Hlavní obsah

Michal Hašek

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Michal Hašek je český politik, bývalý zastupitel Jihomoravského kraje a bývalý statutární předseda ČSSD. Byl také hejtmanem Jihomoravského kraje, předsedou Asociace krajů České republiky a poslancem. Dlouhá léta čelil kritice za kumulaci funkcí.

Hašek se narodil v roce 1976 v Brně, vystudoval Gymnázium v Tišnově, v roce 1999 absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Do politiky v nejnižších patrech vstoupil již ve svých 22 letech a postupně se během pár let vyšplhal až k nejvyšším příčkám.

Stupínek po stupínku

Už během studií se zapojoval do politiky, od roku 1997 působil coby asistent starosty obce Drásov na Tišnovsku, o rok později už byl zvolen za místostarostu a ve svém týmu ho zaměstnal poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka, do jehož domovské strany také vstoupil.

V roce 2000 byl zvolen na čtyři roky do zastupitelstva Jihomoravského kraje. Rok nato byl zvolen starostou Drásova, ale funkce si příliš neužil, v roce 2002 totiž uspěl ve sněmovních volbách a zamířil do nejvyššího zastupitelského sboru. V Drásově coby místostarosta působil až do konce roku 2009, kdy se přestěhoval do Brna a zastupitelský mandát městyse Drásov mu zanikl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek s předsedou poslaneckého klubu Michalem Haškem.

Po ročním angažmá v dolní komoře si ho zvolili straničtí poslanci za místopředsedu svého klubu, v roce 2006 poté, co obhájil svůj mandát, už poslaneckému klubu ČSSD předsedal. ČSSD se tehdy stáhla do opozice a zformovala stínovou vládu, v níž Hašek figuroval jako stínový ministr zemědělství.

Na podzim roku 2008 kandidoval v Jihomoravském kraji na hejtmana. Díky plošné kampani ČSSD, slibující vyplácet regulační poplatky ve zdravotnictví z kapes daňových poplatníků, v krajských volbách uspěl. Sociální demokraté, kteří ve všech krajích převzali hejtmanská žezla, si ho pak zvolili do čela Asociace krajů ČR.

Odchod ze Sněmovny a oslím můstkem na ministerstvo

Kvůli nové funkci se rozhodl Hašek vzdát se svého mandátu ve Sněmovně s tím, že „je třeba dělat pořádně jednu práci”. Přitom v následujících letech se stal terčem kritiky za to, jaké množství funkcí zastává.

Na kandidátce sociálních demokratů pro sněmovní volby 2010 figuroval na 11. pozici, údajně aby jen pomohl kandidátce, navzdory nízké pozici se ale do Sněmovny vyhoupl z prvního místa. Tentokrát se ale mandátu nevzdal, roli zřejmě sehrálo i to, že předseda ČSSD Jiří Paroubek po neslavném vítězství rezignoval na nejvyšší stranický post.

Hlavními kandidáty, kteří měli největší šance Paroubka na místě šéfa soc. dem. nahradit, byli Bohuslav Sobotka a právě Hašek. Na volebním sjezdu v březnu ale získal o něco více hlasů od delegátů Sobotka, na Haška pak zbyla funkce prvního místopředsedy.

Hašek pak svou popularitu potvrdil v roce 2012 v krajských volbách, kdy byl opětovně zvolen do čela Jihomoravského kraje. Několik týdnů nato obhájil i post šéfa Asociace krajů.

V krajských volbách v říjnu 2016 opět usiloval o křeslo hejtmana v Jihomoravském kraji za ČSSD. Byl zvolen jako zastupitel kraje. Tím byl až do roku 2021.

Od dubna do prosince 2021 byl náměstkem ministra vnitra.

Články k tématu