Hlavní obsah

Není to šikana, ti lidé ohrožují ostatní, hájí Hamáček chystaný registr hříšníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) navrhl přitvrdit vůči lidem, kteří nedodržují opatření proti koronaviru. Chce, aby se přestupky proti krizovému zákonu zapisovaly do registru tak, aby policisté věděli kolikrát daný člověk - třeba provozovatel hospody - nařízení porušil. Za opakované porušení má existovat i možnost zákazu činnosti až na jeden rok. Podle Hamáčka to není bič na občany, ale snahou je zamezit ohrožení života většiny lidí.

Foto: ČTK

Jan Hamáček

Článek

„Nechystáme bič na občany, není to šikana. Snaha je, aby kvůli pár procentům těch, kteří nerespektují nařízení, nedocházelo k ohrožení života drtivé většiny slušných lidí,“ sdělil na pondělní tiskové konferenci Hamáček.

Hamáček chce lidi místo zpřísňování motivovat, přitom chystá registr hříšníků

Krimi

Zákon směřuje primárně na provozovatele hotelů, restaurací či vleků, kteří pravidelně porušují vládní opatření. „Komplikují tím práci policii i přeplněným nemocnicím,“ vysvětlil ministr s tím, že lidé, kteří opatření dodržují, jsou tím frustrováni.

Policisté podle Hamáčka nemají nyní přehled o tom, kolikrát člověk nařízení porušil. „Chceme, aby bylo přihlédnuto k tomu, pokolikáté bylo opatření porušeno tak, aby ten, kdo ukládá pokutu, věděl, zda je to poprvé či ne,” řekl. Podle toho se pak bude odvíjet případná výše trestu.

Před MŠMT nakonec kvůli maturitám zaplály stovky svíček

Věda a školy

Novelu by měla nyní projednat vláda, následně ji dostanou k posouzení poslanci. „Vážíme si ale toho, že drtivá většina lidí opatření dodržuje,” zdůraznil ministr.

Školy nesmějí ovlivnit epidemii

Hamáčkův brífink předcházel jednání kabinetu premiéra Andreje Babiše, kde by měli ministři řešit i otázku otevření škol.

„Sociální demokracie podporuje co nejrychlejší návrat dětí do škol. Tento návrat ale nesmí žádným způsobem ovlivnit vývoj epidemie, nemůžeme si to dovolit,” vyjádřil se k tomu Hamáček, který odkázal na stále vysoké počty nově nakažených i hospitalizovaných s koronavirem.

Maturanti by se mohli vrátit do škol v březnu, testovat se budou sami

Domácí

V neděli, kdy se méně testuje, přibylo v Česku 2415 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to o 157 méně než před týdnem. V Česku je momentálně 97 849 infikovaných. V nemocnicích stoná 5473 nakažených, zhruba tisícovka je ve vážném stavu.

Čísla se po lednovém poklesu nijak výrazně nemění. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) epidemie stagnuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám