Hlavní obsah

Opozice jednala s Babišem o opatřeních. Souhlasí, chybí jí ale plán náhrad

Právo, Novinky, ČTK, jam, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídři opozičních stran jednali ve čtvrtek ještě před odpoledním setkáním kabinetu, na němž vláda schválí zpřísnění opatření, s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictvím Romanem Prymulou (za ANO) o chystaných krocích. Situace je podle nich závažná a zakročení je potřeba, zároveň jim ale chybí plán kompenzací pro podnikatele a firmy.

Foto: Petr Horník, Právo

Na archivním snímku (zleva) bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda STAN Vít Rakušan, předseda ODS Petr Fiala, předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Článek

Předsedové opozičních stran se po jednání shodují, že situace je vážná a přijetí zpřísňujících opatření je na místě. Jednání prostřednictvím videohovoru bylo podle nich korektní a konstruktivní.

Covidové prázdniny a výuka na 2. stupních na střídačku

Domácí

„Byli jsme informováni zevrubně o aktuálním vývoji, zdravotnických kapacitách a o opatřeních, které vláda projedná. Stav je vážný, pokud se neudělají nějaká opatření, tak nám tu za deset čtrnáct dnů kapacity lůžek a personálu dojdou. Hlavně toho personálu, který už potom nelze navýšit,” sdělil Novinkám předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Opatření se podle něj budou týkat celého sportu, oblasti kultury a „nebudou tam asi žádné výjimky”. Dále pak lze očekávat omezení týkající se žáků vysokých, středních škol, ale také žáků druhého stupně základních škol v ohrožených oblastech. Konkrétní parametry prý premiér s ministrem nesdělili, oznámí je odpoledne na tiskové konferenci.

Fiala: Už to není o vymezování se vůči Babišovi či Prymulovi

Předseda ODS Petr Fiala po jednání vyzval veřejnost k respektování opatření a sebezapření na nezbytnou dobu čtrnácti dní, kdy mají opatření platit. „Prosím Vás o odpovědné jednání. Musíme se pokusit šíření viru zastavit. Už to nemá nic společného s běžným politickým soupeřením. Nerespektováním nařízení se nevymezujete vůči Andreji Babišovi, Romanu Prymulovi či komukoli jinému,” uvedl Fiala s tím, že na vystavování účtu vládě není teď ještě vhodná chvíle.

„Současný alarmující stav je obrovské selhání vlády a za to musí nést odpovědnost. Ale teď je naší primární společenskou povinností zastavit dynamické šíření covidu co nejrychleji,” dodal.

Opozice ve Sněmovně pranýřovala zpackaný kurzarbeit. Vláda přepracování zamázla

Domácí

S opatřeními, stejně jako ostatní, souhlasí i šéf komunistů Vojtěch Filip, avšak k jednomu má výhrady. „Jediné opatření, o kterém mám pochybnost, jsou ta týkající se žáků druhého stupně. Podle mě střídavá výuka tu situaci neřeší. Spíš ji komplikuje pro ty rodiny, a i pro školy,” uvedl.

Piráti pak stejně jako ODS, lidovci či TOP 09 požadovali, aby vláda současně s opatřeními oznámila také plán pomoci zasaženým podnikatelům a firmám. Podle předsedy STAN Víta Rakušana bude muset stát dál ekonomice pomáhat. Současnými opatřeními budou zasaženi zejména provozovatelé volnočasových aktivit z oblasti sportu a kultury.

Chybí plán finanční podpory

„Mrzí mě, že vláda sama nepříchází ruku v ruce s nařízeními i právě s pomocí pro podnikatele. Chci, aby se vláda zrychleně zabývala naším návrhem tzv. odškodňovacího zákona. Pan premiér říkal, že návrh bude diskutovat s ostatními ekonomickými ministry a budeme se o tom bavit. Nechal tedy diskusi otevřené dveře, za což jsem ráda, protože je to nutné,” uvedla pro Novinky šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle Jurečky by vláda, která velkou měrou nese vinu za současný stav a krizi tuzemské ekonomiky v důsledku epidemie koronaviru, měla vyslat podnikatelům signál, že jim pomůže a mohou se na stát spolehnout.

Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová za stranu navrhovala, aby byly odpuštěny odvody živnostníkům či aby pokračoval program Antivirus, který má nahradit kurzarbeit.

Předseda SPD Tomio Okamura po jednání novinářům řekl, že stát nemá tvrdá data, kterými by přitvrzení opatření podložil, a nemá připravena ani navazující ekonomická opatření. „Je to velmi nebezpečný plán,” uvedl s tím, že například v případě zavedení střídavé výuky na druhých stupních škol po týdnech vyvstane otázka, zda všichni rodiče budou moci dál chodit do práce.

Prymula nastínil další opatření: Zavření druhých stupňů ZŠ, kin i divadel. Karanténa v hotelu

Domácí

Předsedové stran také hovořili o kurzarbeitu a o parametrech, které jednotlivé politické strany preferují. Příští týden by se měla konat schůzka expertů jednotlivých politických stran k zákonu o zaměstnanosti tak, aby ho bylo možné přijmout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám