Hlavní obsah

Plán, co bude po 25. květnu, neexistuje, přiznal Vojtěch

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plán toho, co se bude dít v případě zhoršení situace po 25. květnu, kdy je naplánovaná poslední vlna rozvolnění, neexistuje. Novinkám to v rozhovoru řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Pokud dojde k nějakým regulacím, budou podle něj regionální, nikoliv celoplošné. Jediné, co se podle něj po 25. květnu ještě bude regulovat, jsou hromadné akce. Povolené by mohly být ty do 500 osob.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

V pondělí jste na vládě opět změnili termín ohledně nenošení roušek na veřejnosti. Během prodlouženého víkendu a pondělí jste se k tomu ale vy, náměstek Roman Prymula, premiér Andrej Babiš i šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček vyjádřili každý jinak a házeli různé termíny. Podle jakého plánu nebo harmonogramu tedy vláda postupuje?

Existuje plán rozvolnění s tím, že vždy sledujeme, jestli konkrétní vlna rozvolnění má dopady na epidemiologickou situaci. Sledujeme jak počet nakažených, tak reprodukční číslo, tak počet nakažených. A ve všech těchto aspektech v čase se situace zlepšuje. Pokud bychom na těchto parametrech viděli negativní trend, tak bychom museli přistoupit k nějakému zpomalení rozvolnění, případně zastavení, ale zatím ten plán tak není.

Další dva týdny s rouškou venku? Vláda jen nechce měnit plán

Domácí

Dobře, ale bavíme se o plánu rozvolnění do 25. května. Pak už nic neexistuje?

Pak už nic neexistuje. Jediné, co bude dál, jsou regulace provozů, které jsou již uvolněny, ale to pouze z hlediska protiepidemiologických opatření. Jde tedy například o rozestupy.

Jediná věc, která bude po 25. květnu ještě plošně regulována, jsou hromadné akce. Akce do 500 osob by mohly být od 25. května povolené, ale nikoliv ty desetitisícové akce. To je jediná plošnější regulace, která zůstane po 25. květnu zachována, pokud se nic zásadního nestane.

Festivaly letos určitě nebudou, oznámila vláda

Domácí

Máte nějaké statistiky o tom, jaké profese či skupiny koronavir dosud nejvíce postihl. 

Víme, že jsou to důchodci, že jsou to studenti a také lékaři a sestry.

To je asi logické, ale máte třeba nějaký přehled, jestli se to šíří více ve strojírenství než v potravinářství nebo zemědělství apod.? Chápu, že řada podniků byla zavřená, ale alespoň rámcově. Takové statistiky po vás požadovali i poslanci a zatím je nedostali.

Ne, to nikoliv. To, že bychom pozorovali nějakou konkrétní profesi, třeba prodavačky nebo obchodníky, to nikoliv. Tam ten problém nevidíme. Jde především o sestry a lékaře, ale ne vždy jsou infikováni ve své práci, ale spíše v běžném komunitním přenosu.

Asi by měl někde na ministerstvu ležet harmonogram, co se bude dít, když dojde ke zvýšení reprodukčního čísla nebo počtu nakažených a hospitalizovaných. Budou se provozy opět zavírat třeba tak, jak se nyní postupně otevírají? Nebo co mají Češi čekat?

Nerad bych úplně strašil, ale pravdou je, že když se podíváme na nejrizikovější provozy, které jsou definovány počtem lidí, kteří se tam setkávají, tak může dojít k nějakým regulacím. Ale chceme jít spíše jinou strategií. Dnes vidíme, že nemáme celoplošný problém, ale máme problémy regionální, takže si dokážu představit, že by regulace z hlediska restaurací nebo obchodů byly pouze pro určitý region. Budeme se snažit maximálně o to, abychom už plošně ekonomiku nevypínali.

Kvůli nákaze v chebské nemocnici testují všechny zaměstnance i jejich rodiny

Koronavirus

Které regiony jsou nyní nejrizikovější?

Máme Chebsko a Domažlicko, ale tam je situace už uklidněná. Rostla i Ostrava a Praha, ale tam jde spíše o komunitní přenos a nejedná se o žádné nové ohnisko. Sledujeme ta data v číslech každý den, vnímáme i situaci u sousedních států. Zhoršuje se třeba situace v Bavorsku a celkově v Německu roste reprodukční číslo.

Prymulův návrat k normálu: Budou se stýkat tři rodiny a další komunikace moc nebude

Koronavirus

Jak se díváte na nápad vašeho náměstka Romana Prymuly ohledně stýkání pouze tří rodin. Právě tak by podle něj měl vypadat život po návratu do normálu.

Nediskutovali jsme to spolu. Je to názor pana náměstka. Jedna věc je, co je epidemiologicky správné, a druhá věc je, co je v reálném životě proveditelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám