Hlavní obsah

Další dva týdny s rouškou venku? Vláda jen nechce měnit plán

Novinky, ren

Roušky se budou venku nosit do 25. května především proto, že vláda nechce měnit termíny nastavené v harmonogramu. Právě časté změny plánu a nesystémovost v rozvolňování vládě za poslední dva měsíce vyčítala veřejnost i opozice. Právě k datu 25. května je zatím plánováno poslední velké rozvolnění.

Foto: ČTK

Adam Vojtěch

Článek

„Pokud jde u roušky, tak je třeba mít nějaký plán. Další vlna je 25. května, a právě tam bude i rozvolnění roušek. Je třeba, abychom drželi nějaký harmonogram, jinak by to nebylo úplně systémové,” prohlásil ministr Adam Vojtěch na tiskové konferenci.

Následně ale dodal, že původní záměr byl, aby lidé mohli venku roušky sundat až v polovině června. Ke změně podle něj došlo i na základě změny společenské situace. „Nejsme úplně slepí a hluší a společenská situace se mění,” uvedl.

Bez roušek budeme chodit venku od 25. května, schválila vláda

Koronavirus

Nicméně právě v pondělí dopoledne zadal epidemiologům, aby zmapovali, jestli je možné roušky sundat dřív než v polovině června.

„Epidemiologové se shodli na 25. květnu. Byl to proces a takto postupujeme vždy, když je nějaký pohled na to, co by se mohlo změnit,” dodal Vojtěch s tím, že nyní je třeba počkat dalších 14 dní, jak se projeví uvolnění z pondělí 11. května. Další rozvolňování podle něj vláda v plánu nemá.

Řada lidí vládě vyčítala nesystémovost například při otevření hobby marketů, v otevírací době obchodů pro seniory, psích salónů nebo při znovuzavádění platnosti parkovacích zón.

Na dotaz, zda má ministr Adam Vojtěch jasný plán a harmonogram do budoucna odpověděl neurčitě s tím, že jde vždy o proces a konzultaci s epidemiology.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám