Hlavní obsah

Místo počtů nakažených sledovat nemocnice. Ministerstvo zvažuje změnu přístupu

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Ministerstvo zdravotnictví zvažuje změnu v přístupu ke koronavirové nákaze. Vývoj situace by mohlo nově začít řešit s ohledem na počty nově hospitalizovaných covidových pacientů místo dosavadní týdenní incidence. K podobnému kroku se rozhodly sousední Německo a Rakousko.

Článek

Již několik měsíců se česká vláda, podobně jako další evropské země, při rozvolňování či případném zpřísňování opatření řídí tzv. týdenní incidencí, tedy počtem nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním sledovaném období.

Ten je nyní 22 případů na 100 tisíc obyvatel za týden.

Neočkovaným v Rakousku se zkomplikuje život

Koronavirus

To by však brzy mohlo být minulostí. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Daniela Köppla se momentálně na ministerstvu diskutuje a zvažuje, zda se nevydat stejnou cestou, kterou si nyní zvolilo sousední Německo a Rakousko. Tyto země hodlají vývoj epidemie řešit s ohledem na obsazenost lůžek intenzivní péče v nemocnicích.

Chytrá karanténa je připravena

„Zvažuje se to. Je to jedna z cest,“ reagoval na dotaz redakce Köppl s tím, že systém, konkrétně chytrá karanténa, je na to připraven, a změně strategie tedy víceméně nic nebrání.

V současné době, kdy je proti koronaviru naočkováno více než 60 procent české populace a další lidé mají imunitu po prodělání onemocnění, míří do nemocnic oproti minulým měsícům minimum pacientů s covidem. Podle dat zveřejněných ministerstvem zdravotnictví platných ke středečnímu ránu je v nemocnicích hospitalizováno 96 covid pozitivních pacientů. Z toho v těžkém stavu je 14 lidí.

Připojení na přístroj ECMO (mimotělní oběh) vyžaduje jeden pacient, na umělou plicní ventilaci jsou pak připojeni čtyři lidé. Během podzimní, ale zejména jarní vlny byly tyto počty násobně vyšší (v těžkém stavu bylo třeba několik stovek lidí) a hrozil kolaps zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Covid zasadil tvrdou ránu transplantacím

Počet transplantací tělesných orgánů loni výrazně klesl ve srovnání s rokem 2019. Mezinárodní studie na toto téma tak podle deníku The Guardian ukazuje...

Výběr článků

Načítám