Hlavní obsah

Karolína Peake

Foto: Petr Hloušek, Právo
Článek

Karolína Peake je česká právnička a bývalá politička. Byla zřejmě nejrychleji odvolanou ministryní obrany v historii země. Její vrcholná politická kariéra je spojena se stranou Věci veřejné, později založila Liberální demokraty (LIDEM). V kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) působila jako vicepremiérka a šéfka Legislativní rady vlády.

Peake se narodila 10. října 1975 v Praze. Po absolvování práv na Karlově univerzitě pracovala dva roky jako advokátní koncipientka a v roce 1999 se vdala za Australana česko-čínského původu, s nímž má dva syny. Manželé spolu již nejsou.

S politikou Peake koketovala od konce 90. let, kdy na krátkou dobu působila jako členka ODS. Přes problematiku dětských hřišť se však na počátku druhého tisíciletí dostala ke komunální politice, kde se jí podle jejích slov nejlépe spolupracovalo právě s Věcmi veřejnými (VV).

V roce 2006 byla jako nezávislá zvolena zastupitelkou Prahy 1 a o rok později přijala stranické členství. Po parlamentních volbách v roce 2010, v nichž se VV coby nejmenší koaliční strana prosadily do Sněmovny, se stala poslankyní a předsedkyní parlamentního ústavně-právního výboru.

Při sestavování kabinetu v roce 2010 sama z rodinných důvodů odmítla vládní křeslo. To ještě netušila, že se později skutečně stane členkou Nečasova kabinetu a dokonce v něm sehraje zcela klíčovou roli.

Odtržení od VV

Poté, co VV ani ne rok od voleb zasáhla aféra kolem údajné korupce uvnitř strany, opustila stranu šéfka poslaneckého klubu Kristýna Kočí a Peake zaujala ve Sněmovně její místo. V něm setrvala až do července 2011, kdy byla jmenována předsedkyní Legislativní rady vlády a předsedkyní Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí.

Volební preference VV během následujících měsíců strmě klesaly a předseda strany Radek John - stejně jako neformální vůdce Vít Bárta - ustupoval do pozadí, až jej, coby ikona partaje, převážila právě Peake. Dokonce se o ní začalo mluvit jako o možné náhradě za Johna v čele strany. Na jaře 2012 oznámila kandidaturu, než ale k volbě samotné došlo, vše si rozmyslela a překvapivě oznámila, že VV opouští.

Založila novou platformu, do níž přetáhla část poslanců VV. Zdůvodnila to nespokojeností s fungováním strany a obavami, že by ani po případném zvolení chod partaje stejně neovlivňovala. Strana se prý chovala vůči vládě destruktivně.

Foto: Petr Horník, Právo

Lídři stran vládní koalice v roce 2012 Karel Schwarzenberg (TOP 09) Petr Nečas (ODS) a Karolína Peake (LIDEM)

Ministryní na osm dní

Z platformy se ustavila strana LIDEM, do jejíhož čela byla Peake na podzim zvolena. Poslanci LIDEM nahradili v koalici VV, které se stáhly do opozice. Z Peake se tak rázem stala klíčová postava vlády. Coby vicepremiérka si vytyčila za svůj program boj s korupcí a zeštíhlení některých úřadů.

Peake se netajila dlouhodobě napjatými vztahy s jejím spolustraníkem z LIDEM a někdejším ministrem dopravy Pavlem Dobešem. Za jejich neshody stály zejména problémy se zaváděním nového centrálního registru vozidel. Peake několik měsíců tlačila na Dobeše, až nakonec v prosinci 2012 z resortu dopravy odstoupil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas (ODS) s Karolínou Peake

Po rezignaci Dobeše se LIDEM dohodli s ODS na výměně resortu za ministerstvo obrany, které ve stejné době pustil Alexandr Vondra (ODS). Na jeho místo nastoupila v prosinci Peake.

Hned první den po jmenování odvolala Peake svého prvního náměstka Vlastimila Picka a šéfa vyzbrojování Pavla Bulanta. Tím si proti sobě poštvala premiéra Petra Nečase, který se podle svých slov s Peake dohodl, že se nová ministryně napřed seznámí s resortem a teprve poté budou společně řešit koncepci ministerstva a případné personální změny.

Nečas uvedl, že resort obrany byl celou dobu v dobrém stavu a jediným úkolem nové ministryně bylo pokračovat v nastaveném směru. Peake se však podle něj chovala, jako by „ministerstvo bylo dobyté nepřátelské území” a musela „uplatňovat svou moc jenom proto, že ji má“.

Výsledkem bylo to, že ji Nečas po pouhých osmi dnech z ministerstva odvolal. Peake se tak stala rekordmankou mezi ministry, kteří vydrželi v čele resortu nejkratší dobu.

Vedení LIDEM opustila

Konec Karolíny Peake byl neslavný. Došlo k němu v létě 2013, kdy po pádu Nečasova kabinetu hlasovali poslanci o vyjádření důvěry úřednickému kabinetu Jiřího Rusnoka. Strany ODS, TOP 09 a LIDEM nejprve deklarovaly většinu 101 hlasů ve Sněmovně a říkaly si tím o pokus vytvořit novou vládní koalici na půdorysu té staré. Těsně před hlasováním o důvěře Rusnokovi se ale odtrhli dva poslanci ODS, načež svůj hlas proti důvěře vládě nepřidala ani Peake.

Její spolustraníci, kteří v sále zůstali a hlasovali proti vládě, jí poté tento krok vyčetli. Peake se stáhla do politického ústraní a opustila pozici předsedkyně LIDEM. Ve stejném roce přestává být i poslankyní. Na začátku roku 2014 nezaplatila členské příspěvky pro stranu. Kvůli tomu přestala být její členkou.

Články k tématu