Hlavní obsah

Opozice nechápe, proč vyšetření vládních kroků navrhuje Hamáček. Vznik komise podporuje

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovní opoziční strany by zvedly ruku pro vznik komise pro vyšetření chyb před druhou vlnou epidemie koronaviru. O víkendu s nápadem na zřízení přišel vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). To opozici překvapilo, jelikož podle některých politiků byl právě on u většiny vládních kroků a opatření.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Představitelé opozičních sněmovních stran. Na snímku zleva Markéta Pekarová Adamová, Ivan Bartoš, Vít Rakušan, Marian Jurečka a Martin Kupka

Článek

Vicepremiér Hamáček, který zároveň stojí v čele ministerstva vnitra a také Ústředního krizového štábu, v sobotním rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že by uvítal zřízení sněmovní vyšetřovací komise, která by posoudila přípravy vlády na druhou vlnu epidemie a odhalila, kdo pochybil.

Opozice: S vládou zúčtujeme později

Domácí

Opozice s tím souhlasí, někteří předsedové opozičních stran se ale pozastavují nad tím, že s návrhem přichází zrovna Hamáček, který se na krocích vlády a opatřeních výrazně podílel.

Fiala: Jen gesto

Předseda ODS Petr Fiala jeho návrh nicméně považuje pouze za populistické gesto a Hamáčka vyzval k činům místo slov. „Pokud chce Jan Hamáček něco navrhnout v Poslanecké sněmovně, ať to navrhne. Tohle je zatím jenom průhledný pokus zbavovat se politické odpovědnosti za jasné selhání vlády, které vidí snad každý,” reagoval pro Novinky Fiala.

Podobně mluví také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která by vznik komise podpořila. Připomněla však podobný návrh na zřízení komise pro vyšetření nákupů zdravotnických pomůcek během jarní vlny epidemie, který i přes počáteční Hamáčkův souhlas ČSSD nakonec nepodpořila.

Pekarová v dalším tweetu také doplnila, že kdyby Hamáček návrh Sněmovně nepředložil, je ochotná tak učinit za něj.

Kdy komisi zřídit? 

Zbylí zástupci opozičních stran taktéž nejsou proti ustavení komise, avšak neshodují se v tom, kdy by se tak mělo stát.

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan by začátek fungování rád viděl po skončení nouzového stavu. Ten je nyní prodloužen do 20. listopadu, není však vyloučeno, že vláda bude žádat poslance o jeho další prodloužení.

„Obecně se domnívám, že komise v nějakou dobu přijít musí. Otázkou je, kdy má začít fungovat. Pokud požár okolo nás ještě hoří, tak bych se primárně zaměřil na to hašení. Po skončení nouzového stavu jsem ale určitě pro,” řekl Novinkám Rakušan, který se zároveň pozastavil nad tím, že s návrhem příchází druhý nejvyšší vládní činitel, jenž byl „u všech rozhodovacích procesů”.

Podle Rakušana je také potřeba nejen jasně definovat cíl komise, protože bez něj se nic nevyšetří, ale také formu - tedy zda by mělo jít o klasický formát sněmovní vyšetřovací komise, či poloexpertní skupinu, která by kroky vlády zhodnotila i z odborného hlediska.

Komunisté dají šanci státnímu rozpočtu v prvním čtení

Ekonomika

Předseda KSČM Vojtěch Filip se k případné podpoře vyjádřil trochu neurčitě. „Já bych radši řešil nyní současné problémy. Tohle lze řešit i ex post. Pokud ale bude komise schválena, je potřeba to řešit ze široka, tedy i odpovědnost za šíření poplašných zpráv a vyvolávání chaosu,” napsal šéf komunistů.

Předvolební boje mezi ANO a ČSSD?

SPD chce zase počkat na výsledky šetření Národního kontrolního úřadu (NKÚ), který v současnosti šetří jarní nákupy pomůcek.

„Neříkáme, že jsme pro ani proti. Abychom žádost mohli posoudit, chceme, aby vicepremiér Hamáček přesně řekl, kde a u koho konkrétně spatřuje problém. Když něco takového navrhuje, tak má předpokládám konkrétní podezření,” osvětlil šéf hnutí Tomio Okamura.

Podobně jako ostatní jeho kolegové připomněl, že Hamáček měl jako šéf krizového štábu a ministr vnitra velký podíl na krocích vlády.

„Chceme jasné zdůvodnění, abychom měli jasno, že se nejedná o politický boj mezi ANO a ČSSD a také o předvolební boj ČSSD,” dodal Okamura.

Babiš: Nikdy se nic nevyšetřilo

Novinky oslovily s dotazy také předsedu Pirátů Ivana Bartoše a šéfa lidovců Mariana Jurečku, odpovědi ale do vydání textu nepřišly.

Babiš nechápe, proč chce Hamáček vyšetřovací komisi. Vždyť u všeho byl, tvrdí

Domácí

Na Hamáčkův návrh reagoval v neděli překvapeně také jeho koaliční partner a premiér Andrej Babiš (ANO), který mu nerozumí.

„Mě překvapuje, že to navrhuje pan Hamáček, který byl u všech rozhodnutí vlády, na všech radách pro zdravotní riziko. Kdyby to navrhla opozice, tak tomu rozumím,” řekl v neděli  Babiš. Neočekává ani, že by komise dospěla k nějakým závěrům. „Parlamentní komise nikdy nic nevyšetřily, je to čisté politikum a akorát to bude politicky zneužíváno,” dodal.

Reklama

Související články

Hamáček: Nouzový stav by mohl trvat do Vánoc

Nouzový stav by mohl podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) trvat minimálně do Vánoc. Nouzový stav zatím trvá do 20. listopadu, o jeho dalším...

Výběr článků

Načítám