Hlavní obsah

Pirátka z Karviné: Babiše jsem na problém upozorňovala už v březnu

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatímco zbytek Česka se uzavřel, horníci v dolech na Karvinsku stále pracovali v prostředí, kde společně jedli, sprchovali se a převlékali. Na problematiku dolů již od března upozorňovala premiéra Andreje Babiše a ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) pirátská zastupitelka Karviné Zuzana Klusová. V rozhovoru pro Novinky uvedla, že Babiš jí odpověděl v tom smyslu, že jsou opatření dostatečná. Schillerová, jejíž resort doly vlastní, doposud nereagovala.

Foto: Facebook Zuzana Klusová

Pirátská zastupitelka Karviné Zuzana Klusová.

Článek

Jaká je atmosféra na Karvinsku?

Situace je napjatá, nikdo neví, co bude. Lidé jsou skutečně naštvaní. Mimo jiné i kvůli stigmatizaci regionu. Tedy že kazíme Čechům plány na dovolenou a podobně. A horníci nechápou, proč je vláda nechala v takové situaci, když vyhodnotila, že riziko představuje i galanterie 5 x 5 metrů. A je v takto rizikovém prostředí nechala dál pracovat.

Proč se podle vás situace tak špatně vyvíjela?

Testování bylo chaotické, lidem přicházely výsledky pozdě. Někdy na ně čekali i 9 dní. Nejsou navíc ani testovací kapacity. V Karviné to absolutně nestíhají a lidi posílají například do Ostravy. Ti lidé nemají auto, a tak někdy musí riskovat jízdu hromadnou dopravou. Na šachtě navíc došlo například i k tomu, že po provedení testů odvolali dva pozitivní pracovníky přímo z dolu, jenže ostatní tam zůstali.

Takže ačkoli měli ti ostatní negativní test, tak se mohli od těchto dvou pracovníků nakazit. To jsou všechno signály toho, že nezvládáme řešit ani jedno jediné lokální ohnisko, které se dalo ještě k tomu předpokládat.

Schůze ke koronaviru skončila, poslanci neschválili vůbec nic

Domácí

Čí je to odpovědnost?

Je to vina vlády, že opatření nepřišla dříve. Mám pocit, že to začala řešit až ve chvíli, kdy to nebyl problém jenom Karvinska, ale i celého Česka. Tedy když se Česko dostalo na oranžový seznam zemí ve Slovinsku, Estonsku nebo Lotyšsku. Já sama jsem pana premiéra, pana epidemiologa i paní ministryni financí upozorňovala na problematiku dolů od března.

Na premiéra Babiše a pana Romana Prymulu jsem se obracela 23. března. V otevřeném dopisu jsem popisovala rizika a psala jsem, že to není o odpovědnosti jednotlivců. V dole se tomu zamezit prostě nedá, když si desítky chlapů myjí vzájemně záda. Tam respirátory mít nemůžou. To samé v jídelně nebo v šatně. Tam bylo jasné, že bude stačit, aby byl jeden nebo dva nakažení, a už to pojede.

Odepsali vám?

Pan premiér mi napsal odpověď v tom smyslu, že to zaměstnavatel konzultuje s hygieniky a že jsou opatření dostatečná.

Z dostupných informací ministerstva zdravotnictví je zřejmé, že provozovatel současnou epidemiologickou situaci vyhodnotil a přijal opatření.
Andrej Babiš

A paní ministryně?

Té jsem psala 22. května v době, kdy situace v sousedním Polsku na šachtách už eskalovala a bylo tam několik tisíc nakažených horníků. Do OKD zároveň v té době dojížděli pendleři z Polska. Žádala jsem po ní plošné testování. Ta mi doposud neodpověděla. (OKD vlastní státní podnik Prisko, jehož jediným akcionářem je ministerstvo financí. – pozn. red.)

Měli jsme reagovat rychleji. Ministr Petříček připustil selhání v Karviné

Koronavirus

Jakou hrál roli hejtman kraje Ivo Vondrák (ANO)? 

Po skončení nouzového stavu už nemá takové pravomoci jako před tím. Hodně nešťastné výroky byly ale ohledně toho, že za to může hornické pivo a jejich nezodpovědnost. Já jsem totiž přesvědčená, že většina lidí pro to udělala maximum a i se sami hlásili na hygienu. Pan Vondrák ale asi mohl více tlačit. Měl si poslechnout reálné zkušenosti lidí. Potom by věděl, že situace rozhodně pod kontrolou není.

Maďar: Je potřeba horníkům sebrat ranní pivo o šesté

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám