Hlavní obsah

Velkým stranám nevěříme, volíme ty menší, zaznívá od volebních uren

Právo, mhr, pem, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatímco někteří lidé se ke krajským volbám nechystají, neboť si nemohou vybrat, koho volit, jiní byli u volebních místností ještě před jejich otevřením. Mnozí z nich, ať už jde o volby do krajských zastupitelstev, či do Senátu, mluví o tom, že nebudou volit velké strany, které jsou nyní v parlamentu.

Voliči už velkým stranám příliš nevěříVideo: Novinky

 
Článek

Například voliči do Senátu v Sázavské ulici v Praze 2 na dotaz Novinek většinou přiznali, že volili kandidáta menší strany.

Podobně to vidí i lidé v krajích, kde se, na rozdíl od Prahy, volí do krajských zastupitelstev. V tomto hlasování před čtyřmi lety dominovala sociální demokracie.

Jako první dorazil do volební místnosti olomouckého okrsku číslo 2 v Základní škole Komenium Zdeněk Maruška, a to již deset minut před druhou hodinou. „Přijel jsem vlakem, proto s předstihem. Jsem tu hlavně proto, abychom dostali všechny parlamentní strany z parlamentu. Volit budu malou stranu, neparlamentní, zřejmě trochu pravicovou,“ řekl Právu Maruška.

Foto: Petr Marek, Právo

Mezi prvními přišel odvolit do volební místnosti olomouckého okrsku číslo 4 Jiří Zaoral

Do sousední místnosti volebního okrsku číslo 4 v témže objektu přišla volit jako první Paula Rychlá a se stejnou vizí jako Maruška. „Situace v tomto státě se mi nelíbí. Proto budu volit ty, co u vesel ještě nebyli,“ uvedla, ale ani ona „své vyvolené“ neprozradila.

Nevím, koho volit

„Fakt nevím, koho volit. Z toho, co se v naší zemi v poslední době děje, jsem znechucen. Ať už člověk zvolí tu či onu stranu, politici si pak stejně dělají, co chtějí. Před volbami každý slibuje, před voliči se klaní, ale po nich jako by jim normální lidé byli fuk,“ svěřila se Právu čtyřicátnice posedávající na náměstí u sloupu Nejsvětější trojice.

„Velkým stranám už moc nevěřím, ale vnímám, že se musím rozhodnout pro někoho, kdo má šanci na zvolení. Nerad bych, aby můj hlas byl zbytečný,“ zdůraznil třicetiletý muž, který se představil jako Dušan.

„Nejraději bych se na volby vykašlal, protože ten bordel, který je v tomto státě, mě štve, ale asi to není řešení. Ještě nevím, komu dám svůj hlas. Volit půjdu asi až v sobotu a zatím mě nejvíc zaujala kandidátka Nezávislé volby. Je tam zajímavé spektrum lidí, kteří už podle mě v životě něco dokázali a mohli by být pro kraj přínosem. Rozhodně nebudu volit ty, co už vládli. Jsem pro změnu,“ konstatoval osmadvacetiletý Jan.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Volby v ostravské kavárně Atlantik

Také obyvatelé Moravskoslezského kraje vyrazili v pátek odpoledne k volebním urnám. Do krajských voleb jde na severu Moravy a ve Slezsku 21 stran, hnutí a koalic, které mají na svých kandidátkách dohromady 1194 kandidátů.

Navíc v Ostravě, Opavě a Karviné si lidé volí nové senátory.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební okrsky

Například v centru Ostravy bylo v pátek po otevření volebních místností plno. Mezi prvními přišel volit do kavárny Atlantik také Libor Přibylka, který příliš ve změny po volbách na kraji nevěří. „Zase bude určitě spolu péct pravice s levicí. Ale i tak jsem přišel volit. Je to prostě potřeba. Volím stejnou stranu jako před čtyřmi roky, neprozradím ale jakou. Ti, kteří nevolí, tak ať pak nenadávají na to, že se jim něco nelíbí,“ řekl Právu Libor Přibylka.

Pár minut po 14. hodině dorazil také pes Samuel se svým pánem. „My si ho pamatujeme, pán je pravidelný volič a vždy přijde s pejskem. Byl tu s ním už jako se štěňátkem,“ usmívaly se členky volební komise, které neodolaly, aby si „psího voliče“ nepomazlily.

„Vůbec žádné iluze si nedělám, přišel jsem prostě jen splnit si svou povinnost. Vybral jsem si Zelené, protože mi v Ostravě vadí to špinavé ovzduší. Podle mě ale na politickém poli stále chybí strana, která by dala na frak těm podplatitelným a zlodějům. Takovou bych hned volil, ale neobjevil jsem ji,“ posteskl si pětatřicetiletý volič Mirek.

Anketa

Myslíte, že ČSSD ve volbách obhájí vítězství v krajích?
ano. s přehledem
54,6 %
ano, ale nebude to snadné
14,8 %
ne
30,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6471 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám