Hlavní obsah

Po Zemanovi chtějí Češi v prezidentském křesle Babiše či Ebena

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nového prezidenta budou Češi volit na jaře v roce 2023. Místo Miloše Zemana, kterému skončí druhé volební období, by chtěli nejraději současného premiéra Andreje Babiše (ANO). Líbil by se jim také moderátor Marek Eben nebo senátor Pavel Fischer. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK.

Článek

Babiše by volilo 15 procent lidí. Naopak pro 67 procent Čechů nepřipadá v úvahu, aby byl příštím prezidentem. Pro Ebena by hlasovalo 14 procent lidí a pro Fischera 13 procent. „Stabilní pozici by mohl mít také generál Petr Pavel, který má nejméně odpůrců,“ stojí v průzkumu.

Češi hledají informace o koronaviru nejvíc v ČT a na Novinkách

Koronavirus

Lidem by se líbili i bývalí prezidentští kandidáti Jiří Drahoš (11 %) a Marek Hilšer (11 %) nebo předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (9 %). Z žen má největší šanci vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová (8 %) a poslankyně ODS Miroslava Němcová (8 %).

Cíl: Přesvědčit voliče Zemana

„Důležité pro úspěch budoucího kandidáta bude přesvědčit voliče současného prezidenta,“ uvádí dále průzkum. Ti stojí nejvíce právě za premiérem. Sympatický jim je ale také poslanec Václav Klaus mladší (Trikolóra), následovaný Tomiem Okamurou (SPD).

Foto: Novinky

Úvahy lidí, kteří volili Miloše Zemana v roce 2018

Ideální kandidát by pak měl mít politické zkušenosti a respekt v zahraničí. Do prezidentské kandidatury by měl ale vstupovat již jako nestraník. Češi také chtějí extroverta s reprezentativním vystupováním. Stále je poptávka po mladším muži, žádaná je ale také charakterní žena.

Zeman: Rusko jedná přemrštěně, ale je to reakce na hloupost bezvýznamných politiků

Domácí

Podle průzkumu si potenciální voliči přejí seznámit se s kandidáty co nejdříve. Budoucí prezident by měl ideálně získat 50 tisíc podpisů, a to bez ohledu na politické nominace.

Pražský hrad je hermeticky uzavřený. Ovčáček neřekl, kdy se otevře

Domácí

Výzkumu agentury STEM/MARK se zúčastnilo 830 osob ve věku 18 a více let.

Reklama

Výběr článků

Načítám