Hlavní obsah

Prymula nastínil další opatření: Zavření druhých stupňů ZŠ, kin i divadel. Karanténa v hotelu

Novinky, jas

Uzavření divadel, kin i druhého stupně základních škol mají být „zásadními opatřeními”, která ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek představí v reakci na zvyšující se počty lidí nakažených koronavirem. Restrikce nebudou mířit na restaurace ani obchody. Opatření by měla platit dva týdny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (vlevo) a ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Článek

Již ve středu ministr přiblížil, že část lidí, kteří jsou momentálně hospitalizovaní, by se mohla přesunout do hotelů.

Jak ministr dodal pro čtvrteční MF Dnes, ve vybraných hotelech by mohli trávit karanténu lidé, kteří by v rámci rodiny nemohli dodržovat nezbytná opatření a u nichž by reálně hrozilo, že nakazí i ostatní členy své domácnosti.

Část pacientů s covidem by se mohla přesunout do hotelů

Domácí

O zapojení hotelů hovořil jak ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD), tak prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Po konci koncertů zavřená i divadla a kina

Zastavení kulturních akcí, které doposud zasáhlo koncerty a vystoupení se zpěvem, jako jsou opery a muzikály, by mohlo být pro mnohé provozovatele i umělce fatální. To si uvědomuje i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten listu řekl, že opatření na jednání vlády nepodpoří, pokud nezíská další finance do dotačních programů na záchranu svého resortu.

Hamáček: Situace není dobrá, může dojít k zahlcení nemocnic

Domácí

Pro kulturu by podle vicepremiéra a ministra dopravy a průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) mělo být vyčleněno tři čtvrtě miliardy. Miliardu korun by pak mohli čerpat provozovatelé dálkové autobusové dopravy, na jejichž podnikání současný stav rovněž tvrdě dopadá a kteří často nejsou schopni zajistit ani provozní výdaje.

O distanční výuce na druhém stupni základních škol se hovoří již několik dní. Krok se ale příliš nezamlouval ministru školství Robertu Plagovi (ANO).

Plagovi se nelíbí Prymulův nápad zavřít druhý stupeň ZŠ

Domácí

Jasno o skutečné podobě opatření bude až v pátek. Středečních 5335 nových případů ukazuje, že oploštění křivky, o něž nyní vláda usiluje, se zatím nekoná.

Prymula: V pátek přijdou zásadnější opatření

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám