Hlavní obsah

ON-LINE: Senátoři projednali všechny vládní novely zákonů ke koronaviru, některé vrátili

Novinky, Renáta Bohuslavová, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátoři v pátek druhým dnem jednali o zákonech, které řeší dopady šíření koronaviru s ohledem na vládní nařízení. Dopoledne odmítli změny zákona o rozpočtové odpovědnosti, naopak podpořili změnu vysokoškolského zákona. Odpoledne vrátili do Sněmovny s pozměňovacími zákony novelu, která umožňuje odklad nájmů pro podnikatele.

Foto: Jan Handrejch, .

Schůze Senátu.

Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos skončil. Děkujeme za pozornost.

17:25 - Senát novelu schválil. Jednalo se o poslední zákon ke koronaviru, který měli senátoři na páteční schůzi projednat.

Vláda chce kvůli koronaviru měnit insolvenční zákon

Ekonomika

17:17 - Senátoři začínají projednávat novelu zákona z pera ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Podnikatelé a firmy v přechodných hospodářských potížích na sebe nebudou muset podle této novely bez zbytečného odkladu podat insolvenční návrh.

Do konce června budou pozastaveny až na výjimky exekuce movitých věcí i nemovitostí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) před povinností nosit roušku.

17:13 - Senát schválil také novelu zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou. Exportní garanční a pojišťovací společnost bude kromě pojištění nově poskytovat také záruky za firemní úvěry na provoz, pracovní kapitál, inovaci a zkvalitnění výroby velkým vývozcům, výrobcům i obchodníkům. 

16:50 - Senát chce, aby stát ručil za uhrazení 80 procent nájemného za pronajaté prostory, které by firmy dlužily kvůli uzavření v důsledku koronaviru. Senát tak vrátil novelu zákona o odkladu nájmu pro podnikatele zpět do Poslanecké sněmovny.  

Stát by měl u podnikatelů ručit za 80 procent nájemného, navrhl Senát

Domácí

16:30 - Senátoři načítají své pozměňovací zákony.

16:12 - „S tím principiálně souhlasím. My se ale snažíme, aby každý něco dostal. V krizi v roce 2008 byla podpora nulová. Dneska máme měsíc po zahájení mega problému a téměř všechny skupiny máme pokryté,“ reagoval Havlíček.

15:50 - „Musíme zachránit všechny skupiny. Nemůžeme říci, že jim nepomůžeme, protože jich je málo,“ přidal se do diskuse senátor Tomáš Goláň (zvolen za SEN 21).

15:49 - Slova se chopila senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL). „Žádám vládu, aby při přijímání opatření nevznikala nerovnost mezi skupinami, které podporu dostaly a které ne. Nerovnost vytváří napětí, a to si nepřejeme,“ sdělila.

15:25 - Senátoři se vrhli na novelu zákona, která umožňuje odklad nájmů pro podnikatele o tři měsíce, tedy do června. Ve čtvrtek přitom vrátili do Sněmovny návrh zákona, který umožňoval odklad nájmů pro běžné nájemníky.

15:16 - Schůze pokračuje.

14:16 - Schůze v Senátu byla na hodinu přerušena.

14:15 - Senátoři novelu schválili. Odložené doplňovací senátní volby na Teplicku se uskuteční nejpozději v červnu, přesný termín určí prezident do konce května.

13:50 - Senátoři se začali zabývat novelou zákona, která posunuje termín doplňujících voleb do Senátu za okres Teplice.

13:47 - Senát umožnil přijetí novely zákona z pera ministra vnitra Jana Hamáčka. Policie bude moci na místě pokutovat až 10 000 korunami lidi, kteří poruší opatření proti šíření koronaviru.

Horní komora normu sice neschválila, ale ani neodmítla, ani nijak neupravila. Zákon tak dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, ale až po uplynutí ústavou stanovených 30 dnů, které má Senát na projednávání zákonů. Tato lhůta uplyne 9. května, tedy po skončení aktuálně platného nouzového stavu, který byl prodloužen do konce dubna.

Senát umožnil policistům kasírovat za přestupky ohledně koronaviru, ale až v květnu

Domácí

13:42 - Senátoři začali hlasovat.

13:40 - „Pokud bude zákon zamítnut, bude to vnímáno veřejností jako signál, že se opatření rozvolňují. Ale my rozhodně nemáme vyhráno,“ upozornil ministr Hamáček.

13:20 - „Myslím, že právní stránka měla být lépe připravená. Právní výklad není jednoznačný,“ řekl například bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS) před povinností nosit roušku.

13:00 - Senátoři zkritizovali, že novela nestanovuje výši pokuty za konkrétní přestupky. Nelíbí se jim také, že ani přestupky nejsou jednoznačně definovány.

12:44 - „Nařízení nejsou jasná. To nekritizuji, jsou přijímána v nouzovém stavu, ale nejsou určena k tomu, aby se za to lidé pokutovali,“ nesouhlasí s návrhem například senátor Václav Láska (SEN 21).

12:35 - „Jde o to, jak dát policii nástroj na to, jak efektivně vymáhat vládní nařízení. Obavy z toho, že by probíhala nadměrná represe, nejsou namístě,“ hájil návrh ministr vnitra Jan Hamáček s tím, že zákon bude fungovat jen do chvíle, kdy skončí vládní nařízení.

Foto: ČTK

Jan Hamáček

12:31 - Senátoři mají na programu další zákon. Tentokrát jde o to, aby policisté mohli udělit blokovou pokutu až ve výši 10 tisíc korun za to, když lidé poruší vládní nařízení v souvislosti s koronavirem. Zákon hájí ministr vnitra Jan Hamáček.

12:30 - Senát novelu schválil. Vysoké školy tak mohou přijímací zkoušky uspořádat 15 dní po otevření.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Václav Hampl před povinností nosit roušku.

11:55 - „Návrh zákona je bezproblémový. Řeší věci, které je potřeba v této chvíli vyřešit,“ pochválil ho senátor Václav Hampl (zvolen za KDU-ČSL).

11:44 - Senátoři se vrhli na novelu zákona ministra školství Roberta Plagy (ANO). Ta počítá s tím, že by se přijímací zkoušky na vysoké školy mohly konat 15 dní po jejich znovuotevření. Novela upravuje také formu přijímacích i státních závěrečných zkoušek. Ty by se mohly konat i na dálku.

Foto: Novinky

Ministr školství Robert Plaga.

11:45 - Senát zamítl vládní novelu zákona o rozpočtové odpovědnosti.

Senátoři odmítli dát vládě bianco šek pro zadlužování

Domácí

Novelu teď budou muset posoudit opět poslanci. Aby senátory přehlasovali, bude muset zvednout pro původní verzi zákona ruku 101 poslanců.

11:39 - Senátoři začínají hlasovat.

11:31 -  Senátor Tomáš Goláň (SEN 21) zkritizoval Schillerovou za to, že aktuální krizi srovnává s rokem 2008. „Říkáte, že tehdy vláda nic nedělala, ale dnes sázíte miliardy do hospodářství. My je ale nevidíme. Z programu Covid nikdo nic nemá a všichni mi neustále volají, kdy nějaké peníze dostanou,“ sdělil.

11:06 - Ministryně reagovala také na kritiku senátorů, že vláda rozhazuje peníze. „Zdá se vám, že zvýšení důchodů jsou dárečky? Nebo zvýšení platů pro učitele? Vždyť jste pro to i vy hlasovali, a dokonce zde padaly návrhy na ještě větší zvýšení,“ reagovala ministryně.

„To, co tady bylo řečeno, není fér,“ pokračovala Schillerová.

Foto: ČTK

Alena Schillerová

10:45 - Slova se ujala opět ministryně Alena Schillerová (za ANO). „Zákon jsme pečlivě zvažovali. To, že nemáme shodný názor, to se stává. Stojím si za svým názorem, a tak jsem ho prosadila na vládě i ve Sněmovně. A budu ho prosazovat dál. Je to správné pro budoucnost této země,“ hájila novelu ministryně.

Podle Schillerové se díky této novele podaří vyvést zemi z krize, které nyní čelí. „Naše ekonomika se z toho dostane,“ dodala ministryně.

10:37 - „Jsme na jedné lodi, do které ale vláda nastřílela díry svými opatřeními a snaží se zalepit jen ty, které jsou vidět, ale ty největší jsou pod hladinou,“ řekl na závěr debaty senátor Tomáš Goláň.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Senátor Tomáš Goláň na schůzi horní komory před povinností nosit roušku.

10:24 - Senátoři kritizovali i to, že když vláda mohla, tak peníze nešetřila, ale rozdávala.

10:08 - Zatím jediný, kdo se vyjádřil pro podporu zákona, byl senátor ANO Jaroslav Větrovský.

9:59 - „Vláda chce jen bianco šek, za který si bude kupovat hlasy,“ prohlásil senátor Rostislav Koštial z ODS.

9:53 - Senátoři se obávají i toho, že příští rok jsou volby do Poslanecké sněmovny a vláda by podle nich mohla peníze použít právě na podporu lidí, aby si je před volbami získala.

„To je možná ten pravý důvod,“ uvedl senátor Jan Horník (STAN).

9:39 - „Je to jen neopodstatněné otevření prostoru pro zadlužení české ekonomiky až na dlouhých sedm let,“ uvedla Zamrazilová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eva Zamrazilová

9:32 - Před přijetím zákona varovala i šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Ta má vládě radit, nicméně vláda se s ní při změně zákona neporadila vůbec.

Stát se bude moct zadlužovat. Poslanci změnili zákon o rozpočtové odpovědnosti

Domácí

Zákon podle Zamrazilové platí pouze tři roky a vláda už nyní prolamuje jednu ze zásadních brzd, kterou zákon má.

9:17 - „Nežádám o bianco šek, ale o udržení stávající úrovně našich občanů. Kdy jindy využít léta přebytku a nízkého zadlužení než právě nyní. Nepřijetí by znamenalo drastické fiskální restrikce,“ uvedla Schillerová.

9:10 - Návrh hájí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Zákon má vládě umožnit se v následujících letech výrazně zadlužit. Podle Schillerové to bude nezbytné. „Jen příští rok bude výpadek 140 miliard korun na příjmech,“ uvedla před senátory.

9:05 - Jako první je na pátečním jednání změna zákona o rozpočtové odpovědnosti.

9:00 - Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zahájil jednání.

On-line začal.

Již ve čtvrtek senátoři schválili řadu zákonů. Prošlo například opatření, aby si lidé mohli požádat o odklad splátek u úvěrů a hypoték až o půl roku, nebo to, že cestovní kanceláře mohou lidem vydat poukaz místo vrácení peněz. Ten pak lidé musí vyčerpat do srpna 2021.

Odklad splátek až o půl roku schválil Senát

Domácí

S pozměňovacími návrhy naopak senátoři vrátili poslancům zákon o odkladu nájemného v bytech a žádají, aby poslanci přidali záruky, které budou v případě toho, že se dostanou lidé do potíží, garantovat státní podporu.

ON-LINE: Stát by měl ručit za 80 procent dlužného nájemného, navrhuje Senát

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám