Hlavní obsah

Osud Koudelky rozděluje poslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostře sledované jednání sněmovního bezpečnostního výboru s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o osudu ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky mělo původně začít v pátek ráno. Předseda výboru Radek Koten (SPD) ale ve středu uvedl, že schůzi zatím nesvolal, protože k tomu nemá zákonný podklad.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel BIS Michal Koudelka

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO), jenž o svolání schůze výboru požádal, ve středu v Ostravě zmínil možnost, že se jednání neuskuteční.

Podle místopředsedů výboru Lukáše Koláříka (Piráti) a Pavla Žáčka (ODS) Babiš žádost zaslanou výboru špatně formuloval, a na jejím základě proto není možné výbor svolat.

Koten Babiše žádal o upřesnění jeho žádosti o svolání výboru podle zákona o tajných službách. Dosud je nedostal. Podotkl také, že nemá ani jiné podklady ke svolání mimořádné schůze výboru podle jednacího řádu. „Zatím tedy nemohu výbor svolat a jedná se pouze o rezervaci možného termínu,“ sdělil Koten. Výbor se může mimořádně sejít na žádost Sněmovny, na žádost jejího předsedy nebo na žádost nejméně dvou pětin členů výboru.

Babiš požádá o svolání bezpečnostního výboru k budoucnosti šéfa BIS

Domácí

V osmnáctičlenném výboru mají největší zastoupení (sedm) poslanci ANO, kteří ale nejsou jednotní. Soc. dem. má jednoho zástupce, Jana Birkeho, jenž BIS chválí, ale nyní čeká na názor předsedy ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka.

Komunisté a SPD, kteří vystupují proti Koudelkovi, mají celkově tři členy. Středopravicová opozice, která Koudelku podporuje, má sedm zástupců.

Okamura zajedno se Zemanem

Koudelku v úterý jednoznačně podpořil podle serveru Seznam Zprávy poslanec ANO Robert Králíček. „Byl bych rád, kdyby pokračoval dalších pět let. Jiné jméno nemám, jiné jsem neslyšel,“ řekl.

Jeho kolega Marek Novák by prý naopak Koudelku znovu nejmenoval a prodlužovat mandát na dalších pět let mu nechce. „Bez ohledu na jeho kvality jako šéfa si ho vážím. Mělo by se ale uskutečnit výběrové řízení, když pan Koudelka vyhraje, nemám nic proti,“ řekl serveru Novák.

Koudelku jednoznačně podporují zástupci koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) se čtyřmi členy výboru a koalice pirátů a STAN se třemi členy.

Babiš požádá o svolání bezpečnostního výboru k budoucnosti šéfa BIS

Domácí

Podle předsedy SPD Tomia Okamury by Koudelka pokračovat neměl, mimo jiné kvůli tomu, že BIS označuje program hnutí za extremistický. „Těmito nesmysly BIS uráží půl milionu našich voličů. Takového ředitele BIS my opravdu nechceme,“ řekl po úterním jednání s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě. Dodal, že v názoru, že by měl Koudelka skončit, jsou s prezidentem zajedno, každý ale z jiného důvodu.

Výbor může jednat ve chvíli, kdy je přítomná alespoň třetina jeho členů.

„Nerespektuje zákon“

Premiér Babiš chce s poslanci projednat, zda má jeho vláda krátce před říjnovými volbami prodloužit Koudelkovi mandát, který mu vyprší 15. srpna. Druhou možností by pak podle premiéra mohlo být to, že Koudelka nebude znovu jmenován a BIS povede jeho náměstek Jan Pavlíček. Šéfa tajné služby by pak vybrala až nová vláda.

Kdo je zástupce šéfa BIS Jan Pavlíček
Pokud by se politici nedohodli na pokračování Michala Koudelky ve funkci ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS), tak by tajné agenty vedl jeho náměstek Jan Pavlíček. O něm se v minulosti spekulovalo jako o možném nástupci Koudelky.
Pavlíček ale popřel, že by takovou nabídku dostal, a pokud by prý přišla, tak by ji odmítl. Záleží na vládě, která ředitele kontrarozvědky jmenuje.
Pavlíček v BIS působí od devadesátých let minulého století. Podle Lidových novin se v minulosti specializoval na arabskou komunitu a boj proti terorismu. Deník uvedl, že není známá jeho fotka, ale časopis Euro před lety zveřejnil nahrávku, kde mluví s vlivným podnikatelem a lobbistou Romanem Janouškem.
Spekulovalo se proto o Janouškově vlivu na BIS. Stejně tak se ale uvažovalo o tom, zda naopak spolupracovník primátora Pavla Béma nepracuje pro tajnou službu. BIS tehdy jednoznačně odmítla, že by se Pavlíček nechal Janouškem úkolovat.
(mar)

Podle Kotena by však mohla nastat ještě varianta, že se do jednání výboru sejde vláda, která může vybrat úplně jiného kandidáta, a poslancům ho představí.

„Uvidíme, jestli se mi od pana premiéra podaří získat další informace. Ale těch variant je tam mnoho, jsou samozřejmě možní i jiní kandidáti, jejichž jména zatím nezazněla. Pak je tam možnost výběrového řízení. Já bych nerad spekuloval nebo dával někomu podporu, abych případnému kandidátovi nedal takzvaný polibek smrti,“ prohlásil Koten.

Sněmovna navrhla Zemanovi vyznamenat i šéfa BIS Koudelku

Domácí

Mezi poslanci výboru v úterý kolovaly různé názory na to, že s nimi chce Babiš otázku šéfa BIS řešit. Někteří se nad žádostí Babiše pozastavovali. Třeba lidovec Jan Bartošek uvedl, že je z postupu premiéra rozpačitý a neví, co Babiš sleduje tím, že se má výbor k obsazení pozice ředitele zpravodajské služby vyjádřit.

„Postup nerespektuje zákon v tom, jak má být vybrán šéf BIS,“ řekl Bartošek s tím, že Koudelka má jeho podporu.

Podobně se vyjádřil Vít Rakušan (STAN), podle kterého má výbor nominaci vzešlou z vlády projednat. Nemá ale právo o něm rozhodovat a vláda také nemusí stanovisku výboru naslouchat. Babišovo jednání označil za alibismus. „Je to ukázka zvláštního přešlapování na místě. Je to vůči Michalu Koudelkovi a po jeho práci, kterou pro Českou republiku odvedl, nedůstojné,“ řekl v ČT Rakušan.

Zeman nechce ani napošesté povýšit Koudelku na generála

Domácí

Místopředseda výboru Jiří Mašek (ANO) však soudí, že Babišův krok není nic proti ničemu. „Naopak to považuji za vstřícný a správný postup,“ sdělil.

Koudelku je připraven podpořit třeba pirátský poslanec Lukáš Kolářík, který však očekává, že by se ještě před jednáním výboru měla sejít vláda a pak před poslance přinést jméno konkrétního kandidáta na šéfa BIS. „Já s panem Koudelkou nemám žádný problém, a co jsem měl možnost nahlédnout do jeho práce, tak jsem byl spokojen,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám