Hlavní obsah

Měli jsme reagovat rychleji. Ministr Petříček připustil selhání v Karviné

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zahraničí Tomáš Petříček v neděli v Ranním interview Radiožurnálu připustil, že v případě ohniska koronaviru v Karviné se mělo reagovat rychleji. Nevyloučil možnost vyhlášení karantény v Karviné, i když řekl, že to závisí na rozhodnutí epidemiologů. S Kyprem se pokusí vyjednat, aby nebylo nutné mít negativní test na covid-19.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

Ke Karviné Petříček řekl: „Je možné, že tady jsme měli reagovat rychleji. V případě, že jsme věděli, že se skutečně jedná o velmi lokalizovaný problém, tak ho držet pod kontrolou a zabránit šíření.”

V krizové oblasti na Karvinsku karanténu nikdo nekontroluje

Domácí

Petříček připustil, že ho zaskočilo, když čtyři evropské země přitvrdily vůči českým občanům. Překvapilo ho to zejména v případě Slovinska. Vysvětlil, že je to dáno tím, že Slovinsko nastavilo velmi tvrdé podmínky ohledně počtu nových případů na 100 000 obyvatel. U Estonska a Lotyška, kde musí čeští občané automaticky do karantény, i když by měli negativní test na covid-19, je to dáno tím, že používají jiná data, než jsou oficiální.

V případě Kypru, kam míří stovky Čechů na dovolenou se ministerstvo pokusí vyjednat zmírnění podmínek. Nyní musejí čeští občané předkládat negativní test ještě před nástupem do letadla. Chce, aby to bylo možné až při příletu na Kypr.

Další komplikace při cestě do zahraničí. Stovky Čechů budou muset podstoupit test na covid-19

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám