Hlavní obsah

Nový PES naznačuje dlouhou dobu temna ve stupni 5

Novinky, jas

Ministerstvo zdravotnictví připravuje novou podobu tabulky protiepidemického systému (PES). Ta by měla nově zohledňovat i zatížení zdravotního systému, což je parametr počtu hospitalizovaných osob a počtu pacientů na jednotkách intenzivní péče. V nemocnicích jsou ale desítky procent pacientů s covidem, kteří mají lehký průběh. Vžil se pro to pojem sociální hospitalizace.

Foto: koláž Novinky.cz s MZČR

Protiepidemický systém ČR – PES.

Článek

Jednou ze zásadních novinek je podle materiálu zveřejněného na serveru TN.cz, že pro dva nejnižší stupně rizika by již nebylo třeba nouzového stavu, s jehož opakovaným prodlužováním už naráží menšinová vláda ANO a ČSSD na odpor ve Sněmovně.

Zatížení zdravotnického systému stanoví, že 5. stupeň začíná, když je 4000 a více hospitalizovaných a 400 pacientů na JIP.  Momentálně je v nemocnicích 6608 lidí v souvislosti s covidem-19 a 1095 pacientů je ve vážném stavu.

Ve 4. stupni se počítá s tím, že se počty hospitalizovaných snížily od 4000 směrem dolů ke 3000, respektive 300 pacientů na JIP, ve 3. stupni pak na 2000 a 200, ve druhém 1000 a 100, první stupeň by byl myslitelný ve chvíli, kdy by bylo v nemocnicích méně než 1000 osob s covidem-19 a méně než stovka by jich byla ve vážném stavu na JIP.

Otevření restaurací by bylo možné od 3. stupně s tím, že by stravovací zařízení mohla nabízet pouze 50 procent kapacity a u jednoho stolu by se sešli nejvýše čtyři lidé. Nesměla by hrát živá ani reprodukovaná hudba a mezi 23:00 a šestou ranní by muselo být zavřeno.

Změnou má systém projít i v případě kulturních a sportovních akcí. V 5. stupni probíhají akce bez diváků, ve 4. stupni by bylo možné využít 20 procent kapacity, nejvýše 300 osob. Podmínkou by byla evidence návštěvníků a negativní testy ne starší než 48 hodin.

Ve 3. stupni by se obsaditelná kapacita v prostorech do 1000 sedadel zvyšovala na 50 procent, respektive nejvýše 500 osob. Vedle vstupenky by návštěvníci fasovali i respirátor FFP2 a byli by evidováni.

Prostory pro více než 1000 osob by v případě varianty bez testu mohlo navštívit nejvýše 500 osob. Pokud by byli návštěvníci testováni, mohlo by přijít nejvýše 25 procent diváků, respektive 1000 osob.

Od 2. stupně by se omezoval počet návštěvníků v sektorech.

Sport i ve stupni 5

Sportovat by se mohlo v 5. stupni i uvnitř. Nejvýše však dva lidé. Ve 4. stupni by se počet na sportovišti zvyšoval na 6. Amatérské soutěže by v obou nejvyšších stupních byly zakázány.

Bazény by se mohly otevřít ve 4. stupni. Limitem má být 15 metrů čtverečních na osobu.

Vláda by podle serveru měla novou verzi tabulky schvalovat v pátek.

Momentálně se ČR nachází v 5. stupni a rozvolnění se podle vyjádření ministrů zatím nechystá, byť současná čísla protiepidemického systému odpovídají 4. stupni.

Nyní platná matice opatření, podle které se ale vláda neřídí

Anketa

Souhlasíte s pravidlem limitu počtu lidí v nemocnicích pro rozvolnění opatření?
Ano
34,4 %
Ne
65,6 %
Celkem hlasovalo 9437 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám