornáda velmi statečně. Samozřejmě již psychologové pomáhali některým z nich, u nichž se dostavil stav smutku.

Velmi pomáhá podpora rodiny, přátel, blízkých, kolegů ale i lidí z druhého konce republiky, nebo třeba ze Slovenska, která se jim dostává a má podobu nejrůznějších darů, nebo i běžné pomoci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám