Hlavní obsah

Na PCR testy zdarma někde čekali marně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úterý mají lidé nárok na jeden antigenní test týdně a dva přesnější PCR testy za měsíc. A to zcela bezplatně, pokud mají veřejné pojištění. Na některých místech ale čekali zbytečně. Laboratořím chyběly jasné pokyny z ministerstva a s testováním proto vyčkávaly. Jinde řekli, že úhrady ze strany pojišťoven jsou tak nízké, že se jim preventivní testování nevyplatí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo na to v úterý reagovalo zvýšením této částky na 614 korun. „Hrazené preventivní PCR testy musí být pro občany dostupné. Domluvil jsem se s pojišťovnami, že ještě dnes zvýší úhradu odběrovým místům na 614 Kč,“ sdělil ministr Adam Vojtěch (za ANO). O den dřív přitom oznámil snížení úhrad z původních asi 1131 na 350 korun.

Pojišťovny zvýší platbu za PCR testy. Někde je kvůli nízkým úhradám nenabízeli

Domácí

„Předpokládané náklady propočítáváme, ale již nyní lze odhadnout, že částka hrazená zdravotními pojišťovnami v lepším případě pokryje pouze náklady,“ řekla Právu k původně ohlášeným 350 korunám mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Chybějí pokyny

Na tom, že se včera lidé nemohli nechat na mnoha místech preventivně otestovat přesnějšími PCR testy, to nic nemění. Většina míst totiž řeší úplně jiný problém. Chybějí jim jasné pokyny z ministerstva. Dostat by je měli až v příštích týdnech.

„Pojišťovny v průběhu června nadefinují pravidla pro poolování vzorků a vytvoří dostatečné kapacity pro hrazené testování po celé ČR,“ řekl ministr Vojtěch.

Nejasnost ohledně způsobu analýzy a vyhodnocování vzorků vadí hlavně soukromým laboratořím.

Kam vás nepustí bez oficiálního testu a kde získat potřebné dokumenty

Domácí

„Z důvodu absence metodiky ze strany ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven k preventivnímu vyšetření covid-19 metodou PCR ‚zdarma‘ nejsme nyní schopni toto vyšetření od 1. června nabídnout. Testování se žádankou od lékaře a samoplátců je beze změny,“ oznámila společnost Synlab, která zřizuje patnáct míst v osmi krajích.

Nevědí ani v nemocnicích

Lépe na tom nejsou ani velké nemocnice. Ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík Právu řekl, že preventivní PCR testování teprve řeší. Stejné je to i na dalších místech. Ústřední vojenská nemocnice počítá se zavedením možnosti tohoto testování v nejbližších dnech.

„Aktuálně intenzivně pracujeme na zavedení nového typu PCR vyšetření. Finalizujeme nastavení laboratorního informačního systému a nasmlouvání nového typu vyšetření se zdravotními pojišťovnami,“ vysvětlila Právu Zinke.

Problémy s kapacitou

PCR testy zdarma nebude tento týden nabízet ani pražská Nemocnice na Bulovce. Na stránkách pacienty upozorňuje, že k plnohodnotnému spuštění dojde až od 7. června v 8 hodin.

Některá místa mají problémy i s kapacitou. To může být pro mnohé komplikace, zejména pokud chtějí odjet na dovolenou. „Potřebuji kvůli zahraniční dovolené otestovat sebe i děti, ale zatím jsem nenašel místo, kde by mi to umožnili. Chtěli jsme jít do nemocnice v Motole. Tam mají ale stále uvedeno, že testují jen samoplátce nebo lidi se žádankou,“ postěžoval si včera pan Radim z Prahy 6. Nejen on se tak dostal do složité situace.

Za jeden test se běžně platí přes tisíc korun, pokud ho nenařídí lékař nebo hygiena. Pro čtyřčlennou rodinu by se tak dovolená výrazně prodražila. Antigenní test na cestu nebo pro návrat z většiny zemí nestačí. Alternativou může být očkování. Do států s nízkým rizikem nákazy a dalších šesti zemí je možné přicestovat bez omezení už 22 dní po první dávce vakcíny, v případě jednodávkové vakcíny stačí dva týdny.

Někde jako po másle

Termín dostali lidé už včera v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny. Nasmlouvat pojišťovny ani podrobnější pokyny nemocnice nepotřebovala.

S metodou poo­lingu, tedy analýzy většího množství vzorků najednou, má zkušenost už z dřívějška. „Pokud je volný termín, mohou se lidé hlásit už od 1. června,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Vojtěch chce po prázdninách plošné testování školáků PCR testy

Koronavirus

Ze svého auta se mohli nechat už včera vyšetřit lidé i v pražské vinohradské nemocnici, rezervovat termín testu si mohla veřejnost i v olomoucké fakultní nemocnici.

Na výsledek PCR testu se čeká déle než při antigenním testu, někde až 48 hodin podle vytíženosti laboratoře. Od včerejška je certifikát o testu dostupný online na www.ocko.uzis.cz. Prokazovat se jím lidé mohou na kulturních akcích, v restauracích, wellness nebo při cestách do zahraničí.

Anketa

Máte v plánu nechat si udělat PCR test zdarma?
Ano
34,2 %
Ne
65,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1707 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám