Hlavní obsah

Nemocnicím se nedostává personálu. Pomoc hledají v ambulancích i školách

Právo, Novinky, ČTK, Michael Polák, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) vyzval ambulantní lékaře, aby uvolnili své sestry pro potřeby nemocnic v regionu. Ty se totiž podle Půty potýkají s kritickým nedostatkem sester. O výpomoc žádá lékaře i Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově. Nemocnce ve Znojmě zase povolala vyučující ze zdravotní školy.

Foto: David W Cerny, Reuters

Sestra drží za ruku pacienta s koronavirem v nemocnici ve Slaném.

Článek

Nemocnice jsou podle Půty připraveny sestry zaškolit, poskytnout jim nutné vybavení ochrannými pomůckami a za odvedenou práci jim zaplatit.

„Jsme si vědomi, že sestra je nepostradatelnou součástí specializované ambulantní péče, avšak současnou akutní nemocniční péči nelze v této vypjaté situaci zvládnout bez dostatečně personálně pokryté sesterské profese,“ varoval hejtman.

„A studenti ze škol, středních, vyšších či vysokých, nemohou náročnou práci sester plnohodnotně nahradit,“ dodal.

Je to otázka, zda lékaři takovou výzvu vyslyší. „Ambulance v tuto chvíli fungují a neumím si představit, že by fungovaly bez sestry. Možné by to bylo jen v případě, že by činnost ambulancí byla úplně utlumena,“ řekl Právu lékař Jan Mečl, předseda okresního sdružení České lékařské komory v Liberci. „Když by došlo k opravdu kritické situaci a byly by ohroženy životy z důvodu nedostatku personálu, tak by to určitě lékaři svým sestrám sami doporučili. Ale já doufám, že k tomu nedojde,“ dodal Mečl.

MAPA: Počty volných a obsazených lůžek v nemocnicích

Domácí

Sám je přitom také primářem urologie v liberecké nemocnici a nelehkou situaci ohledně sester zažívá i na svém oddělení. „Několik sestřiček je v tuto chvíli doma, ale zatím to s vypětím všech sil zvládáme,“ dodal Mečl.

Podle hejtmana Půty jsou nemocnice v Libereckém kraji připravené vyčlenit pro hospitalizované pacienty s onemocněním Covid-19 celkem 400 lůžek. „Tuto kapacitu můžeme zajistit, ale problémem jsou personální kapacity k těmto lůžkům,“ dodal hejtman.

Potřebujeme pomoc, zní z Benešova

Nedostatek personálu aktuálně netrápí jen Liberecký kraj. S prosbou o pomoc se obrátila na praktické lékaře a ambulantní specialisty i benešovská nemocnice.

„Jsme na hranici personální kapacity, a tak nutně potřebujeme lékařskou výpomoc na denní směny, a nebo třeba i jen na noční služby,” požádala v pondělí na stránkách.

Potřebují minimálně dvacet pět mediků

Nemocnice Znojmo má kvůli covidu-19 nedostatek personálu, o víkendu musela povolat na pomoc i vyučující ze zdravotnických škol. Zařízení má 64 zaměstnanců s pozitivním testem nebo v karanténě. Potřebuje proto minimálně 25 mediků, nyní má jednu medičku.

„Máme dostatek lůžek včetně přístrojového vybavení pro pacienty s covidem-19, ale problém je chybějící personál, který by se o pacienty staral,“ uvedl ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Nemocnici se dobrovolně nahlásili i studenti středních i vyšších odborných zdravotních škol. Ovšem o víkendu byla situace s personálem taková, že nemocnice povolala učitelky ze zdravotních škol ve Znojmě. „Všechny dámy znají prostředí, protože zde zajišťují odborný výcvik, jsou pro nás velkou pomocí a patří jim velký dík,“ uvedl Pavlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám