Hlavní obsah

Plošné testování: Některé školy bez nakažených, překvapení na Přerovsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předčasně skončila výuka v pondělí pro 15 žáků přerovské základní školy. Plošné testování neočkovaných na školách u nich odhalilo koronavirus. Testování se v pondělí koná v okresech se špatnou epidemickou situací. Nyní v osmi regionech, za týden přibudou další. Záchyty hlásí jen část škol, v některých neodhalili žádný případ.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Čekali jsme nějaký záchyt, ale máme jej poměrně dost vysoký, vypadá to podle předběžných čísel kolem 15 dětí, jde o starší žáky. Kontaktovali jsme jejich rodiče a izolovali jsme je v izolační místnosti. Rodiče si pro ně postupně chodili, musejí se kontaktovat s paní doktorkou, která je pošle na PCR testy. Některé se potvrdit nemusí, uvidíme, co bude dál,“ uvedla ředitelka přerovské ZŠ Trávník Kamila Burianová.

Školákům vyšli pozitivní antigenními testy, následně se budou muset podrobit ještě PCR testům. Škola bude s hygieniky řešit další postup.

Testování ve školách se rozšíří na další regiony. Včetně Prahy

Domácí

Záchyty nehlásí zdaleka všechny školy. Třeba na Základní škole B. Němcové v Přerově vyšly všechny testy negativně. Podobně dopadlo testování na Základní a střední škole Komenského v Prostějově. Na českobudějovické střední škole strojní měli jednoho pozitivního žáka z 220.

Foto: Novinky

Okresy kde se bude testovat ve školách

Další testování 8. listopadu

Plošné testování neočkovaných školáků se koná v okresech s týdenní incidencí přes 300 případů na 100 tisíc obyvatel. Zatím se to týká osmi okresů, za týden 8. listopadu se to bude týkat 31 okresů, kdy se budou testovat například i žáci v Praze či v Olomouci.

Kabinet o konkrétních okresech rozhoduje na základě dat z posledních sedmi dní – v sobotu hranici 300 případů na 100 tisíc obyvatel překročilo právě 31 z celkem 77 českých okresů – k testování ale dochází až se zpožděním.

Ministerstvo předám klidně zítra, tvrdí Vojtěch

Koronavirus

Testování na základě týden staré incidence zkritizoval v neděli místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek, o němž se spekuluje jako o možném budoucím ministru zdravotnictví.

„Podle křivky vývoje epidemie v okrese dokážeme předpovídat, které okresy se tam za týden dostanou,” řekl Válek v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Stávající šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že ministerstvo školství na přípravu testování včetně rozvezení testů do škol potřebuje týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám