Hlavní obsah

Naočkování milionu nejstarších sníží v Česku počet úmrtí na covid o 70 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se v České republice podařilo naočkovat milion nejstarších občanů, počet úmrtí v souvislosti s covid-19 by se snížil o 70 procent. Upozornilo na to v pondělí Centrum pro modelovaní biologických a společenských procesů BISOP, které připomnělo, že dvě třetiny úmrtí souvisejících s koronavirem připadají na lidi starší 75 let.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Očkování (ilustrační foto)

Článek

S koronavirem dosud v ČR zemřelo podle dat ministerstva zdravotnictví 13 272 lidí, v minulém týdnu bylo obětí většinou víc než 150 denně. „Klíčem k úspěšnému očkování je tedy jeho organizační zvládnutí ve smyslu, aby ti nejstarší z nás byli naočkováni co nejdříve,” uvedlo centrum.

Pravidlo o téměř exponenciálním růstu rizika úmrtí na covid-19 se zvyšujícím se věkem nemocného platí podle něj prakticky pro všechny skupiny lidí nad 50 let. „Je tedy například nutné přistupovat i jinak k 65letým a 75letým. Ti starší totiž čelí přibližně čtyřikrát vyššímu riziku úmrtí,” doplnilo.

Hamáček navrhuje k očkování využít volební místnosti. Nepravděpodobné, míní Blatný

Koronavirus

Pokud by pořadí lidí pro očkování mělo více než počty úmrtí zohledňovat ztracené roky života, výsledek bude podle centra stejný. „I v případě, že chceme zachránit co nejvíce let, je třeba začít očkovat ty nejstarší z nás,” uvedlo centrum. Je to podle něj tím, že zatímco smrtnost covidu-19 se zdvojnásobí s každými pěti lety života nemocného navíc, očekávaný věk dožití klesá jen velmi pomalu.

Jestliže milion nejstarších naočkovaných osob by snížil počet obětí o 70 procent, při naočkování druhého milionu nejstarších klesnou podle centra úmrtí o dalších 15 procent.

Aktivní přístup lékařů i obcí

BISOP znovu zdůraznil, že registrace zájemců o očkování na webovém portálu ministerstva zdravotnictví zdaleka nestačí, pokud jsou cílovou skupinou osmdesátníci a devadesátníci. Centrum už dříve uvedlo, že registrace lidí nad 80 let k očkování on-line je hlavním nedostatkem navrhovaného očkovacího postupu. Podle zástupců vlády mohou seniorům s registrací pomoci jejich děti nebo vnuci a praktičtí lékaři, případně si mohou termín zajistit na centrální lince 1221. Registrace pro lidi nad 80 let má být možná od pátku 15. ledna.

Senioři nad 80 let se mají k očkování registrovat na internetu. Odborníci to kritizují

Domácí

BISOP zopakoval své doporučení, aby seniory o možnosti očkování proti koronaviru informovali telefonicky jejich praktičtí lékaři či poskytovatelé sociálních služeb, pomoci by jim v tom měl stát nebo třeba dobrovolníci z Červeného kříže. Písemně by seniory na očkování mohly zvát zdravotní pojišťovny, které stejný postup používají u preventivních prohlídek, případně krajský úřad podle dat z registru obyvatel.

Kvůli možnému zahlcení linky 1221 by informační telefonní linky měly zřizovat obce. „Příkladem tohoto přístupu budiž aktivní přístup obce Úvaly nebo Prahy 7 a jistě mnoha dalších,” uvedlo centrum.

Mobilní tým v Praze začal očkovat, zájem má 80 procent seniorů

Koronavirus

Finální podobu strategie očkování proti koronaviru chce ministerstvo zdravotnictví zveřejnit v tomto týdnu. Návrh, který je v současné době v připomínkování, počítá v první fázi na leden a únor s očkováním seniorů nad 80 let, seniorů a zaměstnanců v pobytových zařízeních sociálních služeb, jako jsou domovy pro seniory, a zdravotníků, kteří se starají o pacienty s covidem-19. Ostatní zdravotníci a další rizikové skupiny mají následovat poté, co se tyto skupiny podaří proočkovat ze 70 procent. Důvodem rozdělení je zatím hlavně nedostatek vakcíny.

Centrum pro modelování biologických a společenských procesů BISOP se soustřeďuje na epidemie a jejich dopady na společnost. Výsledky mají pomoci při přijímání opatření. Centrum navazuje na jarní Iniciativu Model antiCovid-19. Výzkumný tým tvoří dvě desítky vědkyň a vědců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám