Hlavní obsah

Na severu Moravy se ANO o hlasy nebojí

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO se ztráty voličů či horšího výsledku v říjnových krajských volbách v Moravskoslezském kraji neobává. A to i přesto, že se v posledních dnech kritika kvůli situaci na Karvinsku, které platí za největší ohnisko koronaviru v Česku, snáší i na hejtmana ANO Ivo Vondráka.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Lídr krajské kandidátky Ivo Vondrák

Článek

Vondrák čelí kritice od obyvatel zasažených regionů, tedy Karvinska a Frýdecko-Místecka, odborářů či opozice. Vyčítáno mu je například vyjádření ohledně horníků, kteří po noční směně chodí hromadně v šest ráno na pivo, a mohou tak nevědomky šířit nákazu dál, či údajné chaotické testování. Hejtman ale kritiku odmítá.

Vondrák: Opozice hledá nepřítele

„Každé opozici vyhovuje taková situace zejména proto, že nemusí nic dělat. Já situaci z pohledu epidemiologie ovlivnit nemohu. Ale je dobré hledat nepřítele v politice,“ napsal Právu Vondrák.

„Nejsem chaotik, ale člověk, který má ve věcech systém. Mimochodem ukažte mi někoho, kdo takto informuje své obyvatele. Že se jim ta čísla nelíbí? Vždy budu říkat pravdu, i o těch hornících, kteří chodí po šichtě do hospody. Ale jestli to dopadne na volby? To nechám na voličích,“ reagoval na dotazy ohledně možného chaosu v testovací strategii.

Hnutí ANO schválilo kandidátky. Kandiduje i Dostálová nebo Jandák

Domácí

Premiér a lídr ANO Andrej Babiš za Vondrákem stojí a o volební výsledek hnutí v Moravskoslezském kraji se neobává. Na dotaz, zda kritika mířící i na hejtmana Vondráka může mít vliv na volby, řekl Právu: „Určitě nemůže, protože pan hejtman zvládl koronavirovou krizi na jedničku, pokud jde o užití technologií i zásobování.“

Politolog: Dopady nebudou velké

Podle svých slov větší kritiku nezaznamenal. „Počet nakažených na Karvinsku už klesá, takže té kritice nerozumím. O opatřeních rozhodují hlavně hygienici,“ dodal šéf ANO.

Politolog Pavel Šaradín míní, že ke ztrátě voličů spíše nedojde, protože ANO celou situaci dokáže mediálně podat tak, aby z toho vytěžilo plusové body.

„Pokud to bude v těchto současných nuancích, tak větší problém z toho pro ně nebude. Hnutí ANO tyto věci velmi silně mediálně protlačuje a myslím si, že i toto bude součástí nějaké širší kampaně. A když se opravdu podíváme na hodnocení současné vlády, jak zvládla koronavirovou situaci, tak lidé to oceňují pozitivně,“ řekl Šaradín.

Jihomoravské ANO povede Wenzl. Žadatele o členství bude lustrovat

Domácí

Podle něj z toho bude těžit i Vondrák. Šaradín dodal také, že mnoho lidí, kteří média nesledují a jsou voliči ANO, nemuselo vůbec nějaký problém zaznamenat. Zamíchat kartami by ale mohlo rozšíření nákazy do celého kraje.

„Hnutí ANO stále ještě jede na jediný princip, a to je Andrej Babiš. Pokud on pojede aktivní kampaň v jednotlivých krajích, tak i přes tu všechnu jeho kritiku, oslabení by nemělo být velké. Jakákoliv podpora republikového lídra tomu krajskému jsou plusové body,“ doplnil.

Jak probíhají volby do krajských zastupitelstev

Krajské volby

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám