Hlavní obsah

Nebojte se přijít, následky mohou být fatální, apelují lékaři

Novinky, Kristýna Léblová, dul
Praha

Kvůli pandemii koronaviru rušily nemocnice výkony, plánované operace a vyšetření. Nyní se vše pozvolna vrací k normálu, přesto ale lékaři zaznamenávají nižší počet pacientů, než bylo běžné. S tím ale mohou souviset další rizika. Lékaři proto apelují, aby se lidé nebáli přijít a nezanedbávali svůj zdravotní stav. Riziko nákazy je podle nich v nemocnicích minimální.

Lékaři apelují na nemocné: nebojte se přijít do nemocnice. Následky mohou být fatální Video: Novinky

 
Článek

„V průběhu března, kdy byla v plném běhu epidemie koronaviru, určitě došlo k poklesu pacientů, kteří přijížděli s infarktem do nemocnice. Z různých zdrojů se dá odhadnout, že to bude někde mezi 20 a 30 procenty,“ řekl Novinkám Aleš Linhart, přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Dodal, že v nemocnici jsou nyní občas svědky i toho, že pacient přichází pozdě, což může být v případech srdečních i mozkových příhod zásadní chyba.

„Hrajeme o minuty, někdy i o vteřiny a hrajeme o to, aby přežil srdeční sval, aby přežila mozková tkáň. Proto je potřeba, abychom se dnes vrátili k tomu normálu opravdu všichni, nebáli se přijít do nemocnice, když nás něco trápí,“ apeluje lékař.

Krnovská nemocnice snížila ceny rychlotestů na tři sta korun

Koronavirus

„Měli jsme případy, kdy opravdu mladý pacient, který zůstal doma v karanténě, přijel už s obtížemi, které odpovídaly plicní embolizaci, kterou jsme museli léčit. Byl ve vysokém riziku, naštěstí se ho podařilo zachránit,“ popsal primář kardiologie Jean-Claude Lubanda.

Onkologická onemocnění také nepočkají

Pacientce Denise Laubrové diagnostikovali před rokem a půl rakovinu děložního hrdla. I proto, že přišla k lékařům včas, žije dnes plnohodnotný a zdravý život. Proto i ona vyzývá všechny, aby se kvůli nemoci covid-19 nebáli a přišli na vyšetření.

„U diagnózy rakoviny děložního čípku je velmi důležité přijít včas. Nebojte se chodit a přijďte. Pokud máte jakékoliv příznaky, krvácíte, bolí vás břicho, přijďte, nebojte se. Zavolejte a oni vás zkontrolují,“ apelovala na ženy s tím, že i když ona sama je vyléčená, měla v době pandemie pravidelnou kontrolu. Koronavirus ji neodradil, k lékaři došla.

„Získal jsem data zhruba od poloviny center z České republiky a ve srovnání s dubnem loňského roku máme zhruba šedesátiprocentní pokles v počtu nových pacientek se zhoubnými nádory a zhruba třetinový pokles v počtu radikálních operací. Neznamená to, že by nádory nebyly, ale že pacienti jsou doma a nejsou diagnostikováni,“ uvedl přednosta gynekologicko-porodnické kliniky VFN David Cibula.

Třikrát bojovala o život s rakovinou. Strach z koronaviru Jana Ryšánková nemá

Koronavirus

Doplnil, že týden co týden potkává několik onkogynekologických pacientek, které braly koronavirus jako důvod nepřijít k lékaři. Nebo možná i do nemocnice došly, ale nedostalo se jim péče kvůli omezení oddělení.

Podobné zkušenosti mají i v dalších nemocnicích. „Můžeme potvrdit, že návštěvnost pacientů během současné pandemie obecně velmi poklesla. Jedná se zejména o pacienty s nejrůznějšími neakutními zdravotními problémy, ale bohužel jsou mezi nimi i pacienti, kteří odkládají svá vyšetření či kontroly v rámci závažnějších onemocnění,“ řekl mluvčí pražské Thomayerovy nemocnice Petr Šulek s tím, že poklesl i počet screeningových vyšetření.

„Dá se říci, že u lidí obecně převládla obava až strach z návštěvy nemocnic. Snažíme se jednotlivé pacienty aktivně obvolávat a nabízet jim nové termíny prohlídek a vyšetření,“ dodal.

Lidé umírají doma, kvůli koronaviru se bojí do nemocnice, varují britští lékaři

Koronavirus

V Thomayerově nemocnici prováděly různé operační zákroky i v době vrcholu šíření nákazy. Bez jakéhokoliv odkládání pak probíhaly chirurgické zákroky u zhoubných nádorových onemocnění. V těchto dnech je provoz nemocnice již prakticky plně obnoven.

V IKEMu utlumili provoz - kromě transplantací - až na jednu třetinu. „V současné době se již vracíme k normálnímu provozu, nicméně někteří pacienti stále mají obavy z nákazy covid-19 a i v tuto dobu žádají o změnu termínu návštěvy. Těmto pacientům se naši lékaři snaží vyhovět, ale vždy s přihlédnutím k jejich aktuálnímu zdravotnímu stavu a nutnosti kontrol např. po transplantacích. Případně je jim ještě nabízena možnost konzultovat s lékaři distančně prostřednictví našich telemedicínských možností,“ napsala Novinkám mluvčí IKEM Markéta Šenkýřová.

Reklama

Výběr článků

Načítám