Hlavní obsah

Na řadě s očkováním jsou hasiči a policisté

Právo, špf, rap

Vakcína proti covidu by se měla brzy dostat k dalším skupinám obyvatel. Příští týden spustí ministerstvo zdravotnictví očkování 9000 pracovníků superkritické infrastruktury, jako jsou hasiči nebo policisté. Pravděpodobnost nákazy je u nich podle šéfa resortu Jana Blatného až 80 procent.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

„Nemůžeme si dovolit o tyto složky a jejich pomoc přijít,“ zdůvodnil rozhodnutí. Dořešit by se mělo i očkování zbývajících sociálních pracovníků a po Velikonocích se dostane také na další seniory.

„V týdnu po Velikonocích zahájíme registraci k očkování u věkové skupiny 65+,“ potvrdil ministr.

Od středy se registrační systém otevřel i pro některé mladší chronicky nemocné. Na očkování mají prozatím nárok i senioři nad 70 let a vybrané rizikové skupiny. Na 40 tisíc chroniků se už podle Blatného k očkování přihlásilo, přitom více než polovinu tvoří šedesátníci. Podobně jako učitelé potřebují chronici k registraci do očkovacího centra unikátní kód.

Francie sází na velká očkovací centra. Promění v něj i obří stadion

Zahraniční

Lidé ze škol do neděle

Pacientům, kteří odpovídají vybraným diagnózám a patří mezi vysoce rizikové, ho předá ambulantní specialista. Za vysoce rizikové se považují obézní lidé s BMI nad 35, lidé po transplantaci, onkologičtí pacienti nebo třeba cukrovkáři, kteří se léčí inzulinem nebo antidiabetiky a mají další onemocnění.

Někteří specialisté si stěžují, že kód stále nemají. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová Právu už dříve řekla, že kód byl rozeslán na e-mailové adresy, které specialisté uvedli v Národním registru poskytovatelů zdravotních služeb.

Stihnou to? Minimálně třetina učitelů ještě není k očkování přihlášená

Věda a školy

Pokud specialisté kód neobdrželi, může být adresa v systému zastaralá nebo mohla zpráva skončit ve spamu.

Otevření systému dalším skupinám znamená, že je nutné někde ubrat. V neděli o půlnoci se proto zastaví registrace pro učitele a nepedagogické pracovníky. Vyprší jim platnost speciálního kódu, bez něhož není registrace možná. Příležitost vy­užila většina pracovníků, což potvrzuje i ředitel 2. základní školy v Rakovníku Zdeněk Brabec. „U nás se zatím ze zhruba sedmdesáti zaměstnanců rozhodlo pro očkování padesát,“ řekl Právu.

Speciální kód nabídl všem hned při spuštění registrace bez ohledu na věk. Resort školství sice doporučil upřednostnit pracovníky nad 55 let, rozhodnutí ale nechal na ředitelích. „Nechal jsem rozhodnutí na samotných lidech, nijak jsem je neomezoval. I mladší učitelé budou učit v prvních nebo druhých třídách,“ vysvětlil.

K očkování se před víkendem registrovalo přes 174 tisíc zaměstnanců škol, na termín jich ještě čekalo asi 74 tisíc. Na přidělení termínu nebude mít vypršení unikátního kódu žádný vliv. „Ukončení termínu registrace samozřejmě nemá vliv na proces přednostního očkování, který bude pro pedagogické i nepedagogické pracovníky pokračovat i po 28. březnu,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Evropská unie se shodla na urychlení výroby vakcín, na přerozdělení ne

Koronavirus

Registrace se od 7. dubna otevře i pro pracovníky v sociálních službách, s nimiž se dosud nepočítalo. „Spustí se registrace dalších zaměstnanců sociálních služeb, především těch terénních. Do 31. března musí kraje dodat seznamy sociálních služeb a pak obdrží zařízení kódy pro zaměstnance,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Podle Blatného by aspoň první dávku měly mít na konci dubna dva miliony lidí, nyní je to 1,1 milionu. Odhad ministr zakládá mj. na tom, že má dorazit asi 1,34 milionu dávek od čtyř výrobců. Milion dávek dodá Pfizer/BioNTech, zhruba 140 tisíc dávek Moderna a 200 tisíc dávek přislíbila i AstraZeneca.

Trochu mě brněla ruka, řekl Putin k očkování. Kolektivní imunitu Rusů čeká do konce léta

Zahraniční

Počítá se i s jednodávkovou vakcínou od Johnson & Johnson, bude jí ale méně, než se předpokládalo, zřejmě 30 až 40 tisíc dávek. Směřovat by měla primárně do ordinací praktiků. Kvůli omezeným dodávkám AstraZeneky nemůže většina z nich očkovat. Podle Blatného mohou využít i jiné typy vakcín.

Do června by mohlo být podle ministra proočkováno 60 až 70 procent populace, tedy zhruba 5,5 milionu lidí, a do konce srpna 8,5 milionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám