Hlavní obsah

Kdybych zůstala v kuchyni, zabilo by mě to, líčí žena řádění tornáda

Právo, Petr Marek

Ničivé tornádo, které se přehnalo několika obcemi na Břeclavsku a Hodonínsku, mnoha lidem během pár minut převrátilo život naruby. Patří mezi ně i Bernátkovi z Mikulčic, kterým nečekaná apokalypsa vzala střechu nad hlavou.

Foto: Petr Marek, Právo

Pět let stará novostavba řádění tornáda nevydržela.

Článek

„Před pěti lety jsme si tady postavili domek. Po čtyřech měsících bydlení jsme byli vytopeni a tehdy jsme si mysleli, že jsme už zažili všechno. Jenže to, co se stalo teď, bylo neskutečné. Hrůza, děs,“ řekla Právu v sobotu Jitka Bernátková.

Tornádo podle ní dorazilo z nenadání a bleskově udeřilo. Žena byla doma sama, neboť manžel, řidič kamionu, byl ve světě.

Letecké záběry: Tornádo zpustošilo moravské obce

Domácí

„Začalo to šíleným vichrem. Pak jsem uviděla vír a najednou začalo všechno lítat a mlátit do střechy. Stála jsem v kuchyni a bála se o život. Něco mi však říkalo, musíš jít mezi futra. Tak jsem šla do ložnice a tam jsem si mezi ně stoupla. Kdybych zůstala, zabilo by mě to. Prorvaly se nám půdní schody do chodby, zavalily by mě. Když začala všude kolem létat izolace, bylo jasné, že už jsme bez střechy,“ líčila žena chvějícím se hlasem hrůzné zážitky.

Foto: Petr Marek, Právo

Pět let stará novostavba řádění tornáda nevydržela.

Jakmile běsnění tornáda ustalo, vydala se hledat tetu, která má domek hned vedle. „Byla zavalená sutí, naštěstí se jí však podařilo vyhrabat. Má polámanou ruku, poraněné oko, ale žije a je v pořádku. Nemá se ovšem kam vrátit. Sehnali jsme jí ubytování v Dolních Bojanovicích u mých rodičů. I my u nich zůstaneme,“ uvedla Bernátková.

Od pátečního rána už má doma i manžela, který dorazil z Německa. Bernátkovým pomáhají rodinní příslušníci a kamarádi. „Dnes je nás tu asi patnáct. Některé lidi ani neznám. Jsou to asi přátelé dcery. Všichni nám pomáhají psychicky i finančně. Všem, samozřejmě i hasičům, jsme strašně vděčni. Z celého srdce jim děkujeme, sami bychom to nezvládli,“ přiznává.

Foto: Petr Marek, Právo

Rodině Bernátkových z Mikulčic vzalo tornádo jako mnoha jiným střechu nad hlavou.

Neví ani, jak se z problémů vyhrabou. „Pojišťovnu jsme informovali, všechno fotíme, tak snad něco dostaneme. Budeme však muset postavit novou střechu, vybudovat nové stropy, nábytek je zničený. Zachránili jsme jen nějaké oblečení a nádobí. Jinak je všechno zničené. Na střeše jsme měli solární panely. Vůbec nevíme, kde skončily, nenašli jsme je. Bojler umístěný na půdě o objemu 300 litrů, který byl plný, skončil na zemi čtyři metry od baráku. Střechy 500 metrů odtud,“ kroutila nechápavě hlavou.

Úder tornáda se předpovídat nedá

Domácí

„Tchán říkal, že opravy nás přijdou minimálně na dva a půl milionu. Kde na to vezmeme, nevím. Navíc vše budeme muset řešit za pochodu s pomocí rodiny a přátel. Já se starám o maminku, a tak jsem doma, ale manžel bude muset jezdit,“ konstatovala zdrcená Bernátková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám