Hlavní obsah

Hamáček: Nouzový stav by mohl trvat do Vánoc

Právo, Jan Martinek

Nouzový stav by mohl podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) trvat minimálně do Vánoc. Nouzový stav zatím trvá do 20. listopadu, o jeho dalším prodlužování budou rozhodovat poslanci. Hamáček v neděli v ČT řekl, že vláda půjde Sněmovnu požádat o jeho prodloužení ještě několikrát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Ano, je to férové říct,“ odpověděl Hamáček na otázku, zda nouzový stav bude trvat do Vánoc.

„Nouzový stav se bude muset prodloužit. Je evidentní, že i po 20. listopadu se to bez stavu nouze řídit nedá,“ uvedl také. Nouzový stav vládě umožňuje například nařizovat uzavření podniků či pracovní povinnost některým skupinám obyvatel.

Současná protiepidemická opatření budou podle vicepremiéra trvat ještě týdny až měsíce. Opatrně se rozvolňovat mohou začít až v době, kdy u nás bude počet nově pozitivně testovaných narůstat denně po stovkách až nízkých tisících.

Hamáček: Žáci se vrátí do škol, až bude denní přírůstek nanejvýš 3000

Domácí

Vzorem Izrael

„Do té doby budou muset být platná mimořádná opatření. Dokud situace nebude pod kontrolou, řekněme na úrovni dnešního Izraele, bez opatření se neobejdeme. Nouzový stav se bude prodlužovat ještě několikrát,“ řekl. V sobotu přibylo v Izraeli 721 nových případů, země zažila striktní lockdown, který trval pět týdnů.

Čísla z Izraele po lockdownu se s Českem vůbec nedají srovnat

Blízký a Střední východ

„Byl bych velmi rád, kdyby k nějakému uvolnění došlo už na Vánoce, ale musí to být opatrně plánováno. Jak se ukázalo v létě, když se uvolní moc, křivka se špatně brzdí,“ řekl Hamáček.

„Situace se dramaticky zhoršuje v celé Evropě, tak jak jsme byli první v počtu případů, můžeme být mezi prvními, kde se situace bude zlepšovat,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám