Hlavní obsah

Plaga vyčetl Vojtěchovi: Nemáte jasnou strategii, testy mají zpoždění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) vyčetl ministerstvu zdravotnictví, že nemá jasnou strategii pro fungování škol. O lokálním testování ve školách se podle něj navíc rozhoduje podle týden starých dat, ačkoliv má resort k dispozici predikce vývoje. Podobné výhrady k postupu Vojtěchova úřadu zaznívají i z krajů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) a ministr školství Robert Plaga

Článek

„Na strategii týdenního předstihu jsme se s ministerstvem zdravotnictví dohodli již v září s tím, že nás ministerstvo zdravotnictví ubezpečovalo, že disponuje predikcemi ÚZIS, a je tak schopno dopředu určit, kde má testování probíhat,“ sdělil Právu Plaga.

Obrovské prostoje mezi úkony umožňují nekontrolované šíření viru
Stanislav Polčák, předseda sdružení samospráv

„Správná otázka tedy je, proč ministerstvo zdravotnictví i přes opakované upozornění ze strany MŠMT nepoužívá predikce, ale stav k datu deset dní před testováním,“ zdůraznil.

Foto: Novinky

Okresy kde se bude testovat ve školách

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v neděli trval na tom, že resort školství potřebuje aspoň týden na organizaci a rozvoz testů. Podle Plagy je to proto, aby se mohli připravit rodiče i školy.

Obce se nabídly

Týdenní prodlevu mezi testováním a stavem epidemie kritizoval i kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Testování ve školách se rozšíří na další regiony. Včetně Prahy

Domácí

S distribucí by podle něj mohly více pomoci kraje. „Vím podle křivky, který okres bude ohrožený do týdne, tak pokud rozvezení tedy trvá sedm dní, tak tam preventivně ty testy dovezu, mám-li jich dostatek. Pak je zase odvezu, pokud se nevyužijí,“ navrhoval Válek.

Pomoc s rozvozem nabídly i obce. „Drhne to na úrovni vlády. Máme pracovní skupinu za samosprávy. Loni to takto probíhalo, je to dávno popsaná zkušenost. Dobrovolní hasiči jsou připraveni,“ řekl Právu předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák (STAN). Dodal, že mezi kolegy sílí dojem, že epidemii nikdo neřídí.

„Ty obrovské prostoje, které jsou mezi jednotlivými úkony, umožňují prakticky nekontrolované šíření viru. Vláda by měla realizovat opatření, která budou adekvátní situaci, a to se teď neděje,“ vyčetl jí Polčák. Obce, které jsou nejčastěji zřizovateli základních škol, podle něj testování neplánují, jsou ale ochotny připlatit za kvalitnější PCR testy, pokud by bylo povinné.

Plošné testování: Některé školy bez nakažených, překvapení na Přerovsku

Domácí

V pondělí se otestovali žáci v osmi okresech. Požadovanou hranici 300 nakažených na 100 tisíc obyvatel za sedm dní přitom už o víkendu překročily více než tři desítky ze 77 okresů. V dalších 23 okresech se ale začne s testováním až 8. listopadu. Další kolo screeningu proběhne o týden později.

Hasiči k tomu v týdnu rozvezou 575 tisíc antigenních testů. V pondělí muselo na test zhruba 165 tisíc žáků, kteří nejsou očkovaní. Pokud se děti odmítnou testovat a nebudou mít ani doklad o prodělání nemoci v posledním půlroce, budou muset při výuce nosit roušku.

Hygienici našli mimořádné ohnisko covidu na škole v Bílině

Domácí

Promarněná šance

Podle šéfa Asociace krajů a hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) se dá předpokládat, že hranici tří set nakažených překročí brzy víc regionů. „Nelze vyloučit, že nakonec testy absolvují všichni, akorát v několika fázích – a bude v tom zmatek,“ řekl Kuba ČTK. Z vývoje epidemie podle něj bylo už před týdnem jasné, že nezůstane jen u osmi okresů.

Neočkovaní učitelé budou muset nosit respirátor

Koronavirus

Ministerstvo mohlo využít toho, že byly minulý týden podzimní prázdniny a některé školy se rozhodly nechat děti doma celý týden, aby zpomalily šíření viru. „Promarnili jsme šanci, kdy se nám děti vracely po delší době do škol a mohli jsme všechny otestovat,“ dodal Kuba s tím, že se mělo provést plošné testování. Situace ve školách by byla mnohem jasnější.

K plošnému screeningu ale není v resortu zdravotnictví příliš velká ochota, jak poznamenal Plaga. Klinická skupina v čele s náměstkyní Martinou Koziar Vašákovou to odmítá, nepovažuje to za odůvodněné, což v pondělí řekl i šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

„Bylo mi řečeno, že se s tím nepočítá, že to není v souladu s metodikou,“ poznamenal. Problémy s rozvážkou podle něj ale nehrozí, vše je prý koordinováno.

Reklama

Výběr článků

Načítám