Hlavní obsah

Křížek na fasádě, Lužice obcházejí statici a určují, který dům půjde k zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jako by se Lužicí na Hodonínsku zase přehnala druhá světová válka. Po noční bouři spojené s vichřicí nezůstal v malebné moravské obci jediný dům nedotčený. Z celkem 120 poškozených domů jich asi 20 půjde k zemi, další budou muset být zdemolovány částečně.

Lidé uklízejí v LužicíchVideo: Novinky

 
Článek

Utrhané střechy, spadané domy, rozbitá okna, vyvrácené stromy, poničená auta a všude hromady odpadků, v nichž neschází ani to, co vítr z domů, jako pomyslný vysavač, odvál či doslova vysál, tedy například hračky, kusy nábytku, sluchátka, nádobí a další drobnosti z domácnosti.

„Uletěla nám střecha a celý domek nám to zbořilo,” popsala Simona Mikulášková z Lužice. Přízemí domu je podle ní obyvatelné, podkroví ovšem nikoliv. „Na to všechno jsme dopadli z těch lidí ještě celkem dobře,” doplnila.

Foto: Michaela Řihová, ČTK

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová přijeli v pátek do Lužice na Hodonínsku

Od čtvrtečního rána se před domy vrší hromady suti. Lidem přijeli pomoci blízcí i kamarádi. Ze střech shazují party brigádníků rozbité tašky a pokroucené plechy. Některé domy ale zachránit nepůjde. A těch, které bude nutné strhnout, budou zřejmě desítky.

FOTO: Tornádo zanechalo spoušť v Lužicích

Domácí

Postupně je obcházejí statici. Pokud vyřknou konečný ortel, že dům je nebezpečný, nesmí se do něj ani vstupovat a půjde k zemi, udělají na jeho fasádě značku, a to zelený, dobře viditelný křížek.

Současně statici podle České televize konstatovali, že situace není tak vážná, jak se zprvu zdálo, a hodně domů půjde rekonstrukcí zachránit.

Lidé zachraňují, co se dá. Jedni z oken tahají peřiny, další se radují z toho, že řádění počasí přežil vysavač nebo třeba hrnek po babičce. Zatímco jedni se loučí, překotně nakládají do osobních aut a dodávek přátel, co se jim podařilo zachránit, ti šťastnější překrývají střechy svých domů, tedy přesněji řečeno krovy a to, co z nich zbylo, plachtami a igelity. Ze zahrad se tahají staré tašky, plechy, kusy plastu, prostě vše, čím lze nějak objekty překrýt.

Přelet helikoptérou nad postiženými obcemi 25.6.2021Video: Novinky

Na vjezdu i výjezdu z obce hlídkuje policie. Ta je skoro na každém rohu. Krizové centrum vzniklo v sokolovně. Téměř všude je vidět také hasiče. Obcí projíždí hasičská dodávka informující amplionem o tom, kde hledat pomoc. Poslední věta krátké přímluvy hasiče je: „Držte se.“

Přestože Lužice jsou doslova obrazem zkázy, nikdo nesedí zoufalý a opuštěný sám na chodníku, nikde není slyšet pláč či nářek, netvoří se ani hloučky lidí v šoku, kteří by bědovali nad svým osudem. Všichni pracují a na nic takového nemají čas, protože se snaží zachránit, co jen zachránit jde.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Některé domy přišly o celou konstrukci střechy

Organizátor sbírkyČíslo účtuVariabilní symbol
Český červený kříž333999/27002101
Diecézní charita Brno4211325188/68002002
Adra66888866/0300390
Diakonie Českobratrské církve evangelické2100691426/2010-
Dárcovské SMS
DiakonieDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DIAKONIEPOMOC 30; DMS DIAKONIEPOMOC 60; DMS DIAKONIEPOMOC 90
Diecézní charita BrnoDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DCHB 30; DMS DCHB 60; DMS DCHB 90
*cena dárcovské SMS je 30, 60 nebo 90 korun

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám