Hlavní obsah

Stihnou to? Minimálně třetina učitelů ještě není k očkování přihlášená

Od 27. února se mohou učitelé i nepedagogičtí pracovníci škol registrovat k přednostnímu očkování. Teprve tento týden v úterý se přitom z dopisu ministra školství Roberta Plagy (za ANO) dozvěděli, že mají čas pouze do neděle 28. března. Ačkoli např. školské odbory deklarovaly, že zájem kantorů o vakcínu proti covidu je značný. Není však jisté, zda registraci všichni potenciální zájemci stihnou.

Článek

Z posledních dat resortu zdravotnictví ze středy vyplývá, že už alespoň jedna očkovací dávka byla podána celkem 88 765 učitelům a 16 860 ostatním zaměstnancům škol, tedy celkem 105 625 lidem. Ne všichni ale patří do prioritní skupiny starší 55 let, k čemuž zaznívají výhrady.

Předseda školských odborů František Dobšík v reakci pro Novinky připomněl, že očkování je dobrovolné. „Z asi 190 tisíc zaregistrovaných je polovina za první dávkou a stovky po dvou dávkách,” informoval.

Podle statistik ministerstva školství je přitom zaměstnanců v regionálním školství celkem 305 616. Po 28. březnu přitom vyprší platnost unikátního kódu, který jim poskytla škola a kterým se k přednostnímu očkování můžou registrovat. Po Velikonocích se rezervační systém otevře pro seniory nad 65 let.

Kód pro přednostní očkování vyprší učitelům v neděli. Po Velikonocích dojde řada na seniory nad 65 let

Domácí

„Automatické zneplatnění kódu pro zaměstnance škol po určité době je z důvodu zneužití. Právě proto, že teď budou do systému vpuštěni i chronicky nemocní, tak se rozhodlo, že se omezí platnost kódu i pro učitele,“ vysvětlila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

„Konkrétně u nás ve škole mělo zájem o očkování 81 procent pedagogů, registrováni jsou všichni, kdo chtěli. První vakcínu má již 80 procent z nich,” řekl Novinkám ředitel pražské Masarykovy střední školy chemické Jiří Zajíček, který je zároveň předsedou Unie školských asociací CZESHA.

MŠMT: Ukončením registrace nekončí přednostní očkování

Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého by to sice nemělo způsobit vážnější problémy, registrace podle něj trvá jen několik minut. Nicméně ne všichni mohli prioritní registraci využít.

„Jsou lidé, kteří s covidem teď leží a jsou podle ministerstva 90 dní imunní. Netuším, jestli se mohou přesto zaregistrovat a oddalovat termín očkování. Od ministerstva jsme dostali jen informaci o expiraci termínu,“ popsal tento ředitel Masarykovy ZŠ v Praze-Klánovicích.

Dušek: K očkování se zapsalo skoro 175 tisíc učitelů, přes 62 tisíc má první dávku

Koronavirus

Jednoznačné doporučení nezaznělo ani z MŠMT. „Ukončení termínu registrace samozřejmě nemá vliv na proces samotného přednostního očkování, který bude pro pedagogické i nepedagogické pracovníky pokračovat i po 28. březnu,“ sdělila mluvčí Aneta Lednová.

„Zájem o očkování je velký a podle našich odhadů, kde působíme, je to až 80 procent zaměstnanců jednotlivých škol,” informoval Dobšík začátkem tohoto týdne.

Odbory vyjmenovaly podmínky otevření škol, chtějí i PCR testy. Jasněji má být koncem týdne

Věda a školy

Odborový svaz jako jednu z možných podmínek tzv. udržitelného otevření škol zmínil, že by zaměstnanci, kteří budou do škol postupně nastupovat, už měli mít po vakcíně.

Šlo však spíše o požadavek očkování celkově zrychlit. Pokud se totiž školy otevřou už 12. dubna, nemusí se stihnout všichni pedagogové, kteří budou mít zájem, nechat očkovat dvěma dávkami. Očkování navíc není povinné.

Plaga řekl, jak budou chodit děti do školy, ale neřekl od kdy

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám