Hlavní obsah

Senioři nad 80 let se mají k očkování registrovat na internetu. Odborníci to kritizují

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za slabinu očkovacího postupu označili odborníci nápad, že jediným způsobem, jak se přihlásit na očkování, bude internet. Registrovat on-line se mohou od 15. ledna senioři nad 80 let. Centrum pro modelování biologických a společenských procesů BISOP uvedlo, že to zvýhodňuje technicky zdatnější a zřejmě i majetnější seniory. Internet podle statistiků nikdy nepoužily téměř dvě třetiny Čechů a Češek nad 75 let.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Starší občany ovšem mohou k očkování zaregistrovat jejich příbuzní či pečovatelé, případně mohou zavolat svému praktickému lékaři. Podle centra by ale bylo lepší, kdyby lékař tyto osoby sám aktivně oslovil a situaci jim vysvětlil.

"Bez aktivního kontaktování seniorů nevěříme tomu, že je realistické proočkovat 70 procent nebo i více osob starších 80 let, jak je stanoveno ve vládní strategii. A vlastně ani 70 procent osob starších 65 let, které mají být očkovány ve fázi I.B a do léta," píše centrum. Podotýká, že podle plánovaných dodávek bude mít Česko do konce února dostatek dávek, aby naočkovalo 90 procent lidí ze skupiny I.A, tedy seniorů nad 80 let.

Senioři a zdravotníci mají být naočkovaní do března, mladí až v létě

Domácí

„Čím dříve dojde k očkování této skupiny, tím rychleji si oddechnou senioři, rodiny, nemocnice i zbytek společnosti," uvedlo centrum.

Podle ministerského návrhu by od února do června měla pokračovat očkovací fáze I.B. Zhruba 3,5 milionu lidí by šlo na řadu podle svého věku, zdravotního stavu a profese. Spadají sem i lidé nad 65 let. Od července by pak nastala fáze II, kdy by se mohli nechat naočkovat ostatní zájemci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám