Hlavní obsah

Mrazáky na vakcíny kupovat nebudeme, nejsou potřeba, tvrdí Blatný

Novinky, Jan Menšík
č

Centrální nákup mrazáků do nemocnic kvůli vakcíně proti covidu, kterou je potřeba skladovat v teplotě -70 stupňů, se neplánuje. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) to není potřeba, protože distributor je schopen zajistit potřebné chlazení boxů s vakcínou ještě 30 dní od dodání, což je dostatečná doba.

Foto: Profimedia.cz

Speciální mrazák schopný udržet vakcínu od společností Pfizer a BioNtech na teplotě pod 70 stupňů.

Článek

Podle nedělního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) by první dávky očkovací látky od firem Pfizer a BioNTech mohly dorazit do České republiky již 26. prosince, to by pak znamenalo začátek očkování hned následující den. Jako první by vakcínu měli dostat zdravotníci, kteří se starají o covidové pacienty s těžkým průběhem.

Blatný: Vakcína dorazí o Vánocích, první dávky půjdou do Prahy a Brna

Koronavirus

Vakcínu dostanou Fakultní nemocnice v pražském Motole a brněnská Fakultní nemocnice. První jmenovaná kvůli vakcíně, kterou je potřeba uchovávat v teplotě –70 stupňů, zakoupila ke konci minulého týdne nový mrazák. Novinky se proto zeptaly ministra, jak jsou na takového požadavky připraveny další nemocnice a zda je potřeba je dovybavit. Podle Blatného ale další mrazáky nebudou potřeba a žádný centrální nákup chladicích zařízení se neplánuje.

„V současné době ty instituce, které budou mít vakcíny jako první, jsou těmito zařízeními vybaveny. Na druhé straně, ono je to v podstatě jakási záloha, protože distributor je po dodání ještě 30 dní schopen box s vakcínou zajišťovat chladivem. A to je doba, během které je to vyočkováno,” sdělil Novinkám Blatný.

Dodal také, že „v žádném případě není ohrožena distribuce očkovacích látek, které potřebují nízkou teplotu”.

Očkovací centra jako v Německu nepotřebujeme, řekl Blatný

Domácí

Pracovníci ve Fakultní nemocnici v Brně jsou pak podle něj připraveni na uskladnění až tisíce boxů, do nichž se má vejít zhruba milion vakcín.

U Pfizeru objednány dva miliony dávek

Česká republika má prozatím od společnosti Pfizer objednány celkem dva miliony dávek vakcíny, které budou dodávány postupně. Do konce prosince by mělo dorazit zhruba 10 tisíc dávek, což při potřebě dvojitého očkování vystačí pro pět tisíc lidí. Podle nedělního vyjádření premiéra se ještě jedná o navýšení počtu dávek, které by mohlo Česko získat do konce roku.

Česko objednalo dodávky vakcín i u firem AstraZeneca, Moderna a Johnson & Johnson. Celkem by republika měla nakoupit vakcíny pro 6,9 milionu lidí.

Babiš bude zmocněncem pro očkování sám

Domácí

Kromě zdravotníků bude část dodávek vyhrazena i pro seniory, tedy lidi nad 65 let, kteří patří mezi nejohroženější skupiny obyvatel.

Reklama

Související články

Přehledně: Jak se bude očkovat

Evropská léková agentura (EMA) jako první schválí vakcínu od americké společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech 21. prosince. Prvních 9750 dávek pak má být...

Babiš bude zmocněncem pro očkování sám

Premiér Andrej Babiš (ANO) už nehledá zvláštního zmocněnce pro očkování proti nemoci covid-19, stane se jím sám. Řekl to v neděli při návštěvě nemocnic...

Výběr článků

Načítám