Hlavní obsah

ON-LINE: V sídle ČSSD teče sekt, slaví také komunisté

Aktualizováno

V sobotu ve 14 hodin se ve většině obvodů uzavřely volební místnosti a začalo sčítání hlasů do krajských zastupitelstev. Skončilo rovněž první kolo doplňovacích voleb do horní komory, které se konaly ve 27 senátních obvodech.

Foto: Jan Sokol, ČTK

V sobotu ve 14 hodin se uzavřely volební místnosti.

Článek

22:00 - Uzavřely se volební místnosti i v posledních devíti obcích v zemi, kde se volilo i do obecního zastupitelstva.

21:44 - Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na závěrečné tiskové konferenci v Lidovém domě vyzval vedení ODS a TOP 09 k dohodě na rozpuštění Sněmovny a uspořádání předčasných voleb. Sobotka také informoval, že už hovořil s většinou volebních lídrů ČSSD. Očekává, že jednání o krajských koalicích nebudou ukončeny před druhým kolem senátních voleb, které se koná příští týden. Z hlediska programových priorit jsou podle Sobotky pro jeho stranu nejbližšími spojenci komunisté a lidovci. Koalice zejména s ODS vedení ČSSD odmítá.

20:52 - Vítězní sociální demokraté získali na jihu Čech osmnáct  mandátů, druzí komunisté třináct, nové středopravé uskupení Jihočeši 2012 devět, ODS osm, KDU-ČSL čtyři a TOP 09 tři.

„Samozřejmě, že nás těší, lidé ocenili náš program a to, že to co jsme před čtyřmi roky deklarovali, téměř bez výhrad dodrželi,“ konstatoval dosavadní hejtman a lídr vítězů Jiří Zimola.  Spokojený je i lídr KSČM, poslanec Petr Braný. Komunisté proti roku 2008 posílili o tři mandáty, ale hlavě, jak zdůraznil, získali bezmála o pět tisíc hlasů více. Spokojení jsou i Jihočeši 2012. Hnutí starostů a některých bývalých členů ODS ziskem dokázalo porazit ODS.

20:50 - „O budoucí koalici již určitou představu máme. V neděli zasedne poprvé náš klub zastupitelů a v pondělí zahájíme jednání se stranami zastoupenými v novém krajském zastupitelstvu. Ve hře jsou dvě možnosti. Buď koalici vytvoříme s KSČM, nebo s ODS a KDU-ČSL, která šla do voleb spolu se Stranou zelených,“ řekl Právu krátce po sečtení hlasů olomoucký volební lídr ČSSD Jiří Rozbořil.

20:45 - Slabé výsledky Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) ve volbách do krajských zastupitelstev a do Senátu stranické vedení nepříjemně překvapily. "Upřímně řečeno jsem tím, jak jsme dopadli, zklamán," uvedl předseda strany Vratislav Mynář.

SPOZ překročila pětiprocentní limit v krajských volbách pouze ve Zlínském (7,2 procenta) a v Pardubickém kraji (5,3 procenta),

20:40 - V Ústeckém kraji vyhrála krajské volby KSČM (25,26 %) s velkým náskokem před ČSSD (16,13 %). Předseda krajské organizace a zároveň lídr kandidátky vítězné strany Oldřich Bubeníček takový náskok nečekal.

„Jsou jiné a pro nás ještě příznivější než jaké ukazovaly předvolební průzkumy, které nepočítaly s tak rozdílnou porážkou pravice. Více než o kraji byly ale tyto volby o celostátní politice. Lidé mají dost Nečasovy vlády a výsledky jsou odrazem nálady ve společnosti,“ řekl Právu Bubeníček.

Hlavním partnerem pro koalici je podle něj ČSSD. „Logicky bychom měli předně jednat s levicovou stranou a myslím si, že by mohlo dojít k dohodě.

20:34 - V Liberci už začal povolební vyjednávání. Lídr vítězného uskupení Starostové pro Liberecký kraj Martin Půta už zahájil povolební vyjednávání s dalšími stranami.

Po jednání s ODS dorazili přímo do libereckého volebního štábu starostů zástupci Změny pro Liberecký kraj v čele s exprimátorem Janem Korytářem. Půta bude vyjednávat i s KSČM, která se umístila na druhém místě.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Martin Půta (třetí zleva)

„Když jsem Vám říkal, že můžeme ve volbách dosáhnout 20 procent, nevěřil jsem tomu,“ přiznal s úsměvem v přípitku se stranickými kolegy Půta, jehož uskupení podle neoficiálních výsledků získalo přes 22 procent a z celkových 45 mandátů 13 křesel.

20:31 - Rebelující poslanec ODS Petr Tluchoř okomentoval výsledek voleb na Facebooku. Kriticky poznamenal, že cestou k úspěchu není opuštění programu občanských demokratů. Právě z toho rebelové obviňují vedení ODS v čele s Petrem Nečasem.

„Jasně se ukazuje, že cestou k úspěchu není opouštění našeho programu, ale naopak důsledné trvání na principech ODS ve spojení se silnými osobnostmi. ODS musí obnovit důvěru občanů v pravicovou politiku a získat si zpět důvěru občanů,“ napsal Tluchoř. Neúspěch ve volbách podle něj není chybou kandidátů ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Nečas s poslancem za stejnou stranu Borisem Šťastným.

20:28 - Poslanec ODS Boris Šťastný svoji stranu tvrdě kritizoval. "Odmítám interpretaci, že výsledek voleb je reakce na vládní politiku a reformy. Je to přesně naopak. Kdyby ODS dělala ve vládě pravicové reformy, tak nás skalní voliči podrží. Jenže naši skalní voliči nepřišli k volbám a levicoví voliči nás nikdy nevolili," řekl Právu Šťastný.

20:25 - Ve volebním obvodu č. 2 na Sokolovsku do druhé kola senátních voleb postoupili starosta Sokolova Zdeněk Berka (ČSSD) s 29,21 procenta a komunista Jiří Holan se ziskem 21,52 procenta.

Opravdu slavit se dnes bude jen v ulici Politických vězňů, kdo však jistě slavit nebude, budou ti političtí vězni
místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Výsledek voleb mě překvapil,“ uvedl Berka, kterého postup potěšil. „Jsem rád, že jsme v druhém kole oba levicoví kandidáti. Pro mě je to překvapení, protože jsem si myslel, že skončím třetí či čtvrtý,“ uvedl Holan.

20:16 - Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek glosoval úspěch komunistů.

"Opravdu slavit se dnes bude jen v ulici Politických vězňů (ulice, kde sídlí KSČM, pozn. red.), kdo však jistě slavit nebude, budou ti političtí vězni," uvedl Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) očekává výsledky krajských voleb.

20:14 - V Benešově se o post senátora podle všeho utkají  Karel Šebek za ODS a Luděk Jeništa za TOP 09  a STAN. Sečteno je zde 99,2 hlasů.

20:10 - Sečteno je již 99,9 procenta volebních okrsků. Na konečné výsledky stále čekáme rovněž ze tří senátních obvodů.

20:05 - "Volby se vyznačovaly malou účastí a vesměs špatným výsledkem pro zaběhlé strany, s výjimkou komunistů, kteří nenesli přes dvacet let vládní odpovědnost. Chyba je v některých politicích a stranách, ne v demokracii," okomentovala volby vicepremiérka Karolína Peake, jejíž strana LIDEM bude mít ustavující sjezd v listopadu.

19:59 - Jiří Pospíšil, který s ODS zvítězil v Plzeňském kraji, nevylučuje ani odchod do opozice. Nejprve je připraven jednat se všemi demokratickými stranami. „Jsme připraveni vést debatu se sociální demokracií o velké koalici. S komunisty jednat odmítám,“ zdůraznil Pospíšil.

19:57 - Sociální demokraté si v Lidovém domě připili na výsledek krajských a senátních voleb. Potvrdili, že je definitivně pryč éra expředsedy Jiřího Paroubka, kdy bylo v roce 2010 u příležitosti sněmovních voleb přichystáno k přípitku francouzské šampaňské. V sobotu dala ČSSD přednost českému sektu.

Bohuslav Sobotka hodnotí volbyVideo: Novinky

19:55 - V Moravskoslezském kraji se do krajského zastupitelstva dostala někdejší senátorka, starostka ostravské městské části Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková, která jako lídr kandidátky dotáhla na kraj Nezávislé.

"Jsem hrozně ráda, že to tak dopadlo. Překvapily mě preferenční hlasy, znamená to, že podle voličů mám i po 23. letech v komunální politice stále co říct," okomentovala výsledek voleb, ve kterých nezávislí získali téměř 6 procent hlasů, což znamená 5 křesel v zastupitelstvu. "Zcela určitě budeme v opozici, chci ale dělat konstruktivní opozici," slíbila.

19:50 - Šéf ODS v Libereckém kraji a prezidentský kandidát Přemysl Sobotka označil výsledek občanských demokratů jako jasnou porážku a pogratuloval Starostům pro Liberecký kraj k vítězství. „Je to porážka. Kdo bude tvrdit něco jiného, lže si do vlastní kuchyně,“ řekl Právu Sobotka.

Podle jeho slov je nutné analyzovat příčinu neúspěchu. „V této chvíli je zodpovědnost na celém vedení ODS. Nejen v kraji ale i v grémiu a výkonné radě musí být vyvozeny závěry,“ prohlásil Sobotka.

Vojtěch Filip hodnotí volbyVideo: Novinky

19:48 - Sociálním demokratům, kteří v Plzeňském kraji skončili za ODS těsně druzí, se do spojenectví s modrými nechce. „Už před volbami jsem říkal, že nejsem příznivcem velkých koalic, a politik by se měl před i po volbách vyjadřovat stejně. Pro velkou koalici nejsem,“ řekl Právu Milan Chovanec, lídr krajské ČSSD a stávající hejtman.

Úspěch ODS označil za Pyrrhovo vítězství. Přes prvenství modrých má totiž v Plzeňském kraji jasnou většinu levice, tedy ČSSD a KSČM.

19:39 - Kompletně sečtené hlasy jsou již ve 20 senátních obvodech.

19:20 - Do druhého kola senátních voleb za Karvinou postoupili dosavadní senátor Petr Vícha za ČSSD a komunistka Milada Halíková.

18:57 - Místopředseda KSČM Jiří Dolejš uvedl, že nyní by komunisté preferovali otevřené, nikoli tiché koalice. "Je to na vyjednávání, ale doba se posunula a uvažování lidí o nás také. Otevřené koalice by tedy byly logické, čistší a transparentnější řešení. Je namístě se bavit o tom, že by otevřené koalice mohly být četnější než dosud.

Co se týče hlasování do Senátu, tak Dolejše první místo v prvním kole senátních voleb v Praze 8 "mile potěšilo". Nyní prý musí přesvědčit ostatní voliče, aby mu dali hlas.

18:52 -  Předseda Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Vratislav Mynář neskrýval nad volebním výsledkem zklamání. Očekával, že SPOZ uspěje ve čtyřech krajích, podařilo se to ve dvou - Zlínském a Pardubickém. „Lhal bych, kdybych řekl, že jsme spokojení,“ řekl Novinkám.

18:46 - „Nijak jsme nezazářili, ale náš výsledek je uspokojivá,“ zhodnotil volební výsledky své strany předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podle Bělobrádka lidovci neztrácejí voliče. Výsledky naopak mohou předznamenávat návrat strany do nejvyšší politiky.

18:41 - „Kdybych byl mladší, tak bych emigroval,“ popsal své pocity z výsledků voleb herec a dabér Ladislav Županič, který ve volebním obvodě č. 62 na Prostějovsku nepostoupil do druhého kola senátních voleb.

Tam postoupila nynější senátorka Božena Sekaninová z ČSSD a kandidát KSČM Jaroslav Šlambor. „Lidé jsou naštvaní, a zatímco KSČM i ČSSD má ukázněné voliče, kteří k volbám šli, tak příznivci ODS jsou naštvaní dovnitř i ven a k volbám nešli. Výsledky KSČM jsou malá katastrofa,“ dodal herec.

18:32 - "Jsem rád, že KSČM potvrdila vzestup svých preferencí. Jsem příjemně překvapen prvním místem Jiřího Dolejše tady v Praze v senátních volbách," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

18:24 - Po sečtení 98,56 procenta volebních okrsků v Karlovarském kraji se do vedení znovu dostala KSČM (22,9 %) před ČSSD (22,72 %). ODS je třetí se ziskem 9,76 procenta hlasů.

18:21 - Jediným regionem, kde průběžné výsledky ukazují na vítězství ODS, je Plzeňský kraj. Jak uznal i předseda strany Petr Nečas, je to mj. zásluhou tamního lídra a bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil (ODS)

"Vnímám ta jako výraznou satisfakci," řekl Právu Pospíšil. „Je faktem, že když jsem nastupoval v červenci na kandidátku, tak naše vnitrostranické preference ukazovaly, že sociální demokraté budou mít v kraji třicet procent a ODS osmnáct. Takže se domnívám, že určitý vliv moje kandidatura na ten výsledek měla,“ podotkl Pospíšil.

18:15 - V obvodu Ostrava-město se ve druhém kole utkají Leopold Sulovský za Hnutí Ostravak, který získal 31,75 procenta hlasů a Karel Sibinský z ČSSD (31,49 procenta). Volební Účast byla 31,2 procenta.

Leopold Sulovský (Hnutí Ostravak)

18:12 - V krajských volbách již bylo sečteno přes 97 procent volebních okrsků.

18:08 - "Komunistické hlasy v Praze jsou ukazatelem toho, že voliči ztratili důvěru v etablované politické strany. KSČM je pro ně taková pohádka. Většina z nich si nepamatuje, co to bylo za hrůzu. Já ano, já si toho užil dost," řekl novinářům k výsledkům voleb pražský primátor Bohuslav Svoboda.

18:07 - Místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek označil výsledek pravice v regionu za Waterloo. Zároveň neváhal vyzvat premiéra a předsedu ODS k podání demise. ČSSD v regionu získala 27 procent hlasů.

18:02 - Do druhého kola senátních voleb za Zlín postoupili podnikatel Tomio Okamura (nezávislý) a hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Tomio Okamura

18:01 - Ve středních Čechách je po sečtení 92 procent okrsků ve vedení ČSSD (22 procent) před KSČM (21 procent). ODS má zatím necelých 18 procent a TOP 09 se Starosty přes 11 procent hlasů.

17:58 - Podle průběžných výsledků se zdá, že ČSSD postoupí do druhého kola 22 kandidátů. Komunisté by mohli mít šance ve 13 případech a ODS v 10 případech.

17:54 - V doplňovacích volbách do Senátu již bylo sečteno přes 89 procent volebních okrsků. Kompletně sečtené první kolo je zatím pouze v Praze.

17:50 - Do druhého kola senátních voleb za Třebíč postoupili Josef Zahradníček(KSČM) a František Bublan (ČSSD). V Ostravě-městě postoupili Karel Sibinský (ČSSD) a Leopold Sulovský (Hnutí Ostravak). ČTK to propočetla z průběžných údajů Českého statistického úřadu.

17:42 - Mateřskou stranu kritizoval i další rebel, exministr zemědělství Ivan Fuksa. "Je to těžká prohra! Je to důsledek nedodržování volebního programu ODS. Vzpomínám, jak na prohrané volby reagovali předešlí premiéři...," řekl Právu Fuksa. "Premiér Topolánek v roce 2008, kdy ODS prohrála krajské volby, ale měla výsledky mezi 16 procenty až 33 procenty, dal svoji funkci k dispozici," dodal a naznačil tak, že by se podobně mohl zachovat i současný premiér Petr Nečas.

17:41 - Zástupci skupiny "rebelů" v ODS si na pozadí nelichotivých výsledků pro stranu rýpli do stranického vedení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS)

"Je to drtivá prohra pravice. Voliči vytrestali ODS za nedodržení programu, ukazuje se, že není možné vládnout v rozporu s danými sliby. Největšího podvodu, jakého se politik může dopustit, je podvod na voličích!" napsal Právu poslanec Jan Florián, jeden ze šestice, která nepodpořila daňový balíček.

17:38 - Nejnapínavějším senátním obvodem je zatím Náchod. Lubomír Franz z ČSSD tam soupeří s komunistkou Soňou Markovou. Franz má po sečtení 88 procent okrsků 16,46 procenta, Marková 16,18 procenta.

17:33 - Sečteno je již přes 89 procent okrsků. Čelní pozice v krajích se nemění. ODS vítězí na Plzeňsku, komunisté na Ústecku a Starostové pro Liberecký kraj na Liberecku. Ve zbývajících krajích vítězí ČSSD před komunisty. Pouze ve Zlínském kraji jsou druzí lidovci.

17:23 - ČSSD na jižní Moravě si může vybírat příštího koaličního partnera mezi stávajícími lidovci a KSČM. Lídr kandidátky a stávající hejtman Michal Hašek zatím nechtěl sdělit, komu dá přednost, nicméně označil výsledek za vynikající vysvědčení právě pro koalici s KDU-ČSL.

„Volební výsledek je vynikajícím vysvědčením pro dosavadní krajskou koalici ČSSD a KDU-ČSL. Jednat o povolebním uspořádání budeme samozřejmě se všemi stranami, které zasednou v krajském zastupitelstvu, nebudeme válcovat opozici, ale nabídneme jí spolupráci na řešení problémů kraje a jeho občanů,“ sdělil Hašek Novinkám.

17:20 - Nízká volební účast Nečase nepřekvapila a označil ji za standardní. Ocenil průběžné vítězství Plzeňském kraji, kde je lídrem exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Nečas s úsměvem připomněl, že pokud by ministr zůstal ve vládě, nemohl by vést kandidátku a uspět.

17:15 - Vedení strany nese podle Nečase odpovědnost především za sněmovní volby, není proto důvod, proč sahat ke změnám, uvedl Nečas. Ten dále připomněl, že podobný propad zaznamenala svého času i ČSSD. Výsledek voleb je důsledkem nepopulárních reforem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po jmenování krajských lídrů ODS

17:11 - Premiér a předseda ODS Petr Nečas označil výsledky voleb za vítězství levice a zároveň porážku etablovaných stran. "Na tomto výsledku profitují protestní strany v čele s KSČM," dodal Nečas.

17:10 - Sociální demokraté nejpozději v neděli sdělí stanovisko, které kandidáty podpoří ve druhém kole senátních voleb, které se konají za týden.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale už prohlásil, že jeho strana bude spíše podporovat kandidáty nevládních stran, tedy i komunistů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (uprostřed), kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier (vlevo) a předseda stranického klubu Jeroným Tejc mohli být po volbách spokojeni.

17:07 - Teplický primátor a stávající senátor Jaroslav Kubera má po sečtení 55 procent okrsků 40 procent hlasů. Na druhé pozici je zatím Jaroslav Dubský se ziskem 20 procent.

17:01 - Ve Zlíně po sečtení dvou třetin hlasů boduje Tomio Okamura (31,11 %) před Stanislavem Mišákem z ČSSD (24,71 %)

16:59 - Ústecký kraj je baštou komunistů. KSČM tam zatím při sečtení 69 procent okrsků získala přes 25 procent hlasů. ČSSD má 16 procent, Severočeši.cz 13 procent, ODS devět procent. Hnutí PRO! kraj zatím získává téměř osm procent hlasů. Radikální DSSS ani Paroubkova NS-LEV21 podle všeho pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do zastupitelstva nepřekovají.

16:54 - Voliči podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky pochopili výzvu jeho strany a jasně vyjádřili svůj nesouhlas s reformami prosazovanými ODS a TOP 09.

I přes úspěch KSČM podle Sobotky nadále platí, že ČSSD je na levici nejsilnější stranou. Šéf sociální demokracie v této souvislosti ale zalitoval, že jeho strana prohrává s komunisty s větším odstupem v Ústeckém a Libereckém kraji.

16:52 - V Plzeňském kraji vítězí ODS před ČSSD, KSČM a TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj. Sečteno je 80 procent okrsků.

16:45 - Komunisté podle průběžných výsledků vedou již pouze v Ústeckém kraji. V Plzeňském kraji vede ODS, na Liberecku vítězí Starostové pro Liberecký kraj. Ve zbývajících krajích jsou na čele sociální demokraté. Sečteno je 70 procent okrsků.

16:38 - V Praze 4 se ve druhém kole potkají kandidátka ČSSD Eva Syková a stávající senátor za ODS Tomáš Töpfer. Syková získala 24,72 procenta hlasů, její protikandidát 23,67 procenta. Volební účast byla 31,48 procenta.[celá zpráva]

Eva Syková

16:33 - V Praze 2 se ve druhém kole senátních voleb utkají Libor Michálek a Stanislav Křeček. Michálek kandiduje za koalici KDU-ČSL a České pirátské strany a v prvním kole získal 24,31 procenta hlasů. Stávající poslanec ČSSD Křeček obdržel 17,82 procenta. Volební účast byla 27,66 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

16:32 - V centrále TOP 09 na Malostranském náměstí se začínají smiřovat s hubenou nadílkou. Podle předběžných výsledků topáci zcela propadnou ve volbách do Senátu, ani v krajích jim čísla příliš radosti neslibují.

„Člověk se musí umět smířit i s prohrou, ale jako vládní strana jsme nemohli čekat více. Také jsme měli více skandálů, než jsem čekal,“ řekl lehce zklamaný Schwarzenberg.

16:30 - V případě krajských voleb nechtějí komunisté nijak přeceňovat dosavadní údaje. Filip uvedl, že KSČM má stanoveny vyjednávací týmy, které budou jednat v těch krajích, kde KSČM uspěla. „Nejde primárně o funkce hejtmana, ale o stabilní vládnutí v krajích,“ uvedl místopředseda strany Jiří Dolejš.

16:29 - Do sídla ODS již měl dorazit předseda strany Petr Nečas.

16:27 - V senátním obvodu Brno-město zatím po sečtení 27 procent hlasů boduje kandidátka Zelených Eliška Wagnerová (26,38 %) před kandidátkou ČSSD Stanislavou Slavíkovou (18,58 %).

16:19 - Do čela průběžného hlasování v Libereckém kraji se dostali Starostové pro Liberecký kraj. Sečteno je tam 50 procent hlasů.

16:15 - V Praze 12 je rovněž sečteno.  Ve druhém kole se utkají stávající senátor Tomáš Grulich (ODS), který získal 20,02 % a František Adámek z ČSSD, který získal 17,33 %. Volební účast byla 29,68 procenta.

16:11 - Prvním senátním obvodem, kde je sečteno 100 procent hlasů je Praha  8. Ve druhém kole se utkají komunista Jiří Dolejš (22,05) a kandidátka ODS Daniela Filipiová 21,71). V obvodu hlasovalo 29,13 procent voličů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec KSČM Jiří Dolejš

16:06 - V senátním obvodu Praha 4 vede po sečtení 60 procent kandidátka ČSSD Eva Syková (24,78 %) před Tomášem Töpferem (23,90 %).

16:05 - "Toto jméno nebudu žádným způsobem komentovat. Politik musí být profesionál a ode mě by to mohlo být znít osobně," komentoval preference Libora Michálka Drobil.

16:01 - Do druhého kola senátních voleb za Prahu 12 postoupili Tomáš Grulich (ODS) a František Adámek (ČSSD). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu.

15:59 - "Co se týče krajských voleb, musíme si počkat na větší počet sečtených hlasů. Strana, která nese zodpovědnost za vládní politiku, má vždy v krajských volbách problém," uvedl Pavel Drobil (ODS)

15:57 - Na Zlínsku zatím po sečtení 15 procent hlasů boduje Tomio Okamura, který získal téměř 30 procent hlasů. Za ním je stávající hejtman Stanislav Myšák z ČSSD (22,4 %)

15:54 - Komunisté zatím výrazně bodují na severu - v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji. ODS zatím vede v Plzeňském regionu. Ostatní kraje zatím hovoří pro ČSSD.

15:52 - Volební účast se zatím odhaduje na 35 procent. Sečtena je zhruba třetina okrsků.

15:50 - Ve Vsetíně v senátních volbách zatím výrazně boduje Jiří Čunek, který má  po sečtení necelých deseti procent hlasů zisk 51 procent.

15:45 - ČSSD zatím vede v sedmi krajích, komunisté bodují v pěti krajích a v jednom kraji zatím vede ODS.

15:43 - V senátním obvodu Praha 4 vede po sečtení 36 procent kandidátka ČSSD Eva Syková (24,85 %) před Tomášem Töpferem (23,63 %).

15:41 - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je smířený s hubeným výsledkem. „Čekal jsem, že to bude mizerné a z těch prvních čísel to vypadá, že to mizerné bude,“ řekl Právu Schwarzenberg. Podle šéfa TOP 09 i velice špatný výsledek nepovede k větším rozbrojům ve straně, které ale očekává u ODS. „Lidé budou brblat, ale takové neshody jaké má náš koaliční partner, ve straně nemáme,“ poznamenal. Také Kalousek očekává, že nízké zisky pro pravici povedou k „turbolencím“ v ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Podle něj nebude tragédií ani, když vyhraje levice a když si komunisté připíší větší zisky, protože by jim to mohlo pomoci ve volbách do Sněmovny, které budou za rok a půl. „Snad se z toho voliči poučí a budou příště volit demokratické strany a mezi nimi i nás,“ uvedl Schwarzenberg.

15:39 - V senátním obvodu Praha 8 je sečteno 83 procent hlasů. Vede kandidát KSČM Jiří Dolejš (22,19 %). Za ním je kandidátka ODS Daniela Filipiová (21,98 %).

15:38 - V senátních volbách v Praze 2 vede po sečtení 83 procent hlasů  kandidát lidovců a České pirátské strany Libor Michálek (24,30 %). Druhý je kandidát ČSSD Stanislav Křeček (17,78 %).

15:37 - V Praze 12 je v senátních volbách sečteno 78 procent hlasů. Zatím vede kandidát ODS Tomáš Grulich (20,58 %), za ním je kandidát ČSSD František Adámek (16,84 %).

15:34 - „Zcela jistě neprospívá volebnímu výsledku reformní politika vlády, která je velmi nepopulární. Neprospívá nám ani jednání skupinky poslanců, kteří se rozhodli vymáhat změny v situaci, kdy nejsou změny možné,“ zkritizoval rebely v ODS senátor Jiří Oberfalzer (ODS).

„Ideové důvody jim nevěřím, jde jim o něco jiného,“ řekl senátor, podle kterého by prohra v krajských volbách neměla znamenat výměnu vedení. „V roce 2008 jsme z dvanácti hejtmanů klesli na nulu a tehdejší předseda (Mirek Topolánek - pozn. red.) to v pohodě ustál. I když bych měl říci, že nezaslouženě,“ dodal.

15:33 -  Po sečtení desetiny okrsků vedla v nynějších krajských volbách ČSSD s 25 procenty před KSČM s 22,6 procenta hlasů. ODS byla po sečtení deseti procent okrsků na třetím místě s 11,8 procenta odevzdaných hlasů. KDU-ČSL, která ovšem kandiduje v různých krajských koalicích, dosáhla v součtu na devět procent hlasů. Pro TOP 09/STAN zatím hlasovalo 5,7 procenta. Žádná další strana nepřekročila pět procent.

15:27 - Ve volbách v senátním obvodu č. 65, který zahrnuje Šumpersko a Jesenicko vede průběžně kandidát ČSSD, bývalý předseda Sněmovny Miloslav Vlček, před kandidáty ODS, KDU-ČSL a KSČM.

15:23 - V senátním obvodu Praha 4 vede po sečtení 25 procent kandidátka ČSSD Eva Syková (24,63 %) před Tomášem Töpferem (23,37 %).

15:22 - V senátním obvodu Praha 8 je rovněž sečtena 58 procent hlasů. Vede kandidát KSČM Jiří Dolejš (22,44 %). Za ním je kandidátka ODS Daniela Filipiová (21,85 %).

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v zajetí novinářů.

15:20 - V senátních volbách v Praze 2 vede po sečtení 57 procent hlasů  kandidát lidovců a České pirátské strany Libor Michálek (24,65 %). Druhý je kandidát ČSSD Stanislav Křeček (17,81 %).

15:18 - V Praze 12 je v senátních volbách sečteno 60 procent hlasů. Zatím vede kandidát ODS Tomáš Grulich (20,57 %), za ním je kandidát ČSSD František Adámek (16,43 %).

15:14 - Průběh voleb v Královéhradeckém kraji byl klidný a bezkonfliktní. Hodinu po uzavření volebních výsledků jsou zpracována čtyři procenta hlasů, volební účast těsně překročila 40 procent.

15:12 - V Praze 4 je v senátních volbách zatím sečteno 15 procent hlasů. Stále těsně vede kandidátka ČSSD Eva Syková před Tomášem Töpferem (ODS) a Petrem Štěpánkem (KUD-ČSL a Zelení)

15:10 - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dorazil do Lidového domu a věří, že jeho strana uhájí hejtmanství. „Jsem v tuto chvíli optimista, věřím, že uhájíme oranžové kraje,“ řekl novinářům na dvoře Lidového domu.

15:08 - V senátním obvodu Praha 8 je rovněž sečtena třetina hlasů. Vede kandidátka ODS Daniela Filipiová (22,38 %) před komunistou Jiřím Dolejšem (21,29 %). Situace je velmi vyrovnaná. Třetí je sociální demokrat Martin Potůček (21,02 %).

15:06 - Jan Zahradil (ODS) reagoval na prozatímní výsledky v regionech, s tím, že se mohou výrazně změnit. Atmosféra na hlavním štábu je podle něj klidná. „Nemáme žádného hejtmana, takže můžeme jen získat. Překvapení mohou nastat ve více krajích, protože účast je výrazně nízká,“ řekl Zahradil. Nízká volební účast jej překvapila.

15:04 - V senátních volbách v Praze 2 vede po sečtení třetiny hlasů  kandidát lidovců a České pirátské strany Libor Michálek (25,21 %). Druhý je kandidát ČSSD Stanislav Křeček (16,92 %).

15:01 - "Lidé konečně pochopili, že už je čas volit komunisty," okomentoval průběžné výsledky krajských voleb předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

14:59 - V Praze 12 je v senátních volbách sečtena třetina hlasů. Zatím vede kandidát ODS Tomáš Grulich, za ním je kandidát ČSSD František Adámek a nominant KDU-ČSL a Zelených Ivan Gabal.

14:55 - Mírné zděšení zavládlo v centrále TOP 09, když Česká televize ukázala první výsledky krajských voleb, podle kterých by drtivě bodovali komunisté. Kalousek zklidnil přítomné. „Klid, vždyť je sečteno jen několik desetin procenta.“

14:54 - V dalších krajích vede ČSSD. Pouze na Zlínsku zatím průběžné výsledky favorizují lidovce. data zatím nejsou z Libereckého kraje.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaromír Drábek (TOP 09)

14:50 - V Plzeňském, Ústeckém, Pardubickém a Karlovarském kraji má po sečtení zhruba procenta hlasů největší podporu KSČM. Stejná situace je i v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

14:48 - V osmém pražském obvodu má zatím nejvíce hlasů senátorský kandidát Martin Potůček. Za ním je kandidátka ODS a kandidát komunistů

14:46 - V Praze 4 má v senátních volbách zatím více hlasů kandidátka ČSSD Eva Syková před kandidátem ODS a společným kandidátem lidovců a Strany zelených.

14:44 - V senátních volbách v Praze 12 průběžně vede kandidát ODS Tomáš Grulich před kandidáty ČSSD a KSČM. V Praze dvě vede nezávislý kandidát Libor Michálek před kandidátem ČSSD a kandidátkou ODS.

14:39 - Jako první byly v Olomouckém kraji známy výsledky z volebního okrsku číslo 5 v Moravském Berouně. Z 94 voličů tu hlasovalo 22 (23,4 %). Vítězem se tu stala KSČM, která získala 50 procent hlasů, před Stranou práv občanů - Zemanovci, ODS a Koalicí pro Olomoucký kraj společně se starosty (KDU-ČSL SZ), které získaly shodně 9,09 procenta hlasů.

14:34 - Sečteno je zatím sedm promile okrsků. Zatím se jedná o jednotlivé hlasy.

14:30 - Na sčítání hlasů se do volebního štábu TOP 09 přišel podívat i odstupující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Novinářům řekl, že aféra jeho náměstka Vladimíra Šišky jim mohla vzít nějaké hlasy. „Mohlo to mít negativní dopad, ale na druhou stranu jsem se tomu postavil čelem a s rezignací jsem nečekal na soud,“ uvedl Drábek.

14:26  - "Reálně bychom mohli zvítězit ve Středočeském, Jihočeském a Plzeňském kraji, nadějně vypadá Pardubický a Královéhradecký kraj. Zajímavé výsledky v interních průzkumech jsme měli i v Libereckém kraji. Morava je ze hry," sdělil novinářům zdroj z ODS.

14:25 - V hlavním štábu ODS jsou zatím místopředseda Pavel Drobil a europoslanec Jan Zahradil, co nejdříve má přijet i místopředseda a ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Místopředsedkyně Miroslava Němcová a ministr zemědělství Petr Bendl by měli dorazit po Velké pardubické, předseda Petr Nečas přijede kolem sedmnácté hodiny.

14:24 - Podle průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi si 72 procent lidí přeje zásadní změny ve vedení krajů.

14:20 - Volební účast je stejná jako v roce 2004, řekl novinářům Pavel Drobil. „V závěru kampaně jsme se snažili voliče povzbudit, aby vystavili účet krajským vládám. Uvidíme, jaký bude výsledek. Případný úspěch ve volbách může zabránit rudooranžovým koalicím v těch krajích, kde to bude možné,“ řekl.

14:18 - Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek doufá, že po nynějších volbách bude jeho strana pevně ukotvena na české politické scéně.

14:15 - Ve volebních centrálách velkých stran se pomalu scházejí politici.

14:12 - ODS obhajuje v Senátu 13 křesel, ČSSD pět, lidovci a TOP 09 shodně po třech mandátech. Jedno křeslo obhajují komunisté a dva bezpartijní kandidáti.

14:09 - V devíti obcích zůstaly volební místnosti otevřeny. Až do 22 hodin tam probíhají doplňující volby do zastupitelstev.

14:07 - První výsledky z okrsků by mohly být kolem 15. hodiny, řekl v České televizi místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal.

14:00 - Volby do zastupitelstev krajů a třetiny senátu skončily.

Politici vesměs vyzývali občany k účasti při hlasování. Zatímco opozice pojala volby jako hlasování o kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS), strany vládní koalice nabádaly voliče, aby hodnotili práci nynějších sociálnědemokratických hejtmanů.

Občané se často přiznávali, že jsou s politikou nespokojeni a neskrývali, že preferovali i menší strany. [celá zpráva]

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Volební účast se v minulých krajských a senátních volbách pohybovala kolem 40 procent, na druhé kolo voleb do druhé komory přišlo pak o deset procent lidí méně. Letošní volební účast bude podle všeho velmi nízká. Odhady hovoří o 30procentní účasti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám