Hlavní obsah

Vláda schválila lidem na Moravě až pět milionů na obnovu zničeného bydlení

Praha
Aktualizováno

Stát nabídne lidem na obnovu zničeného bydlení po ničivém tornádu na jihu Moravy až pět milionů korun, z toho dva miliony jako dotaci a tři miliony jako zvýhodněný úvěr. Na Twitteru to v pondělí uvedla šéfka resortu pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Poslanecké sněmovny. Na snímku premiér Andrej Babiš, ministryně financí Alena Schillerová, ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Článek

„Vláda schválila dotace až do výše dvou milionů korun plus zvýhodněný úvěr až do výše tří milionů korun. Celkem tedy až pět milionů korun na opravu, demolici, výstavbu či pořízení jiné nemovitosti,” napsala Dostálová na sociální síti. 

Kromě toho kabinet v pondělí schválil i program ministerstva průmyslu a obchodu na pomoc podnikatelům, které minulý týden zasáhly bouře.

„Uhradíme okamžitě 80-100 procent z vlastních výdajů na pořízení nového majetku. Max. výše podpory je 1 milion korun,” uvedl na Twitter vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Mimo to schválila vláda také posunutí lhůt pro zaplacení daní, podání daňového přiznání, kontrolního hlášení či platby DPH.

K demolici je zatím 69 domů, škody na veřejném majetku budou přes 12 miliard

Domácí

„Na vládě jsme právě projednali daňové úlevy pro poškozené občany a firmy z regionů zasažených čtvrtečním tornádem. Promíjíme také zálohy na silniční daň splatné k 15. červenci,” uvedla na sociální síti šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

Již v pátek pak kabinet schválil bezplatné poskytnutí hmotných rezerv, především pohonných hmot, záchranářům zasahujícím v obcích zpustošených tornádem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám