Hlavní obsah

Senát umožnil policistům kasírovat za přestupky ohledně koronaviru, ale až v květnu

Novinky, ren

Senátoři v pátek nepodpořili, ale ani nezamítli návrh vlády, aby policisté a strážníci mohli ukládat na místě blokové pokuty až 10 tisíc korun těm, kteří poruší vládní nařízení v souvislosti s koronavirem. Zákon tak sice putuje prezidentovi, ten ho ale dostane k podpisu až po 30 dnech, které má Senát k projednání od doby, kdy mu byl zákon doručen. Opatření tak může začít platit nejdříve 9. května.

Foto: Policie ČR, twitter

Policie řešila o Velikonocích o polovinu více přestupků.

Článek

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) bylo nutné změnit současný stav, kdy se musí pokuty za nedodržování vládních nařízení řešit ve správním řízení, jehož výsledek se dostaví až za několik měsíců.

Policie navíc podle Hamáčka už nyní řeší řadu věcí domluvou a to, že požaduje možnost udělení pokuty až 10 tisíc korun, podle něj neznamená, že to tak bude.

„Je to maximální hranice a vychází to z toho, že víc se udělit nedá. Průměrná pokuta je 500 korun,“ uvedl Hamáček.

Nikdo neví, co se vlastně nesmí, namítají kritici

Řada senátorů s návrhem ale nesouhlasila. Jedním z hlavních důvodů je to, že nikdo podle nich dnes neví, co se vlastně smí a nesmí, protože nařízení jsou zmatečná.

„Nařízení nejsou jasná. To nekritizuji, jsou přijímána v nouzovém stavu, ale nejsou určena k tomu, aby se za to lidé pokutovali,“ uvedl například senátor Václav Láska (SEN 21).

„Je to preventivní nástroj,“ hájil návrh Hamáčkův stranický kolega a senátor Jiří Dienstbier s tím, že to nemá za cíl nijak postihnout ty, kteří se do situace dostali omylem.

Hamáček dále uvedl, že zákon bude platit jen po dobu platnosti vládních nařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám