Hlavní obsah

Dodržujte opatření, jinak přitvrdíme, hrozí Prymula

Novinky, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Pokud lidé v Česku nebudou respektovat současná protikoronavirová opatření, vláda bude muset přitvrdit, uvedl v pondělí po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Zatím podle něj není důvod uzavírat společnost, jak se to děje v Izraeli či v Madridu, dodal.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO)

Článek

„Pokud 30 až 40 procent obyvatel země nebude respektovat současná opatření, pak budou muset být ta opatření tvrdší,“ uvedl ministr Prymula.

V úterý bude plán dalšího postupu probírat vládní rada pro zdravotní rizika. V pátek chce Prymula představit souhrn opatření pro jednotlivé scénáře postupu šíření epidemie. Další opatření by podle něho mohlo ministerstvo zdravotnictví vyhlásit zhruba za deset dní.

V pátek se mají aktuální opatření přehodnotit. „Nedojde ale k dalším výraznějším opatřením. Pokud by ale nadále docházelo k takovým přírůstům, následující pátek by musela být zavedena opatření výrazná,“ upřesnil Prymula.

Přehledně: Jaká opatření začínají platit od pondělí

Domácí

Zároveň ale zatím nepředpokládá, že by se muselo nutně sahat k těm nejtvrdším opatřením. Mezi ně patří například úplný lockdown. „Jako v Izraeli,” přiblížil ministr. Záležet tak podle něho bude na každém občanovi, jak bude opatření dodržovat.

Vakcína do konce roku 

Prymula kromě toho také uvedl, že vláda rozhodla o uvolnění 152 milionů korun na nákup vakcín proti koronaviru nasmlouvaných Evropskou unií. „Za to koupíme 3,5 milionu dávek, které vystačí pro 1,5 milionu lidí,“ sdělil Prymula. Deset procent z nasmlouvaných dávek by mohlo do tuzemska dorazit před koncem roku.

Celkem mohla ČR z unijního balíku koupit sedm milionů dávek. Vláda ale už v létě rozhodla koupit pouze polovinu, aby měla i na nákup od jiných výrobců.

Život se do normálu hned tak nevrátí ani s vakcínou, varují britští vědci

Koronavirus

Očkovací látku vyvíjí několik zemí a farmaceutických společností. Evropská komise jedná společně o dodávkách s těmi, kteří jsou ve výzkumu nejdál a dodržují pro něj standardy požadované EU a USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám